Johan Duvskog är huvudskyddsombud och Jessica Karlsson skyddsombud. De vill samverka kring arbetsmiljön på Prezero, men tycker inte att ledningen lyssnar.
Close
Johan Duvskog är huvudskyddsombud och Jessica Karlsson skyddsombud. De vill samverka kring arbetsmiljön på Prezero, men tycker inte att ledningen lyssnar.
Close
Arbetsmiljö

Stress och press på Prezero

Miljöarbetare. ”Det bästa med Prezero är omhändertagandet av personalen”, säger Malmöregionens chef i företagets interntidning. Flera miljöarbetare vittnar tvärtemot om övervakning, hot och stress.

Sjuktalen ökar och folk säger upp sig. Det sitter i väggarna, handlar om dålig arbetsledning och en regionchef som i sin tur värvar dåliga chefer.

Så säger de regionala skyddsombuden Bert Johansson och Anders Palmqvist på Transports avdelning i Malmö. Tillsammans med anställda miljöarbetare på Prezero Recycling AB har de i flera år jobbat för att skapa en bättre arbetsmiljö.

– Ingen lyssnar på oss. Vi får inte vara med vid riskbedömningar, dem sköter företaget på egen hand. De kan skriva att åtgärder är klara fastän ingenting gjorts. Vi som är skyddsombud bestraffas genom att få hoppa runt på olika turer, säger Johan Duvskog.

Jessica Karlsson nickar.

Sopbilar parkerade för dagen på arbetsplatsen i Malmö. Stressen bland miljöarbetarna beror ytterst på upphandlingarna, där företag pressas att lägga för låga anbud för att vinna uppdragen, resonerar skyddsombuden. Foto: Justina Öster
Sopbilar parkerade för dagen på arbetsplatsen i Malmö. Stressen bland miljöarbetarna beror ytterst på upphandlingarna, där företag pressas att lägga för låga anbud för att vinna uppdragen, resonerar skyddsombuden. Foto: Justina Öster

Ny regionchef

Problemen började när regionchefen anställdes för snart fem år sedan, summerar de. Han favoriserar unga medarbetare som ”inte är till besvär”.

– De som inte kan och vill jobba övertid vill han inte ha kvar. Han följde efter en timanställd som fick gå på dagen för att han arbetade för långsamt. Sparkade honom för att sända en signal till övrig personal.

De regionala skyddsombuden har fått vittnesmål om att regionchefen varit ute och ”spionerat på miljöarbetarna”.

– Han har smugit och gömt sig bakom containrar för att kolla om de sköter den dagliga tillsynen av sopbilen och kört efter folk på turerna. Han övervakar också anställda i realtid, via gps, för att se var de är på turen. Det är integritetskränkande och märkligt att en regionchef gör så, säger Anders Palmqvist.

Ointresse

Han och Bert Johansson lyfter särskilt fram ledningens ointresse av att samverka med de fackligt utsedda skyddsombuden.

Sommaren 2023 förändrades verksamheten i Malmö och arbetsbelastningen ökade radikalt för renhållningsarbetarna. Senare drogs en sopbil in i Eslöv utan att någon riskbedömning gjordes, berättar Jessica och Stampe Granqvist som är skyddsombud i Eslöv.

– När turerna förändrades ville vi kolla arbetsbelastningen per tur, men företaget vägrade. De slog ihop alla turer och tog ett medelvärde på antal kärl i stället. Men turerna är olika och det påverkar belastningen, säger Anders Palmqvist.

”Vi går back på tid hela tiden”, säger Stampe Granqvist, skyddsombud i Eslöv. Foto: Justina Öster
”Vi går back på tid hela tiden”, säger Stampe Granqvist, skyddsombud i Eslöv. Foto: Justina Öster

”Fruktansvärt stressade”

Stampe Granqvist fyller i om Eslöv, där han säger att ledningen infört skiftgång utan att förhandla enligt medbestämmandelagen eller göra riskbedömningar:

– Vi blir fruktansvärt stressade, 340–350 kärl ska köras in på fem timmar och trekvart, när rasterna räknas bort. Fyrfackskärl tar längre tid och behöver man åka på mellantippning tar det en extra timme.

– Medarbetarna i första skiftet måste vara tillbaka med sopbilen tills skift två börjar. Vi går back på tid hela tiden och andra skiftet tvingas jaga på som fan för att hinna med resterande kärl.

Bert Johansson skakar på huvudet:

– Det är fullt kaos i Eslöv.

Upphandlingar boven

Ytterst beror stressen på upphandlingarna, att företagen pressas att lägga för låga anbud för att lägsta bud hela tiden vinner, menar skyddsombuden.

– De förstår inte att vi tvingas stressa och drabbas av skador. I slutet av dagen kan en del knappt gå, de ser ut som zombier, säger Jessica.

Hon och Johan berättar att personalen rapporterar och rapporterar in avvikelser om oacceptabla hämtställen, men att företaget inte agerar eftersom upphandlaren VA Syd ”kräver att kärlen ska hämtas ändå”.

”Sluta springa”

Regionala skyddsombuden Anders Palmqvist och Bert Johansson råder dem att sluta springa, dra ett kärl i taget och inte dra ner på lunchen, som en hel del gör för att hinna bli klara.

– ”Men har du inte hunnit med allt på din tur så är du kanske inte lämplig för det här jobbet”, får vi höra. Och att ”det står många i kö för att ta ditt jobb”, säger Jessica och Johan.

Jessica Karlsson och Johan Duvskog berättar att de inte bjuds in till företagets riskbedömningar: ”Dem sköter företaget på egen hand. Vi som är skyddsombud bestraffas genom att vi får hoppa runt på olika turer”, säger de. Foto: Justina Öster
Jessica Karlsson och Johan Duvskog berättar att de inte bjuds in till företagets riskbedömningar: ”Dem sköter företaget på egen hand. Vi som är skyddsombud bestraffas genom att vi får hoppa runt på olika turer”, säger de. Foto: Justina Öster

Mer övertid

De maxade turerna med färre sopbilar leder också till mer övertid.

– Vi kan bli beordrade att jobba över med ett par timmars varsel eller någon gång bara fem minuter. Det är svårt med privatliv då.

Bert Johansson inflikar:

– Turerna är så snävt beräknade att det varken finns tid för toapauser eller återhämtning. Beordrad övertid missbrukas, menar vi, det handlar snarare om planerad övertid.

Svårt orka till pension

Stampe Granqvist tillhör det äldre gardet och inflikar att man orkar ”springa som en galning” när man är 25, men knappast när man fyllt 50, 60.

– Bolaget kan inte fortsätta ta bort sopbilar och dra ner på personal. Ingen kommer att orka fram till pensionen!

Regionala skyddsombuden anser att cheferna lägger över ansvaret på personalen, som också berättar om kommentarer som:

– Ni drar benen efter er och myglar bara för att ni vill ha övertid.

Bristande introduktion

Olika rapporter har visat att dålig introduktion i arbetet leder till fler arbetsolyckor, inte minst bland unga. På Prezero brister det också där, enligt skyddsombuden.

Regionala skyddsombudet Anders Palmqvist. Foto: Justina Öster
Regionala skyddsombudet Anders Palmqvist. Foto: Justina Öster

– Ofta får nyanställda ingen introduktion alls och sedan blir cheferna arga när de kör av brevlådor.

För att stoppa farligt och skadligt arbete och få i gång ett systematiskt arbetsmiljöarbete har skyddsombuden skickat in tre så kallade 6:6a-anmälningar till Arbetsmiljöverket. Förutom bristen på samverkan mellan fack och arbetsgivare tar de upp för hög arbetsbelastning, att turer som varit dubbelbemannade ska skötas av en person plus sådant som tidigare nämnts.

Arbetsmiljöverket gav inte facket stöd i att stoppa arbetet för att vidta åtgärder.

Hindrande av skyddsombud

Transport har även kallat ledningen till lokala och centrala förhandlingar om hindrande av skyddsombud. Och lagt ut ett öppet brev till Prezeros vd Mårten Widlund på Malmöavdelningens Facebooksida med krav på ingripande. Lägg till det ett möte med kommunens upphandlingsenhet för att beskriva problemen.

Transports regionala skyddsombud Bert Johansson. Foto: Justina Öster
Regionala skyddsombudet Bert Johansson. Foto: Justina Öster

Ett par möten med ansvariga kommunpolitiker i tekniska nämnden och upphandlaren VA Syd har arrangerats och fackets enkät (se separat artikel) gav en mörk bild. Men trots möten med regionchef och vd har inga förbättringar skett, enligt Bert Johansson och Anders Palmqvist.

– Vi vill att VA Syds ansvariga ska träffa miljöarbetarna på Prezero på ett möte och granska om företaget följer upphandlingsavtalet och kravspecifikationerna för arbetsmiljön.

Driftchefen svarar

I sitt svar på Transports 6:6a-anmälningar skriver Prezeros driftchef att riskbedömningar gjorts ”inför aktuella förändringar”, att uppföljning kommer att göras och att ”skyddsombuden inbjudes att närvara”.

När det gäller ”kränkning från chef till anställda behöver vi ha in inrapporterat konkret underlag på vad som skett för att kunna hantera ärendet. Vi har en rutin för detta” skriver driftchefen och hänvisar till ett inrapporteringsverktyg via mobil och dator som all personal har tillgång till. ”Ingen rapport om kränkning enligt framställan finns i systemet i dag”.

Avböjer att svara

Regionchefen på Prezeros Region Syd har erbjudits att svara på kritiken men avböjt.

– Vi har haft en del artiklar i Transportarbetaren tidigare i det här ämnet. Jag tror inte det gör någon skillnad om jag bemöter, så jag hoppar det. Det är ändå andrahandsinformation jag får, så jag bemöter min personal i stället, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lee Ljungberg har arbetat som flygvärdinna i 16 år. Lika länge har hon navigerat mellan olika hudtillstånd, till följd av den utmanande arbetsmiljön i luften. Foto: Maria Lund

Livet i luften – en utmaning för huden

Kabinpersonal. Livet i luften utmanar hudens status. En dränerande cocktail av nattflygningar, stress och arbete genom tidszoner fick flygvärdinnan Lee Ljungbergs hud att slå bakut.

Hudproblem vanliga för flygvärdinnor och lastbilschaufförer. Illustration av Ingrid Fröhlich

Huden mår sämst i hytt och kabin

Hälsa. Huden är inte bara en yta. Den är en bortglömd beskyddare med många fiender. Inom transportarbetarkåren finns några av de yrken som löper störst risk för en hud i kris.

”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Slamsugning
Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Ensamhet på jobbet
Sebastian Pöldre, Johanna Söderlund och Filip Pihl är vana vid att man ger varandra ett handtag när det behövs.

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.