Vintertid på söndag – tänk på det här

Arbetsrätt. Dags för tidsomställning. Det här gäller dig som jobbar natt när klockan vrids tillbaka.

När

Klockan 03:00 natten till söndagen den 30 oktober ställer vi om klockan till 02:00. Det gör att den som är ledig kan sova en timme till och att den som arbetar kan tvingas jobba en extra timme.

Lön

I de flesta kollektivavtal är det så att den som har månadslön och jobbar natt när klockan vrids tillbaka blir det en extra timme arbetad tid. Det innebär inte en extra timme betald arbetstid. Detsamma på våren. Då jobbar du en timme mindre men ska i regel ha rätt till betald för den överhoppade timmen.

Om det inte är specificerat i avtalet är den vanliga fackliga tolkningen att timanställd personal ska ha betalt för antalet arbetade timmar.

Mer lön i bevakning

I bevakningsavtalet har alla anställda rätt till att få betalt för den extra arbetade timmen och ob-tillägg när vi går över till vintertid. När vi går över till sommartid har bevakningspersonalen också rätt till lön för den överhoppade timmen.

Kör- och vilotider

När det gäller reglerna för kör- och vilotider är det viktigt att komma ihåg att det är hur länge du kör och vilar som räknas. Inte vad det står på klockan.

Trafik

I en bästsäljande boken Sömngåtan hävdar författaren Matthew Walker att tidsomställningen på våren leder till fler dödliga trafikolyckor. Hans bok har kritiserats för at ha drar för stora slutsatser från forskningen han refererar till. När statliga myndigheten Statskontoret undersökte saken 2018 kunde de inte hitta några bevis på att tidsomställningen påverkar trafiksäkerheten.

Hälsa

Tidsomställningen leder till hälsorisker för vissa enligt Statskontoret, men riskerna finns enbart på våren när vi förlorar en timmes sömn.

Det är de hälsomässigt sköra som drabbas värst av tidsomställningen och på våren ökar hjärtinfarkterna. Men mycket pekar på att hälsovinsterna med att ställa om klockan överväger riskerna för de flesta av oss.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.