Avtal 2020

Renhållarnas lönematch pausad – fortsätter på tisdagen

Miljöarbete. Första förhandlingsdagen gav som väntat inget nytt löneavtal för landets miljöarbetare. Men redan i morgon, tisdag, återupptas överläggningarna. – Vi står fortfarande en rejäl bit från varandra. Hetast diskussion blev det om vårt krav på en förlängning av lönetrappan, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Den här veckan växlar Transport upp avtalsförhandlingarna rejält. Åkeri och terminal är redan i gång, liksom miljöarbetarna. Och på onsdag börjar drabbningen med arbetsgivarorganisationen Almega. Om bevakningspersonalen.

För miljöarbetarna har Transport i huvudsak samma krav som för åkeri och terminal.

I potten ligger LO:s så kallade märke – alltså 5,4 procent i lönelyft på 29 månader. I den ingår också en välkommen förbättring av avtalspensionen, som beräknas ”kosta” ungefär 0,3 procent i avräkning på de 5,4 procenten.

Transports åkerichaufförer når slutlön redan efter fyra år i yrket. Många har efterlyst en längre lönetrappa och i de pågående förhandlingarna begär facket ett nytt lönesteg, för anställda som nått sex år i yrket.

Samma krav lanserar Transport i förhandlingarna om ett nytt miljöarbetaravtal.

– Motparten jublade inte direkt. Men vi tvingade dem att lyssna, det handlar ju om att locka nytt folk till branschen. Och få dem att stanna kvar. Chaufförsbristen är stor och ett generationsskifte kommer, både inom renhållningen och åkerisektorn, säger Tommy Wreeth.

Ett genomgående krav i Transports avtalsrörelse är regler som säkerställer tryggheten i jobbet. Även om hyvling av tjänster och missbruk av deltider och visstider inte är ett problem i renhållningsbranschen i nuläget, vill förbundet gardera.

Bland renhållarna på fältet höjs röster för att miljöföretagen ska betala retroaktiva pengar för de månader som gått sedan det gamla avtalet löpte ut. Samma krav ställer många andra LO-medlemmar i den pågående lönerörelsen.

Kruxet är att arbetsgivarna kontrar med att den retroaktiva ersättningen i så fall ska räknas av från de 5,4 procenten.

Tommy Wreeth säger:

– Det här blir ett pedagogiskt problem för oss. Vilket är bäst? 3 000-4 000 kronor i en engångssumma till jul? Eller 100 kronor mer i månaden resten av yrkeslivet? För mig är det ett enkelt val, jag tar lönehöjningen på 100 kronor.

Anställda i renhållningsföretagen vittnar om att branschen inte haft någon nedgång under corona-pandemin, snarare tvärtom. Det borde alltså finnas pengar att hämta, till skillnad mot näringar där covid-19 slagit hårt. Tommy Wreeth ser gärna att bolagen följer DHL:s exempel.

– Speditionsjätten betalade nyligen ut 300 euro (drygt 3000 kronor) till alla anställda, världen över. Som uppskattning för personalens insatser. Samma renhårighet verkar inte finnas hos svenska renhållningsföretag eller åkerier. Här behåller man överskottet själva.

– Vi borde egentligen inte behöva kräva kompensation för de sju månader då företagen slapp betala lönehöjningar. Finns det någon heder borde företagen betala ut ersättning till de anställda ändå. Skulle något bolag ta det initiativet kommer Transport inte att protestera, det lovar jag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Taxi-förhandlingarna går sakta framåt

Taxi. Manglingarna mellan fack och arbetsgivare om ett nytt taxiföraravtal går vidare. Men Transport vågar inte sia om ifall parterna är överens på torsdag den 31 augusti, då medlarna annars kommer att kliva in igen.

Transportarbetarens logga

Miljöarbetare släpades 50 meter efter fall

Arbetsolycka. En nyanställd miljöarbetare bröt båda benen och fotlederna efter att han fallit av sopbilen och släpats efter fordonet. Nu straffas arbetsgivaren, Karlstads energi, med böter på 300 000 kronor.

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.

Avtal klart för biluthyrning

Biluthyrning. Nytt kollektivavtal är nu klart för ytterligare en yrkesgrupp som arbetar inom bilvård. Transport och Almega har tecknat ett tvåårigt avtal för anställda på biluthyrningsföretag.

Tidningsbud i Ystad

Högre chefer lever längre än arbetare

Statistik. Chefer med högre utbildning och inkomst lever generellt längre än arbetare med kortare utbildning och lägre lön. Kvinnliga och manliga tidningsbud, liksom manliga återvinningsarbetare, ligger i riskzonen för kortare liv, enligt en rapport från SCB

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.