”Tarifflöner är jämställda löner – men…”

Forskarna Susanne Fransson och Eberhard Stüber har undersökt Transports kollektivavtal ur jämställdhetsperspektiv. I går i Almedalen berättade de vad de kommit fram till.

Susanne Fransson och Eberhard Stüber, forskare vid Göteborgs universitet, har undersökt Transports kollektivavtal ur jämställdhetsperspektiv. På ett av Transports seminarier i Almedalen i går, berättade de hur studien gått till och vad de kommit fram till: Att avtal med fasta tariffer ger mer jämställda löner än avtal med individualiserade lönesystem. Med vissa förbehåll.

Fransson och Stüber har undersökt fyra av förbundets avtalsområden: landtransporter, tidningsdistribution, bevakning och säkerhet, samt två olika kollektivavtal inom bensin och bilvård. De intervjuade 18 personer inom fack och arbetsgivarorganisationer, och sammanställde en omfattande enkät med svar från drygt 200 Transportmedlemmar som jobbar i de olika avtalsområdena. Forskarna samlade även in lönedata och jämförde mellan anställda med likartade arbetsuppgifter.

– Tillämpning av enbart tarifflönesystem ger inga, eller väldigt små, löneskillnader mellan kvinnor och män. Intressant är dock att när man hos samma arbetsgivare tittar på olika individuella premieringar – ny dator, resor och så vidare – som går utanför tarifflönerna. Då får männen mer sådant, sade Susanne Fransson.

– Alltså: Så länge man enbart tillämpar tarifflönesystemet så blir det inga skillnader, men så fort man börjar premiera individuella prestationer så gynnas männen. Detta kanske kan bli en väckarklocka för Transport: Att också hålla koll på vad som händer utanför tarifferna, fortsatte hon.

Detta gäller alltså vid jämförelser mellan män och kvinnor som har samma arbetsgivare och likvärdiga arbetsuppgifter.

– Däremot ser vi, inte minst inom avtalsområdet bensin och bilvård, att männen oftare än kvinnorna har arbetsuppgifter med helhetsansvar. Medan kvinnorna oftare arbetar på olika ”mellannivåer”.

Fransson och Stüber fann alltså vissa ojämlikheter trots tarifflönesystemen. Men att detta inte verkade vara någon stor fråga för vare sig arbetsgivare eller fackliga företrädare.

– I väldigt hög grad antog man, att eftersom vi har tarifflöner så har vi inga problem, sade Susanne Fransson.

När det gällde de anställdas egen syn på tarifflöner kontra individuell lönesättning, uppgav 44 procent av de svarande att de själva skulle vilja förhandla om sina löner.

– Fler män än kvinnor trodde att de skulle få högre lön på det sättet, sade Susanne Fransson.

Även bland arbetsgivarna i transportsektorn fann forskarna delade meningar om vilket lönesystem som är bäst.

– Mindre arbetsgivare ville ofta bevara tarifferna, de tyckte det var enkelt och översiktligt. Större centrala beslutsfattare var generellt mer intresserade av individuell lönesättning. Dels för att de ville kunna premiera individuella prestationer, och dels för att individualiserade löner förknippades med en sorts ”A-lag” på arbetsmarknaden, berättade Susanne Fransson.

Transports ordförande Lars Lindgren inflikade – med adress till åhöraren Anders Norberg från Arbetsgivarorganisationen Transportgruppen – att ”vi kommer fortsätta ha tarifflöner inom transportsektorn, så du behöver inte komma med några inpass om individuell lönesättning”.

– Men det finns en hel del annat i den här rapporten, som vi har all anledning att fundera över, sade Lars Lindgren.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom av hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.

Hovrätten: Brott när hamnarbetare dog

Arbetsmiljö. Svea Hovrätt slår fast att hamnchefen är skyldig till arbetsmiljöbrottet "vållande till annans död". Samtidigt sänks chefens straff och hamnbolagets företagsbot.

Gordon Delivery prisade av kungen – anklagas för lönestöld

Arbetsrätt. Gordon Deliverys grundare Ali Ghoce har prisats som årets pionjär av kungen. Det miljardvärderade företaget har kollektivavtal men inga anställda chaufförer. Chaufförerna får varken avtalsenlig lön eller betalt för alla timmar de jobbar.