Close
Mats Fredlund i Stockholms tingsrätt.
Close

Transport överklagar dom om uteslutning av SD-politiker

Facket. Transport överklagar nu domen från Stockholms tingsrätt, som ogiltigförklarade uteslutningen av en aktiv SD-politiker i Kiruna.

Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson säger:

– Jag vill än en gång betona att vi inte utesluter medlemmar på grund av deras sympatier eller vilket parti de röstar på. Men vi anser fortfarande att det är oförenligt med våra stadgar att vara medlem i Transport och samtidigt aktiv företrädare för Sverigedemokraterna.

– Men huvudskälet till vår överklagan är faktiskt den viktiga principfrågan. Det är helt orimligt att staten, genom en domstol, går in och tolkar stadgarna i en ideell förening. SD är antagligen den organisation i Sverige som uteslutit flest medlemmar. Ska tingsrätten prova de ärendena också?

Transport har i snart 20 år haft en konsekvent linje i synen på Sverigedemokraterna (SD). En rad kongresser har behandlat frågan och beslutet har hela tiden blivit att aktiva SD-politiker inte kan vara medlemmar i förbundet.

Beslutet grundas i stadgarna, som i portalparagrafen utgår från alla människors lika värde.

Förbundsstyrelsen och förbundsrådet har under årens lopp fattat beslut om ett antal uteslutningar. En av dem gällde SD-politikern Mats Fredlund, som sitter i kommunfullmäktige i Kiruna.

Fredlund överklagade och drev frågan vidare till domstol. I början av mars kom utslaget från tingsrätten i Stockholm. Transport hade inte grund för att uteslutningen, ansåg rätten.

På tisdagen tog Transports förbundsstyrelsen upp ärendet. En enig styrelse beslutade att förbundet ska överklaga den fällande domen till nästa instans, hovrätten. Där krävs så kallat prövningstillstånd för att tvisten ska tas upp på nytt.

I överklagan vidhåller Transport att Mats Fredlund ”bedriver eller stöder verksamhet som är oförenlig med förbundets ändamål”.

Förbundet påpekar också att ideella föreningar har ett självbestämmande. Att de själva har rätt att sköta sina inre angelägenheter är grundläggande i en demokrati, skriver Transport.

Här tar facket stöd i en ILO-konvention (nr 87) som bland annat säger:

”Arbetar- och arbetsgivarorganisationer skola äga rätt att avfatta sina stadgar och reglementen samt utse sina representanter i full frihet, organisera sin förvaltning och verksamhet samt fastställa sitt handlingsprogram. 

Offentliga myndigheter skola avhålla sig från varje ingripande, som begränsar denna rätt eller inverkar menligt på dess lagenliga utövande.”

Förbundssekreterare Lars Mikaelsson utgår från att hovrätten kommer att bevilja prövningstillstånd.

– Sedan domen föll i tingsrätten har det blivit starka reaktioner. Många företrädare i andra fackförbund anser att vi ska stå på oss. Bakgrunden är förstås att tingsrättens linje, om den vinner gehör även i hovrätten, skulle kunna få stora konsekvenser för organisationernas självbestämmande.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Seppo Wickman:
    8 december, 2022

    Nu har Transport slösat bort en kvartsmiljon på detta överklagandet, pengar som tillhör medlemmarna. Idag förlorade ni i Hovrätten, hur känns det? Kommer medlemmarna känna av förlusten av dessa pengar?

  2. Saied Tagavi:
    25 mars, 2021

    En stark fackföreningsrörelse värnar alltid om alla människors lika värde. Detta står klart i Transports stadgar som har beslutats av medlemmarna i sin kongress. Det finns inget hinder för Sverigedemokrater att vara transportmedlen, väljer denne däremot ta politiska uppdrag i SD så väljer samma person att ta bort transport. Tingsrätten ska inte sätta sig över Transports demokratiska process. Rätt att Transport överklagar Tingsrättens dom

    Transport Taxi & Buss Sektionenstyrelse / Förarklubb i Taxi Stockholms styrelse

  3. Anders Berg:
    24 mars, 2021

    Bra att Förbundsstyrelsen beslutat sig för att överklaga. Företrädare i andra förbund borde mer tydligt visa sitt stöd för Transports hållning. Särskilt LOs styrelse!

  4. Samuel Larsson:
    24 mars, 2021

    Är väldigt besviken på Transport. Har varit medlem ganska länge. Men jag kommer nog lämna förbundet. Mycket dåligt och respektlöst av er. Ok

  5. Bjarne Isacson:
    24 mars, 2021

    Det är bra att Transport beslutat sig för att överklaga domen.
    Föreningsfriheten måste ju betyda att en förening själv beslutar om syftet med föreningen och vilken värdegrund föreningen vilar på. Om du vill bli medlem i en förening så får man ju anta att du delar föreningens värdegrund.
    Om du blivit medlem, men sen bedriver en verksamhet som strider mot föreningens värdegrund och/eller stadgar, så är det ju självklart att föreningen prövar din rätt till medlemskap. Det gör alla föreningar, inklusive Sverigedemokraterna, utan att Tingsrätten hittills lagt sig i detta.
    Det bör dom avhålla sig i fortsättningen också!

  6. Martin Viredius:
    24 mars, 2021

    Klokt att överklaga. Det är inte rimligt att tingsrätten gör en totalbedömning av Transports verksamhet medan SD slipper undan med den förskönade bild som de själva presenterade i domstolen.
    Martin V

  7. Ingemar E L Göransson:
    24 mars, 2021

    Staten ska inte lägga sig i ideella föreningar. Det är ett hot mot föreningsrätten.

  8. Anders:
    23 mars, 2021

    Man får nog lugna ner sig och tänka ett steg till innan man börjar utesluta personer. I så fall måste ju dessa kunna blida ytterligare ett fack inom transportbranschen. Eller ska dom inte ha rätt att vara medlemmar i något fack alls? Den logiska följden måste ju bli att detta fack också har rätt att teckna kollektivavtal och då blir det stökigt.
    Om Transport vill ha ensamrätt på att teckna kollektivavtal får man nog ta med en och annan obekväm medlem. Man behöver ju inte rösta in dessa på några förtroendeuppdrag.

  9. Magnus:
    23 mars, 2021

    Tingsrätten har avkunnat en mycket märklig dom. Det är givetvis en självklarhet att en förenings medlemmar själva måste få bestämma vilka, som skall få vara medlemmar i den. Den som inte platsar, måste kunna uteslutas. SD själva leder ju dessutom stort över alla andra föreningar, när det gäller att utesluta de egna medlemmarna.

  10. Patrik Strand:
    23 mars, 2021

    Helt rätt av Transport. Det kan aldrig vara en domstols roll att tala om för en fackförening vem man ska bevilja medlemskap eller inte bevilja medlemskap. Det måste organisationen själv kunna avgöra. Annars hotas föreningsfriheten som är en grundläggande del av varje demokrati!

  11. Jeanette:
    23 mars, 2021

    Stå på er. Klart att alla kan få rösta som man vill men att vara aktiv med politiska uppdrag i våra svenska parlament med en politik som bryter mot fackföreningens själva kärna är ju helt galet. Hur ska medlemmar kunna lita på vad man säger när man å ena sidan säger att man är för en stark fackföreningsrörelse och alla människors lika värde å ena sidan arbetar politiskt för att krossa fackföreningsrörelsen.
    Denna fighten måste tas.

  12. Reino Jonsson:
    23 mars, 2021

    Ja nu tänker då inte jag gå över till transport. Riktigt skrämmande vilken syn ni har på era medlemmar, det här är ju en svensk fackförening och inte en instution i gamla Östtyskland. Sedan är det ju ni som inte står upp för människors lika värde när ni utesluter medlemmar. Är ju helt otroligt att ni inte anser att era medlemmar har lika värde..

  13. Jonny Jakobsson:
    23 mars, 2021

    Fackföreningen är en idéburen organisation. Det är självklart att medlemmarna måste få fastställa vilka idéer och värden organisationen skall vila på. Lika självklart är att man kan utesluta de medlemmar som inte vill omfamna och till och med motarbeta de idéer och värden som fastslagit i demokratiska beslut. Stå på er Transport. Jonny fd Kommunalare.

  14. Stefan:
    23 mars, 2021

    Skrämmande att transport drivs som DDR tyck som vi eller dra. Sitter själv i fackstyrelse tycker inte man ska blanda jobbet med vad man gör på fritiden.
    S jobbar inte för folk som jobbar längre. Själv röstar jag på M .vi har demokrati i detta land.

  15. Henrik Andersson:
    23 mars, 2021

    Jag tycker det är oerhört fjantigt att utesluta medlemmar på detta sättet, och med denna motiveringen? Att hänvisa till allas lika värde är ju strunt. Var har SD någonsin sagt att alla människor inte är lika värda? Att de inte anser att alla skall vara här, är en sak, men att de är mindre värda som människor är en annan. Och det ni nu då säger är att en SD anhängare inte är lika mycket värd som en S anhängare.... Jag anser att Transportarbetarförbundet nu biter sig själva i rumpan tyvärr. Olika åsikter skall bemötas med sakliga debatter, inte uteslutning.. De som inte tycker som vi får inte vara med och leka, det är ju små barns fasoner.. Tack för ordet.

Lästips:

Transportarbetarens logga

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

”Skyddsombud behöver fackets stöd”

Arbetsmiljö. Regeringen och Sverigedemokraterna har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda åtgärder för att fler ska engagera sig som skyddsombud. Något krav på att ombuden ska tillhöra facket, som i dag, finns inte. Uppdraget skapar oro och ilska i de fackliga leden.

Boel Godner är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: Liza Simonsson

”Fungerar avskräckande”

Miljöbrott. – Vi tror att arbetet ger effekt och upplever att problemen minskat de senaste åren. Vi polisanmäler misstänkta fall av illegal dumpning, säger Södertäljes kommunstyrelses ordförande Boel Godner (S).

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.