Flygtankare
Avtal 2020

Nya löner även för flygtankningen

Flygtankning. Landets omkring 50 flygtankare har fått ett nytt avtal. Lönerna räknas upp i två steg, med i genomsnitt 1 750 kronor på 29 månader. I likhet med övriga LO-medlemmar får de anställda också en förbättring av avtalspensionen.

OBS! Nytt avtal tecknades 8 maj 2023. Läs mer om det nya flygplanstankningsavatalet här. 

Transports centrala ombudsman och förhandlare, Magnus Thelander, konstaterar att uppgörelsen är linje med LO:s så kallade märke. I övrigt sa arbetsgivarna nej till Transports krav.

Thelander säger:

– Det finns lite annorlunda tankar hos den här yrkesgruppen. Våra medlemmar hade förslag som gick ut på att växla lönepengar mot mer ledighet. Men vi fick inte gehör i den här förhandlingsomgången.

– Flyget är ju en krisbransch och företagen uppgav att de inte har kraft att diskutera arbetsmiljön och andra åtgärder, som vi menar kan bidra till ett mer hållbart arbetsliv. Men vi fick ändå till en arbetsgrupp som ska jobba med just arbetstidsförkortningen.

För flygtankarna gick Transport in till motparten, Petroleumbranschens arbetsgivareförbund, med samma utgångskrav som för övriga yrkesgrupper. Det vill säga 5,4 procent i lönelyft på 29 månader.

I löneutrymmet, märket, finns också en förbättring av den avtalspension som arbetsgivarna betalar in premier till. Startåldern för premieinbetalningarna sänks nu stegvis från 25 till 22 år.

I pensionsuppgörelsen – som LO och Svenskt Näringsliv förhandlat fram – ingår dock att arbetarna får bekosta förbättringen genom en ”avräkning” på märket – på de 5,4 procenten. Avräkningen beräknas bransch för bransch. Ju fler unga, desto större avräkning.

För flygtankningspersonalen blir avräkningen mycket liten, jämfört med de flesta andra yrkesgrupperna. Bara 0,12 procentenheter. Den totala lönehöjningen blir därmed 5,28 procent under avtalsperioden

Ökningarna kommer vid två tillfällen:

  • den första sker den 1 november och ger 2,96 procent mer.
  • nästa kommer den 1 april 2022 och ger ytterligare 2,32 procent.

I likhet med andra LO-grupper får de anställda ingen kompensation för de sju månader då de gamla avtalen förlängdes, med frysta löner. Den kompensationen anses vara inbakad i märket.

Fast de anställda i flygtankningsföretagen får ändå retroaktiva pengar. Det är höjningarna får november och december som ska betalas ut senaste den 25 januari.

De flesta av Transports 27 kollektivavtal bygger på tarifflöner. Alla som jobbat lika länge och utför samma jobb har i princip lika lön. Och lika stora lönehöjningar år efter år.

Flygtanknings- och depåavtalen skiljer ut sig. Här baserar lönerna delvis på tariffer, men också på ett poängsystem som ger en viss differentiering av lönerna.

De flesta av Transports medlemmar har jobbat länge som flygtankare och ligger i den högsta löneklassen (530, minst åtta år i yrket). I den blir höjningarna nu 1 005 kronor i första omgången och sedan 810 kronor till i april 2022.

Totalt blir det 1 815 kronor.

Tillägg som ob och övertid höjs med totalt 5,28 procent.

I överenskommelsen ingår en översyn av spelreglerna som gäller förhandlingar och avtalsrörelser. Jobbet sker i en arbetsgrupp som Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund redan har tillsatt, men förändringarna kan införas på fler avtalsområden.

I diskussionerna inför avtalsrörelsen kom det fram att många anställda i flygtankningsbolagen vill ha mer ledigt. Två krav skickade man med till förhandlingsbordet:

  • det ena går ut på att växla de extra semesterpengarna, semesterersättningen, mot lediga dagar. Ett byte rakt av skulle ge nästan en hel semestervecka till.
  • det andra handlar om att byta en del av löneutrymmet mot en generell arbetstidsförkortning.

Det blev ingen uppgörelse, men parterna enades alltså om att tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda frågorna. Gruppen ska påbörja arbetet den 31 mars 2021 och redovisa resultatet senast den 31 oktober 2022.

Det nya flygtankningsavtalet löper från den 1 november 2020 till den 31 mars 2023. Det sista året är uppsägningsbart.

Förbättringen av avtalspensionen kommer att ge unga LO-arbetare (som jobbar heltid mellan 22 och 25 års ålder) ytterligare omkring 45 000 kronor till den egna pensionspotten.

Med 3 procents årlig avkastning kommer de extrapengarna att ha vuxit till omkring 150 000 kronor vid fyllda 65 år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fortsatta förhandlingar för flygtekniker

Flyg. I går återupptogs förhandlingarna för tekniker – den sista yrkesgruppen inom flyget som ska få nytt kollektivavtal. Det blir också ett av de sista avtal som Transport tecknar i hela avtalsrörelsen.

Transportarbetarens logga

Taxi-förhandlingarna går sakta framåt

Taxi. Manglingarna mellan fack och arbetsgivare om ett nytt taxiföraravtal går vidare. Men Transport vågar inte sia om ifall parterna är överens på torsdag den 31 augusti, då medlarna annars kommer att kliva in igen.

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.

Avtal klart för biluthyrning

Biluthyrning. Nytt kollektivavtal är nu klart för ytterligare en yrkesgrupp som arbetar inom bilvård. Transport och Almega har tecknat ett tvåårigt avtal för anställda på biluthyrningsföretag.

Återvinnarna i norr hänger med Spindelmannen

Miljö. En uppstoppad vessla tar emot vid behållaren för uttjänta glödlampor och en lysande grön drake vakar över farligt avfall. Samtidigt blickar flera mjukisdjur ner på besökarna från träden. Furunäsets miljöstation i Överkalix är inte som andra.

Strejken på Tesla

Norskt fack varslar om Tesla-bojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

LO: Det krävs för rättvis klimatomställning

Klimat. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig. För att den ska bli rättvis krävs en ny politik och krafttag från både fack och arbetsgivarförbund. Det är slutsatsen i en ny LO-rapport med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Strejken på Tesla

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från den 1 december får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket ska det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.