Transportarbetareförbundets skyddsombud
Close
Transport är kritiskt till regeringens utredning.
Close

”Skyddsombud behöver fackets stöd”

Arbetsmiljö. Regeringen och Sverigedemokraterna har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda åtgärder för att fler ska engagera sig som skyddsombud. Något krav på att ombuden ska tillhöra facket, som i dag, finns inte. Uppdraget skapar oro och ilska i de fackliga leden.

– Utredningen låter som ett rent beställningsverk från SD. De har ju varit väldigt tydliga med att de vill koppla bort facket från uppdraget som skyddsombud, säger Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig.

Lyfts skyddsombuden bort från fackförbunden rubbas maktbalansen mellan arbetsgivare och fack. Till arbetsgivarens fördel, betonar han.

– Om företagsledningen själv börjar utse skyddsombud kommer det att leda till sämre arbetsmiljö och kraftigt ökande psykosociala problem på landets arbetsplatser. Skyddsombuden behöver stöd från facket för att våga och kunna utföra sitt viktiga uppdrag att förebygga olyckor och rädda liv.

De tre centralorganisationerna LO, TCO och Saco har i ett öppet brev till biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) lyft fram betydelsen av att skyddsombuden har fackligt stöd och utses av fackförbunden.

I en debattartikel i tidningen Arbetet varnar också LO:s styrelse, där Transports förbundsordförande Tommy Wreeth ingår, för att ”Regeringen vill slå undan benen på skyddsombuden”.

3 skyddsombud om utredningen

Vad tycker du om att frikoppla skyddsombuden från facket?

Magnus Lundberg, sopgubbe i Stockholm. Foto: Justina Öster

Magnus Lundberg, sopgubbe i Stockholm:

– Inte bra. Du måste ha arbetarbakgrund för att företräda arbetare. Det kan inte vem som helst göra. För att bli skyddsombud i dag behöver du gå vissa kurser inom Transport, som till exempel Vi i Transport. Ska arbetsgivaren själv stå för utbildningen kommer den att bli ensidig, enligt arbetsgivarens melodi. För att fler ska engagera sig som skyddsombud behöver facket visa resultat, att man åstadkommit det här och det här på arbetsplatserna.

 

Linda Gröning, hamnarbetare, Hudiksvall. Foto: Justina Öster

Linda Gröning, hamnarbetare, Hudiksvall:

– Att frikoppla skyddsombuden från facken låter som en dålig idé. Själv får jag så mycket stöd från Transport. Vart ska man annars vända sig? Jag har tur, på mitt jobb i Iggesunds hamn har vi bra chefer, ganska sällsynt. Men man kan inte lita på att cheferna är bra, därför behövs facket. Hur vi ska få fler skyddsombud vet jag inte. Alla borde tänka på säkerheten på jobbet och det borde finnas skyddsombud på alla arbetsplatser.

 

Stefan Andreasson, ordningsvakt, Malmö. Foto: Privat

Stefan Andreasson, ordningsvakt, Malmö:

– Att lyfta bort oss från facket tror jag inte ett dugg på. Det krävs ett fackligt utsett skyddsombud, som kollegorna har förtroende för. En missbedömning vid en riskanalys på ett företag innebär att jag leker med kompisarnas säkerhet. Utan fackets stöd blir pressen hård när arbetsgivaren säger att man inte har råd att köpa in skyddsutrustning. Skyddsombudens skydd, status och utbildning behöver stärkas för att fler ska engagera sig.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Transportarbetarens logga

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.

Minskat varsel i Helsingborgs hamn

Hamn. Totalt 12 personer varslas om uppsägning på Helsingborgs hamn. Från början var det 31 personer som riskerade att förlora jobbet.

Lekande barn utanför Lillsjöskolan i Östersunds kommun. Trots backkameror och teknisk utrustning kan tungbilsförare missa barn som plötsligt dyker upp bakom varu- eller sopbilen.

”Lastbilar ska inte backa vid skolor”

Arbetsmiljö. 2021 inträffade en tragisk olycka i Ås, Krokoms kommun, i Jämtland. Ett barn i förskoleåldern omkom. Inte en gång till, tänkte Transports regionala skyddsombud och drog i gång en kartläggning av farlig backning och körning vid förskolor och skolor i Östersund.