Skyddsombud stoppar farlig sophämtning

Miljö. Förra husägaren drog ut sopkärlet till vägen, men den nya vägrar. Inför risken att backande miljöarbetare ska hamna i diket har Transports regionala skyddsombud stoppat hämtningen vid huset, utanför Skurup.

Det handlar om en fastighet på landsbygden, några kilometer från Skurups tätort. Och en vägsträcka på cirka 70 till 100 meter. Miljöbolaget Suez sköter hämtningen på kommunens uppdrag.

– Vägen är smal, bara 3.20 meter, och den har inte bärighet för en tung sopbil. Vi är rädda att vägkanten ska ge vika och att både sophämtare och bil hamnar i diket när miljöarbetarna tvingas backa in, förklarar Bert Johansson.

Han är regionalt skyddsombudet vid Transports Malmöavdelning och hissar, likt andra skyddsombud, varningsflagg för långa sträckor av backning. I synnerhet i dålig belysning när människor kan komma i vägen och skadas eller till och med dödas.

Arbetsmiljöverket har fått in fackets och företagets anmälan om att hämtningen riskerar arbetarnas liv och hälsa. Men myndigheten kommer inte att ingripa, med hänvisning till att arbetsgivaren Suez och Transport är ense om att stoppa hämtningen, förklarar Bert Johansson.

– Suez uppdragsgivare, Skurups kommun, vill inte heller att en olycka ska ske. Vi var ute och inspekterade platsen tillsammans och vi gjorde klart att vi skulle stoppa hämtningen om fastighetsägaren inte drog upp kärlet till vägen med bättre bärighet, säger Bert Johansson.

Detta skedde alltså inte och hämtningen uteblev.

– Husägaren vägrar, han och miljöarbetaren har hamnat i konflikt. Tyvärr har det gått prestige i detta.

Fastighetsägaren kanske har rörelse- eller funktionshinder?

– Nej, så är det inte. Då hade vi hanterat frågan på ett helt annat sätt, försäkrar Bert Johansson.

Han utesluter möjligheten att renhållaren ska parkera längre bort och dra sopkärlet till och från fastigheten.

– Underlaget är så dåligt och sträckan för lång. Det vore väl okej om det bara gällde det här hämtstället, men renhållarna har hundratals till med lång väg att dra kärl. Sammantaget blir det en stor ergonomisk belastning.

Transport föreslog att ett ackrediterat företag skulle mäta bärigheten på vägen. Men den kostnaden sa Suez nej till, uppger Bert Johansson.

– Allt hade kunnat lösas så enkelt om bara husägaren gått med på att dra upp sitt kärl, anser han.

Ägaren är i 50-årsåldern och hänvisar sopbilarna till en vändzon.

– Men där står både bilar och husvagnar i vägen och nu går vi in i den mörka årstiden då det är svårt att se var du har fordonet, säger Bert Johansson.

Summa summarum är läget låst och sophämtningen stoppad, tills vidare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ola Banstorp Lindell:
    9 oktober, 2020

    För det första så finns det väl backspeglar (5 eller 6 st) pluss backcamera på sopbilen? Kan man inte med dom hjälpmedelen backa på en väg som är 3.2 m bred. Skall man kanske omvärdera lämpligheten för tungkörkortsbehörighet. Sen vad gäller bärighet så finns det bevis på att tyngre fordon backat på vägen utan problem. Och är belysningen på bilen dålig måste det åligga fordons ägaren att utrusta med god belysning. Där bor 3 personer på vägen vilka aldrig är hemma på dagtid. Så risk för påbackning och dödsfall är trams. Enligt. Kommunallagen får INTE privat personer flytta hushållsavfall utanför tomtgränsen. Hela denna konflikt hade varit löst om bara sopbilsföraren gjort sitt jobb. Det är inte husägaren sak att flytta soporna till bilen det är bilen som ska till soporna. Vilket Bert Johansson skulle förespråkat istället för att lägga över ansvaret på husägaren. Sen vad beträffar bilar och husvagn på infarten så är dom inte där när sopbilen ska vända där. Sen står det även i lagen att inga privatpersoner får diskrimineras varken till fördel eller nackdel. Vilket Bert och suez nu uppmanar till att så blir fallet. Sen står det även i avtalet mellan suez och skurupskommun att suez får göra hur dom vill för att hämta hushållsavfallet hos varje enskild husägare om det så skulle innebära helikopter.

  2. Björn Breivik:
    30 september, 2020

    Bra jobbat av RSO:t

Lästips:

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Ann-Sofie "Soffan" Hermansson i sopbilen.

”Jag gillade jobbet direkt”

Miljöarbetare. Ann-Sofie Hermansson trivs som renhållningsarbetare efter att hon för fyra år sedan tvingades bort från politiken. Hon gillar att vara fri efter jobbet och att slippa det politiska spelet.

Lekande barn utanför Lillsjöskolan i Östersunds kommun. Trots backkameror och teknisk utrustning kan tungbilsförare missa barn som plötsligt dyker upp bakom varu- eller sopbilen.

”Lastbilar ska inte backa vid skolor”

Arbetsmiljö. 2021 inträffade en tragisk olycka i Ås, Krokoms kommun, i Jämtland. Ett barn i förskoleåldern omkom. Inte en gång till, tänkte Transports regionala skyddsombud och drog i gång en kartläggning av farlig backning och körning vid förskolor och skolor i Östersund.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.