Alexander Lindblad visar eleverna Nina Kulin och Malva Hedström Nilsson hur ett lyft ska gå till. Båda har valt inriktningen kranbil.
Close
Nina Kulin, till vänster, gick ut gymnasiet i våras och har fått fast jobb som chaufför. Här får hon och dåvarande klasskamraten Malva Hedström Nilsson utbildning i hur ett lyft ska gå till.
Close

Sug efter nyutbildade chaufförer

Chaufförer. En fjärdedel av åkerierna räknar med att nyanställa det närmaste halvåret. Och bland dem som fått nytt chaufförsjobb det senaste året är 12 procent kvinnor. Totalt 28 procent är nya i branschen.

– Det var lite läskigt i början när man skulle komma ihåg allting. Men nu går det superbra och jag tror absolut att jag kommer att bli kvar på det här jobbet.

Nina Kulin gick ut gymnasiets transportprogram i våras, började direkt på sommarjobbet hos Bertil Anderssons åkeri i Hammar – och har nu fått fast jobb som chaufför.

Därmed är Nina Kulin ett exempel på både att åkerierna anställer nyutbildade chaufförer och att de i allt högre grad anställer kvinnor. Hennes jobb är att transportera kylskåp med mera från Elektroskandias centrallager i Örebro till Uppsala, Arlanda stad, Bålsta och Enköping. Hon kör på natten.

– Det funkar bra att jobba natt och jag kommer bra överens med kollegorna.

Att åkerierna i Sverige räknar med att fortsätta anställa framgår av säsongens trendindikator från Tya. Trots coronapandemin svarar en fjärdedel av de åkerier som ingår i undersökningen att de kommer att behöva anställa chaufförer under resten av året. Undersökningen gjordes i mars och april. En minskning jämfört med samma period förra året, men Tya ser det ändå som ett tecken på framtidstro.

På lång sikt räknar Tya med att åkerierna kommer att behöva 50 000 nya lastbilschaufförer under de närmaste tio åren.

Störst behov att anställa råder i Sörmland och Norrbotten, enligt indikatorn.

 

Fotnot: Tya uttyds Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd. Den ägs av facken och arbetsgivarna i branschen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Yrkesförarens dag 9/9 logga

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Transportarbetarens logga

Kollegahjälpen stärker sitt nätverk

Hälsa. I mer än 20 år har lastbilschaufförer och åkare arbetat för att stötta kollegor som varit med om traumatiska händelser och olyckor. Hjälparna i Kollegahjälpen arbetar ideellt. Nätverket blir nu starkare när Transport kommer med som officiell samarbetspartner.

Forskare ska titta på hur AI förändrar arbetsvillkoren för bland andra flygplatspersonalen. Foto: John Antonsson

Hur påverkar AI och robotar flygarbetarna?

Arbetsmiljö Om några år kan robotar och AI sköta en del av jobbet på flygplatserna. Professor Åsa Cajander ska undersöka hur det påverkar arbetsmiljön.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.