Flygtankare
Avtal 2020

Nya löner även för flygtankningen

Flygtankning. Landets omkring 50 flygtankare har fått ett nytt avtal. Lönerna räknas upp i två steg, med i genomsnitt 1 750 kronor på 29 månader. I likhet med övriga LO-medlemmar får de anställda också en förbättring av avtalspensionen.

OBS! Nytt avtal tecknades 8 maj 2023. Läs mer om det nya flygplanstankningsavatalet här. 

Transports centrala ombudsman och förhandlare, Magnus Thelander, konstaterar att uppgörelsen är linje med LO:s så kallade märke. I övrigt sa arbetsgivarna nej till Transports krav.

Thelander säger:

– Det finns lite annorlunda tankar hos den här yrkesgruppen. Våra medlemmar hade förslag som gick ut på att växla lönepengar mot mer ledighet. Men vi fick inte gehör i den här förhandlingsomgången.

– Flyget är ju en krisbransch och företagen uppgav att de inte har kraft att diskutera arbetsmiljön och andra åtgärder, som vi menar kan bidra till ett mer hållbart arbetsliv. Men vi fick ändå till en arbetsgrupp som ska jobba med just arbetstidsförkortningen.

För flygtankarna gick Transport in till motparten, Petroleumbranschens arbetsgivareförbund, med samma utgångskrav som för övriga yrkesgrupper. Det vill säga 5,4 procent i lönelyft på 29 månader.

I löneutrymmet, märket, finns också en förbättring av den avtalspension som arbetsgivarna betalar in premier till. Startåldern för premieinbetalningarna sänks nu stegvis från 25 till 22 år.

I pensionsuppgörelsen – som LO och Svenskt Näringsliv förhandlat fram – ingår dock att arbetarna får bekosta förbättringen genom en ”avräkning” på märket – på de 5,4 procenten. Avräkningen beräknas bransch för bransch. Ju fler unga, desto större avräkning.

För flygtankningspersonalen blir avräkningen mycket liten, jämfört med de flesta andra yrkesgrupperna. Bara 0,12 procentenheter. Den totala lönehöjningen blir därmed 5,28 procent under avtalsperioden

Ökningarna kommer vid två tillfällen:

  • den första sker den 1 november och ger 2,96 procent mer.
  • nästa kommer den 1 april 2022 och ger ytterligare 2,32 procent.

I likhet med andra LO-grupper får de anställda ingen kompensation för de sju månader då de gamla avtalen förlängdes, med frysta löner. Den kompensationen anses vara inbakad i märket.

Fast de anställda i flygtankningsföretagen får ändå retroaktiva pengar. Det är höjningarna får november och december som ska betalas ut senaste den 25 januari.

De flesta av Transports 27 kollektivavtal bygger på tarifflöner. Alla som jobbat lika länge och utför samma jobb har i princip lika lön. Och lika stora lönehöjningar år efter år.

Flygtanknings- och depåavtalen skiljer ut sig. Här baserar lönerna delvis på tariffer, men också på ett poängsystem som ger en viss differentiering av lönerna.

De flesta av Transports medlemmar har jobbat länge som flygtankare och ligger i den högsta löneklassen (530, minst åtta år i yrket). I den blir höjningarna nu 1 005 kronor i första omgången och sedan 810 kronor till i april 2022.

Totalt blir det 1 815 kronor.

Tillägg som ob och övertid höjs med totalt 5,28 procent.

I överenskommelsen ingår en översyn av spelreglerna som gäller förhandlingar och avtalsrörelser. Jobbet sker i en arbetsgrupp som Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund redan har tillsatt, men förändringarna kan införas på fler avtalsområden.

I diskussionerna inför avtalsrörelsen kom det fram att många anställda i flygtankningsbolagen vill ha mer ledigt. Två krav skickade man med till förhandlingsbordet:

  • det ena går ut på att växla de extra semesterpengarna, semesterersättningen, mot lediga dagar. Ett byte rakt av skulle ge nästan en hel semestervecka till.
  • det andra handlar om att byta en del av löneutrymmet mot en generell arbetstidsförkortning.

Det blev ingen uppgörelse, men parterna enades alltså om att tillsätta en arbetsgrupp som ska utreda frågorna. Gruppen ska påbörja arbetet den 31 mars 2021 och redovisa resultatet senast den 31 oktober 2022.

Det nya flygtankningsavtalet löper från den 1 november 2020 till den 31 mars 2023. Det sista året är uppsägningsbart.

Förbättringen av avtalspensionen kommer att ge unga LO-arbetare (som jobbar heltid mellan 22 och 25 års ålder) ytterligare omkring 45 000 kronor till den egna pensionspotten.

Med 3 procents årlig avkastning kommer de extrapengarna att ha vuxit till omkring 150 000 kronor vid fyllda 65 år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fortsatta förhandlingar för flygtekniker

Flyg. I går återupptogs förhandlingarna för tekniker – den sista yrkesgruppen inom flyget som ska få nytt kollektivavtal. Det blir också ett av de sista avtal som Transport tecknar i hela avtalsrörelsen.

Transportarbetarens logga

Taxi-förhandlingarna går sakta framåt

Taxi. Manglingarna mellan fack och arbetsgivare om ett nytt taxiföraravtal går vidare. Men Transport vågar inte sia om ifall parterna är överens på torsdag den 31 augusti, då medlarna annars kommer att kliva in igen.

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.

Avtal klart för biluthyrning

Biluthyrning. Nytt kollektivavtal är nu klart för ytterligare en yrkesgrupp som arbetar inom bilvård. Transport och Almega har tecknat ett tvåårigt avtal för anställda på biluthyrningsföretag.

”DSV har ju inte ett jättebra rykte”

Åkeri/Terminal. – Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt. Så säger en chaufför på Schenker åkeri efter beskedet att danska logistikbjässen DSV köper tyska jätten DB Schenker.

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Elmia Lastbil 2024

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Elmia Lastbil 2024

Transport på plats på Elmia

Åkeri. Alla kommer att vara där. På onsdag nästa vecka öppnar lastbilsmässan på Elmia-området i Jönköping. Transport välkomnar besök i förbundets monter under fyra mässdagar.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Civila kontrollanter kvar hos Västtrafik

Bevakning. De omstridda, civilklädda kontrollanterna i Göteborgs kollektivtrafik blir kvar åtminstone under en förlängd testperiod. Flera kontrollanter har utsatts för våld och hot, men enligt trafikbolaget Västtrafik har det lugnat ned sig.

CSG:s rekonstruktion har stoppats

Bevakning. Osäkerhet råder bland de anställda på vaktbolaget CSG sedan rekonstruktionen av företaget har stoppats. Personalen förtjänar en stor eloge säger Transports ombudsman Clas Hellsing.