Kriget i Ukraina

Transport driver på för besked om arbete i hamnar

Hamn. Transport vill ha ett kraftfullt ställningstagande från regeringen om hur ryska fartyg ska hanteras i svenska hamnar. Nästa vecka ska förbundsstyrelsen ha möte – kommer inget besked kan blockad bli aktuellt.

Fack och arbetsgivare uppmanade gemensamt regeringen att besluta hur ryska och ryskägda fartyg ska hanteras i Sveriges hamnar för över en vecka sedan.

– Situationen är allvarlig, och vi är överens. Staten behöver gå in och tala om vad som gäller, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Många stuveriarbetare inom förbundet är upprörda över att behöva hantera gods från ryska och ryskkontrollerade fartyg. Arbetsmarknadens båda parter, Svenska Transportarbetareförbundet och Sveriges hamnar, vill se ett stopp för hantering av fartyg med kopplingar till Ryssland.

Transports ordförande uttrycker frustration över uteblivit agerande från ansvarig minister, Tomas Eneroth (S). På dagen tre veckor efter den ryska invasionen av Ukraina sökte Wreeth i går, torsdag, åter kontakt med Eneroth.

Frågan ska diskuteras på förbundsstyrelsens möte på tisdag, den 22 mars.

– Vi kommer då att titta på åtgärder, vilket också innefattar blockad, om vi inte fått besked, säger Tommy Wreeth.

Varsel om blockad

Det andra facket som organiserar i vissa svenska hamnar, Svenska Hamnarbetarförbundet, beslutade på torsdagen att inleda den blockad de tidigare hotat med. Hamnarbetarförbundet varslade i går arbetsgivarorganisationen och Medlingsinstitutet om att en blockad kommer att genomföras.

Blockaden innefattar fartyg till och från Ryssland, fartyg med ryskt gods och ryskägda fartyg. Stridsåtgärderna betyder att allt lossnings- och lastningsarbete, bogsering och förtöjning av dessa fartyg innefattas i blockaden. Med arbetsmarknadens konfliktregler betyder det att Hamnarbetarförbundets blockad träder i kraft måndagen den 28 mars.

– Men om vi hamnar i en situation där fartyg är på väg innan dess kan vi bli nödgade att ta stridsåtgärderna i kraft tidigare, säger Erik Helgeson, vice ordförande i Hamnarbetarförbundet, till SVT Nyheter.

Komplex fråga

Hanteringen av ryskkontrollerade fartyg och ryskt gods är en kontroversiell fråga – och komplex. I flera fall som medierna uppmärksammat de senaste dagarna är det också oklart om stuveriarbetare direkt berörs.

Det gäller exempelvis det stora tankfartyg med flygplansbränsle, som anställda från BP tankade ur i Gävle hamn. Det nära 200 meter långa fartyget anlände fulltankat från St Petersburg, med en kapacitet att frakta 50 000 ton olja. Fartyget är Liberiaflaggat och ägs av ett rederi i Dubai, men efterforskningar visar att det ryska rederiet Sovcomflot finns i toppen av ägandekedjan. Någon laglig möjlighet att förhindra fartyget att anlöpa Gävle hamn finns inte, uppger Fredrik Svedbom, vd för hamnen, till Dagens Nyheter.

Det finns en EU-resolution om att unionens länder ska sluta ta emot ryska och ryskkontrollerade fartyg. Några länder har redan stoppat ryska fartyg från att anlöpa. Både Transportarbetareförbundet och Sveriges Hamnar ställer sig bakom intentionen i Europaparlamentets resolution,  att alla restriktioner bör ske EU-gemensamt. Men båda parterna har också kritiserat regeringens långsamhet, och vill se ett svenskt direktiv om stopp för att ta emot ryska fartyg i svenska hamnar. Nu.

Fotnot: På söndag, den 20 mars, medverkar Transports förbundsordförande Tommy Wreeth i SVT:s Agenda för att diskutera sanktioner mot Ryssland.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.