Sjukhus byter vaktbolag

Bevakning. Vaktbolaget Avarn uppfyller inte kraven. Efter att en väktare blev knivskuren utanför Norrtälje sjukhus säger kommunens vårdbolag upp avtalet med Avarn. Och tecknar nytt avtal med Securitas.

För att stärka säkerheten vid sjukhuset i Norrtälje har vårdbolaget Tiohundra sökt ett nytt vaktbolag, med starkare lokal förankring. En väktare måste snabbt kunna få förstärkning och där brister vaktbolaget Avarn Security, enligt vårdbolaget.

–  Lokaliseringen utanför vår kommun har bidragit till att man inte fullt ut klarat av att möta våra krav. Man har inte kunnat följa kraven på tillgänglighet och förstärkning, säger Efva Lagerstedt, vice vd på Tiohundra.

Vårdbolag gick i går i ett pressmeddelande ut med besked om uppsägningen av avtalet. I dag, tisdag, blev det klart med vilket vaktbolag som ska ha anställda väktare på sjukhuset i Norrtälje.

– Vi har nu tecknat avtal med Securitas Sverige, som är ramavtalets andra leverantör, säger Efva Lagerstedt.

Region Stockholms ramavtal har krav som bland annat reglerar inställelsetider vid larm. Något krav på var vaktbolaget ska vara lokaliserad rent geografiskt finns däremot inte.

Allvarligt knivdåd

För två veckor sedan knivskars en väktare utanför sjukhuset, bara dagar efter att Arbetsmiljöverket hävt ett skyddsstopp för ensamarbete. Skyddsvästen räddade väktaren från allvarliga skador.

Men enligt vårdbolagets ledning har beslutet att säga upp avtalet ingen koppling till knivdådet den 21 januari. Diskussionerna med vaktbolaget har pågått under en längre tid.

I pressmeddelandet uttrycker också Karl Sandberg, HR-chef på Avarn, att man ”har full förståelse för att Tiohundra valt att säga upp avtalet”:

– Vi är väl medvetna om att vi i detta specifika fall inte fullt ut kunnat svara upp till kundens förväntningar och behov avseende logistik, bland annat beroende på de stora avstånden i de norra länsdelarna.

Oklart om dubbelbemanning

Till dess att det nya kontraktet börja gälla fortsätter sjukhuset att anlita väktare från Avarn.

Exakt hur bemanningen kommer att se ut den närmaste tiden är oklart. Det nuvarande vaktbolaget poängterar att Arbetsmiljöverket efter sin inspektion inte ställer några krav på dubbelbemanning.

Väktarna arbetade tidigare ensamma på tolvtimmarskift. Transport gjorde redan i december en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. I den hade skyddsombudet listat över 60 incidenter vid Norrtälje sjukhus under 2019.

Den väktare som i slutet av januari knivskars har drabbats flera gånger tidigare. Tidigare samma månad blev han påhoppad. Transports tillförordnade skyddsombud, Bror Hellman, stoppade då arbetet:

– Gärningsmannen låste fast hans armar så han inte kunde larma. Om en kollega varit med hade den både kunnat larma och hjälpa till i situationen. Med det som skäl la vi skyddsstopp för ensamarbete.

Men Arbetsmiljöverket hävde stoppet redan dagen efter.

Efter händelsen den 21 januari har väktarbemanningen på sjukhuset varit förstärkt.

– Händelsen var mycket allvarlig och vi är förstås angelägna om att den utreds grundligt. Vi och Avarn Security kommer att bistå polisen och Arbetsmiljöverket på alla sätt vi kan, säger Efva Lagerstedt i pressmeddelandet från Tiohundra.

I måndagens pressmeddelande från vårdbolaget betonas också att flera säkerhetshöjande åtgärder genomförts på Norrtälje sjukhus under 2019, efter en säkerhetsrond som gjordes tillsammans med polisen. Bland annat har skalskyddet höjts och akutmottagningens medarbetare har fått utbildning i att förebygga hotfulla situationer.

Tiohundra driver akutsjukhuset i Norrtälje, liksom vårdcentraler, bvc, psykiatri, äldreboenden och hemstjänst i kommunen. Vårdbolaget ägs av kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, ett samarbete mellan Region Stockholm och Norrtälje kommun.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.

”Jag gillar inte orättvisor”

Terminal. Annelie Edholm fann kärleken och flyttade från Stockholm till Jönköping. Blev terminalarbetare och djupdök i facklig utbildning och arbetsmiljö. Som sambon. På ledig tid ljuder koreansk musik i Annelies hörlurar och hon föredrar tv-serier, gjorda i Korea.

Locket på är inte lösningen

Krönika. Inom varje bransch finns det rötägg och bevakningsbranschen är inget undantag. Att använda ett eller ett par rötägg för att döma ut en hel yrkeskår är både lättvindigt och respektlöst. Men om det inte rör sig om några rötägg, utan hela avdelningar, kanske hela företag, kan vi inte sopa det under mattan.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.