två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.
Close
De rikaste männens inkomster drar ifrån, det visar Medlingsinstitutets senaste jämställdhetsanalys.
Close

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Statliga Medlingsinstitutet har på uppdrag av regeringen gjort en jämställdhetsanalys av skillnader i inkomst mellan könen. Den 1 oktober presenterades en rapport som gäller inkomstskillnader år 2022.

Det är andra gången Medlingsinstitutet lägger fram en sådan rapport, den föregående och första rapporten avser inkomstskillnader mellan könen år 2020. Jämfört med den visar den aktuella rapporten att skillnaden i genomsnittlig disponibel inkomst ökat de senaste åren sett till hela befolkningen 20 år och äldre.

Men det är inte så dramatiskt som det låter med ökningen. Den senaste rapporten visar att skillnaderna tvärtom minskat i en stor del av befolkningen. Det är när de genomsnittliga inkomsterna jämförs som klyftan mellan könen ökat, med 1,2 procentenheter. Jämförs i stället medianinkomsten – inkomstintervallet i mitten – hade däremot skillnaderna minskat med 0,5 procentenheter.

Höginkomsttagare drar ifrån

När medianinkomsten används som mått var skillnaden i disponibel inkomst 18,4 procent.

– Utvecklingen ser olika ut beroende på vilket mått man använder. De genomsnittliga skillnaderna har ökat de senaste åren. Men det är till stor del en effekt av att gruppen med de allra högsta inkomsterna, där männen är överrepresenterade, drar ifrån. Samtidigt minskar skillnaderna i en stor del av befolkningen, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo, i ett pressmeddelande då rapporten släpptes.

Den genomsnittliga disponibla inkomsten var för båda könen 335 200 kronor år 2022. Med disponibel inkomst menas summan av alla skattepliktiga inkomster; från arbete, kapital och ersättningar minus skatt och övriga negativa utgifter, som underhållsbidrag.

Rapporten visar också skillnader mellan män och kvinnor när det gäller inkomster under hela arbetslivet. Och här visar sig effekterna av ökad jämställhet under 1970- och 1980-talet. Medlingsinstitutets analys visar en tydlig trend mot minskade skillnader när det gäller livsinkomst; summan av en persons inkomster under livet, här omräknat till dagens penningvärde.

Livsinkomstskillnad

Rapporten presenterar beräkningar av skillnader mellan mäns och kvinnors livsinkomst utifrån vilket årtionde de är födda. För personer födda 1950 var livsinkomstskillnaden vid 72 års ålder 26,9 procent: Männen hade sammanlagt tjänat 18,4 miljoner kronor jämfört med kvinnor som tjänat 13,4 miljoner kronor. För personer födda år 1980 var skillnaden mellan könen i livsinkomst ”bara” 21,7 procent.

Medlingsinstitutets rapport belyser också inkomstskillnader mellan könen utifrån deras respektive arbetsmarknadssituation och skillnader mellan män och kvinnor som delar hushåll.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det är i Näringslivets hus som Transport och arbetsgivarorganisationen Transportföretagens olika branschförbund förhandlar om lönerna för bland andra lastbilschaufförer, taxiförare och flygarbetare.

Vem tjänar på att industrin sätter lönerna?

Avtal 2025. Transports Tommy Wreeth tycker att märket missgynnar förbundets medlemmar och ökar klyftorna. Varken LO eller arbetsgivarna håller med.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."