”Transportarna ska bli en starkare röst i EU”

Den 14 mars valdes Transports förbundsordförande Lars Lindgren till ny ordförande i Europeiska Transportarbetarfederationen, ETF. – Det gäller att engagera sig och försöka påverka vad som händer i EU, annars blir vi frånåkta, säger han.

Lars Lindgren har sedan tidigare även styrelseuppdrag i Nordiska Transportarbetarefederationen, NTF och Internationella Transportarbetarefederationen, ITF. Innan han blev Transportbas arbetade han som internationell sekreterare.

– Svenska Transportarbetareförbundet har jobbat med internationellt arbete i många år. Det gäller att inte bara prata om samarbete, vi måste också praktisera det.

Ordförandeskapet ger tillfälle att plädera för den svenska och nordiska modellen med kollektivavtal och förhandlingar mellan arbetsgivare och fack, betonar Lindgren.

Han gör klart att ordförandeskapet i ETF är helt annorlunda än hans motsvarande roll på hemmaplan. Inom den europeiska federationen finns både en ordförande och en generalsekreterare. Det är den senare som gör grovjobbet.

– Ordföranden leder sammanträden och ska fungera som ”policymaker”, leda skutan. Jag kan delta i aktioner och gemensamma uttalanden, men det är sekreteraren som sköter det löpande, dagliga arbetet.

Svenska Transport var motståndare till Sveriges inträde i EU, men nu när vi ändå är med gäller det agera utifrån den verkligheten, menar Lindgren.

– Vi lever i en globaliserad ekonomi i dag. En hel räcka frågor avgörs på EU-nivå, som påverkar våra medlemmar.

Det ETF Lars Lindgren vill forma ska bli mer aktivt i olika EU-debatter, demonstrationer, aktioner och uppvaktningar av ambassader. Det gäller för facket att vara på plats, när människor manifesterar sitt missnöje på gatorna. Att fånga upp, kanalisera och föra fram arbetarnas frågor till politikerna.

– Transportsektorn är den bransch som är hårdast utsatt för dumpningen av löner och arbetsvillkor. Är man skicklig som ordför-ande kan man skapa ett ETF, som utgör en betydligt starkare maktfaktor gentemot arbetsgivarna.

Lars Lindgren kommer att lägga sitt första krut på att ”läka” och ena ETF efter de senaste två årens interna splittring, under engelsmannen Graham Stevenssons ledning, deklarerar han.

Han ser som sin viktigaste uppgift, att stoppa den sociala dumpningen med lastbilschaufförer från låglöneländer som arbetar för svältlöner under omänskliga förhållanden i rikare länder.

– Jag kan aldrig acceptera att det vi byggt upp under över 100 år ska raseras av en hänsynslös internationell marknad. Vi måste se till att alla arbetare får samma lön och villkor, oavsett var man kommer ifrån. Konkurrensen ska ske på lika villkor, men i dag slås nationella åkerier ut.

Lars Lindgren berättar om tio års fackligt arbete i Baltikum, för att försöka organisera chaufförerna och komma åt lönedumpningen.

– Tyvärr har det blivit ett stort misslyckande. Nu gäller i stället att arbeta intensivt den politiska vägen. Jag ser en mycket farlig utveckling med främlingsfientlighet och rasism, som växer sig allt större om utvecklingen fortsätter som nu.

Rapporten med förslag på bättre regleringar från riksdagens trafikutskott, liksom infrastrukturministerns beslut om en stor statlig utredning av åkeribranschen ser Lindgren som positiva resultat av politiska påtryckningar från Transport och arbetsgivarna. Han är inte alltid så positiv till media, men inser att det är där man kan skapa debatt och få genomslag hos politikerna.

– Nu måste vi gå vidare och peka ut de stora speditörerna som de värsta fördärvarna av branschen. Det handlar om ren slaveriförmedling, där man tvingar anställda att bli falska egenföretagare med F-skattesedel.

– Jag uppfattar transportförmedlare, som dribblar med falska bemanningsbolag och struntar att betala in skatter och sociala avgifter, som hallickar. Allt går ut på att skaffa fram billigast möjliga arbetskraft eftersom speditörerna kräver mer och mer av vinsten. Kvalitén lämnas därhän. Det finns väl ingen annan bransch där företagare nöjer sig med så dålig avkastning på insatt kapital som åkerierna?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet i Sverige.

Så röstar svenska politiker i Bryssel

Politik. Den 9 juni går Sverige till EU-val. Transportarbetaren har gått igenom hur svenska partier röstar i EU-parlamentet. Inte likadant som i Sverige, visar det sig.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Snabbkoll om EU-valet 2024. Illustration: Mattias Käll

Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor

Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.