Hallå där!

Tommy Wreeth

… Transports förbundsordförande som till tidningen Dagens Industri (DI) säger att han vill se global kamp mot Tesla.

Tommy Wreeth. Foto: Lilly Hallberg
Tommy Wreeth. Foto: Lilly Hallberg

Vill du leda hela världens kamp mot Musk, i egenskap av ”facktopp” som DI kallar dig i rubriken? 

– Det är Dagens Industris rubriksättning. Min ingång var och är att synliggöra möjligheten att få till ett kollektivavtal på Tesla, även utanför Sverige. För jag tror att den chansen är nu. Den facklig styrkan är gemenskapen, både nationellt och internationellt.

Den svenska modellen och vikten av kollektivavtal (och fredsplikt) – förstår ens fackligt engagerade betydelsen, globalt sett?

– Det ser nog olika ut. Men det internationella samarbetet mellan transportfacken i världen är väldigt starkt och bra. Det vet så klart transport- och hamnfacken runt om i världen.

Svenska Transportarbetareförbundet har backning av de andra nordiska transportfacken med konkreta åtgärder. Men vad innebär egentligen ETF:s, Europeiska Transportarbetarefederationens, stöd konkret?

– Än så länge har ETF uttryckt sitt fulla stöd i skrift, vilket är positivt. Det brukar vara ett första steg innan man kan besluta om fler åtgärder. Den nordiska federationen, NTF, började med ett stöduttalande i skrift. I dag har de nordiska länderna lagt sympatiåtgärder.

Angående de nordiska sympativarslen, kommer ens några Teslor in via Norge och Finland?

– Normalt sett gör det inte det. Anledningen till att de lagt varsel om blockad där är för att stänga den möjligheten. Eftersom vi har blockad i Sverige, och snart också i Danmark, så måste Tesla hitta andra vägar in i Sverige. Ett tänkbart alternativ hade varit att få in dem via Norge och Finland, men det stänger vi alltså nu.

Är det nödvändigt att fackförbund i hela världen sluter upp för att inte Tesla ska runda fackens blockader och andra sympatiåtgärder?

– Det återstår att se.

Är Teslakonflikten ett mer framgångsrikt sätt att få gehör för fackets frågor – och fler medlemmar – än egna kampanjer? 

– Nej, det ena utesluter inte det andra.

Är det inte lite orättvis att Transport får så mycket uppmärksamhet men det är IF Metalls strejkkassa som töms?

– Nej, det är IF Metalls huvudkonflikt. Vårt agerande är utifrån deras önskan om hjälp.

Till sist: Hur går det?

– Vår blockad fungerar. Hur förhandlingarna går med Tesla får du fråga IF Metall.

Fotnot: Dagens Industris artikel ”Facktoppen vill se global kamp mot Tesla” publicerades på DI.se den 7 december.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Vår sammanhållning är helt avgörande

Ordförandeord. När den här krönikan skrivs är läget ovanligt rörigt i avtalsrörelsen. På gränsen till kaotiskt faktiskt. Samtidigt är det i stunder som dessa som styrkan i vår organisation testas på allvar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Kulturintervju
Ahmed Alneaimi har varit undersköterska sedan 1995. Han jobbar på ett demensboende i Malmö. Nils-Petter Löfstedt / Stavro Filmproduktion

Med kameran riktad mot de som tar hand om oss

Dokumentärfilm. Hur värderas arbetet som går ut på att ta hand om andra människor? Det är den centrala frågan Nils Petter Löfstedt ställer i sin film Det omätbara.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.