Close
Morteza Hamedi i sonen Nimas rum.
Close

Mortezas son dog på jobbet i hamnen

Arbetsmiljö. För snart fem år sedan förlorade Morteza sitt enda barn Nima, 20 år, i en arbetsplatsolycka vid Oxelösunds hamn.

Morteza Hamedi ställer sig upp och går från tvåsitssoffan i vardagsrummets mörka hörn till öppningen mot köket.  

– Soffan var här då. Jag hade gjort en förmiddag och när jag är trött så är jag extremt trött. Då är jag tyst. Mitt huvud var här, säger Morteza och visar hur han låg med fötterna inåt rummet. Nima kom fram till mig och tog mitt huvud och sa: Hur känns det att jobba förmiddag? Hur känns det?  

Sedan gick Nima ut på sitt nattskift och kom aldrig mer hem. 

Nima gick ner för fel lejdare på en kolbåt och hamnade på en plats där syret ätits upp. Hans arbetskamrater försökte rädda honom, men det fanns ingen räddningsutrustning eller någon flyktmask i närheten. Nima hade inte heller någon gasvarnare på sig.  

Det var först när räddningstjänsten kommit som hans kropp kunde lyftas upp på däck.  

Då hade han varit medvetslös i 15 minuter. 

Klockan är nästan midnatt när Morteza får veta att något allvarligt hänt. Han tar sig till sjukhuset i Nyköping och livräddningsförsöken fortsätter sedan på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Kvällen den 18 mars dödförklaras Nima.  

Morteza berättar om vad han fick uppleva de dagarna, men minnena är suddiga. 

– Upplevelsen är så pass intensiv så det är svårt att ge någon bild. Jag tror jag var borta nästan. Det kändes inte verkligt. Jag hoppades på att det bara var en dröm eller mardröm. 

Det är svårt att beskriva hur det kändes och var. 

De senaste tio åren har 378 svenska arbetstagare och egenföretagare dött på jobbet. Det är ovanligt med fällande domar i grova arbetsmiljöbrott efter att en arbetare dött på sitt arbete. Men Nyköpings tingsrätt dömde stuverichefen till nio månader villkorlig dom för grovt arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Hamnbolaget till att betala två miljoner kronor i företagsbot. Flera av Nimas kollegor riskerade också att omkomma när de försökte rädda honom. En av dem svimmade och skadade sig vid ett räddningsförsök. Åklagaren yrkade även att stuverichefen skulle straffas för den händelsen. Tingsrätten friade i det fallet. 

Hamnen och stuverichefen överklagade domen. Därefter bestämde sig Morteza för att överklaga. 

– Jag tycker att hamnen borde ha nöjt sig med domen från Nyköping. Då hade vi haft ett avslutat kapitel. Men eftersom de insisterat på sin oskuld så tycker jag att de har sett Nima som ett objekt de skulle använda och inte som en person och människa som var anställd där.  

– Min uppfattning är att de vill känna sig oskyldiga till varje pris för att i slutändan slippa ansvaret.  

Vid tingsrättsförhandlingarna deltog Morteza varenda minut under 24 rättegångsdagar. Han har inte deltagit en sekund i de hovrättsförhandlingar som avslutas i slutet av januari 2023.  

– Jag vill inte gå igenom det igen. Den första rättegången tog månader av mitt liv. Nu hoppas jag att den biten snart är klar. Rättegångarna har gjort det extra plågsamt för mig.  

Tror du att det behövs att chefer och företag hålls ansvariga för att minska dödsfallen på jobbet? 

– Utvecklingen måste gå framåt. Det är en princip. Tyvärr händer saker och först därefter vidtas åtgärder. Det är fel. Det förebyggande arbetet är viktigt och ska utföras innan någonting händer. 

Han tar upp ett exempel. En väg mellan Oxelösund och Nyköping. Där en korsning gjordes om efter två allvarliga olyckor. Men hade de inte tänkt på riskerna innan? Hade de inte tänkt på vad som behöver göras? 

– Det krävs en olycka för att det ska komma en förändring. men jag skulle inte byta hela SSAB mot min son. Jag tror inte att någon far i hela världens skulle göra det. 

– Vi sitter här och diskuterar arbetsmiljön och det förebyggande arbetet efter Nimas bortgång. Det här samtalet skulle ha skett innan. Vad mer kan vi göra för att minska riskerna på jobbet? 

Nimas rum ligger till vänster om ytterdörren i lägenheten på femte våningen. Från Nimas fönster syns lamporna vid SSAB genom dimman. Morteza pekar och visar var i horisonten hamnen ligger. 

En vägg i Nimas rum är fortfarande målad svart och sprayfärgade ord vittnar om det skateboardintresse Nima hade. Ett kollage av fotografier visar Nima genom uppväxten. En liten pojke, blir en större pojke som sitter på ett berg i Norge, blir en ung man som håller om sin flickvän vid studentbalen. 

Morteza besöker kyrkogården varje dag. Han har aktivt valt att ha sin son i tankarna regelbundet. Nima var hans enda barn och under flera år var det bara de två som bodde i lägenhetern. 

Vad tänker du på när du tänker på din son? 

– Jag försöker tänka positivt. Jag försöker föreställa mig att han finns kvar och jag lever med honom. Jag tänker på alla minnen vi har haft tillsammans. Jag tänker på sista året när han växte och började ställa lite svårare frågor om livet. Han frågade mig om vad meningen med livet är. Och jag svarade, det är enkelt. Du ska leta efter den.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Jobbigt leva i dyra tider

Ledare. Dödsiffran är den högsta sedan 2011. Till sista juli år hade 28 personer mist sina liv när de har utfört sina arbetsuppgifter. En trend som absolut inte ska peka uppåt.

oakim Pagels, docent i aerosolteknologi, Lunds tekniska högskola. Foto: Robert Olsson

Forskning om skadliga partiklar på jobbet

Arbetsmiljö. Eldrivna fordon är ofta tyngre. Men det saknas tillräck kunskap om vad det innebär för spridningen av farliga partiklar på arbetsplatserna. Afa Försäkring har beviljat 4,9 miljoner för att forska på saken.

Dödsolyckor med lastbilar ökar

Åkeri. I takt med att transporterna blir fler på Sveriges vägar ökar också lastbilsolyckorna med dödlig utgång. I år har 37 dödliga mötesolyckor inträffat. Lastbilar fanns med vid sammanlagt 22 av dem.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.