Vintertid på söndag – tänk på det här

Arbetsrätt. Dags för tidsomställning. Det här gäller dig som jobbar natt när klockan vrids tillbaka.

När

Klockan 03:00 natten till söndagen den 30 oktober ställer vi om klockan till 02:00. Det gör att den som är ledig kan sova en timme till och att den som arbetar kan tvingas jobba en extra timme.

Lön

I de flesta kollektivavtal är det så att den som har månadslön och jobbar natt när klockan vrids tillbaka blir det en extra timme arbetad tid. Det innebär inte en extra timme betald arbetstid. Detsamma på våren. Då jobbar du en timme mindre men ska i regel ha rätt till betald för den överhoppade timmen.

Om det inte är specificerat i avtalet är den vanliga fackliga tolkningen att timanställd personal ska ha betalt för antalet arbetade timmar.

Mer lön i bevakning

I bevakningsavtalet har alla anställda rätt till att få betalt för den extra arbetade timmen och ob-tillägg när vi går över till vintertid. När vi går över till sommartid har bevakningspersonalen också rätt till lön för den överhoppade timmen.

Kör- och vilotider

När det gäller reglerna för kör- och vilotider är det viktigt att komma ihåg att det är hur länge du kör och vilar som räknas. Inte vad det står på klockan.

Trafik

I en bästsäljande boken Sömngåtan hävdar författaren Matthew Walker att tidsomställningen på våren leder till fler dödliga trafikolyckor. Hans bok har kritiserats för at ha drar för stora slutsatser från forskningen han refererar till. När statliga myndigheten Statskontoret undersökte saken 2018 kunde de inte hitta några bevis på att tidsomställningen påverkar trafiksäkerheten.

Hälsa

Tidsomställningen leder till hälsorisker för vissa enligt Statskontoret, men riskerna finns enbart på våren när vi förlorar en timmes sömn.

Det är de hälsomässigt sköra som drabbas värst av tidsomställningen och på våren ökar hjärtinfarkterna. Men mycket pekar på att hälsovinsterna med att ställa om klockan överväger riskerna för de flesta av oss.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.