
Transport varslar om hamnstrejk
Konflikt Transport och arbetsgivarna kommer inte överens om ett nytt kollektivavtal. Nu varslar facket om konflikt. Först övertidsblockad och därefter strejk. Knäckfrågan är hur arbetsgivarna ska få använda bemanningsföretag.
Varslet har två steg. I det första steget stoppar Transport övertid, nyanställning och schemaändringar. I det andra steget tas hamnarbetare på en rad hamnar, från Luleå i Norrbotten till Malmö i Skåne, ut i strejk.
Konfliktfrågan handlar inte om pengar den här gången. Parterna har inte lyckats komma överens om hur bemanningsanställda ska få användas på arbetsplatserna.
Transport kallar det för ”schemashopping” och det handlar om att bemanninganställdas scheman kraftigt avviker från de scheman som arbetsgivarna och facken kommit överens om lokalt.
När facken bygger scheman tillsammans med arbetsgivarna görs det i långa perioder, exempelvis tio veckor. I de schemana finns flera olika start- och sluttider.
Det ger hamnarbetarna en möjlighet att planera livet utanför arbetet. Så är det inte för de bemanningsanställda. De kan få schemat veckan innan det gäller och det kan ändras ännu kortare varsel. De bemanningsanställdas scheman kan dessutom hoppa mellan dag, kväll och natt under samma vecka.
– Det är vårt sätt att skydda avtalet. För oss är det en ödesfråga. De försöker slå sönder avtalet med det här systemet. Det här är en fajt vi måste ta, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
Transport har två krav om användning av bemanningsanställda.
Det första kravet är att begränsa omfattningen så att det alltid är minst 80 procent anställda av bolaget och max 20 procent som är antingen bemanningsanställda eller extraanställda.
Det andra kravet handlar om att även bemanninganställda ska omfattas av de scheman som arbetsgivarna och fackklubbarna förhandlat fram gemensamt.
– Som jag ser det är andemeningen i bemanningsavtalet att de inhyrda ska kopplas till befintliga scheman. På andra företag som Schenker och DHL hyrs du in på ett specifikt skift eller schema, säger Tommy Wreeth.
Hur är stödet för att gå i konflikt för det här på arbetsplatserna?
– De som har mycket bemanning är extremt bekymrade över utvecklingen. De som inte har det ser risken att det kommer till dem med. Vi har en helt enhällig delegation bakom att ta konflikt för det här.
Transports konkurrentfack Hamnarbetarförbundet varslade också om konflikt i dag. De hade liknande krav. Har ni samkört?
– Nej, säger Tommy Wreeth.
Hur kommer det sig att ni varslar i för både hamnarbetare och kabinpersonal samtidigt?
–Båda avtalen har löpt ut och i båda fallen har vi försökt förhandla över tid. Nu har vi nått vägs ände, det var inte planerat från början.
I ett pressmeddelande säger Sveriges hamnars förhandlingschef Johan Grauers:
– Medlemsföretagen sitter i en ohållbar situation när de får varsel om strejk från två olika fackföreningar, som vill två olika saker. Det hamnarna behöver är lugn och ro samt fokus på verksamheten, särskilt i en tid av oro och ett sämre säkerhetsläge.
Artikeln uppdateras.