Lavinartad ökning av svarttaxi på Facebook

Fiffel. Taxiförbundet varnar: Svarttaxiförmedlingen på Facebook växer lavinartat. Grupperna har tillsammans mer än 130 000 medlemmar.

Det klassiska sättet: En kille står utanför krogen och ropar ”taxi”. För några sedlar kan han köra hem en mindre nogräknad person. I dag blir en annan variant vanligare. Svarttaxi förmedlas via grupper på Facebook och antalet medlemmar ökar kraftigt. I september förra året släppte Taxiförbundet en första granskning. Den visade att svarttaxigrupperna hade 90 000 medlemmar. Lite mer än ett halvår senare har grupperna 40 000 fler medlemmar.

– Vi har valt att räkna bort samåkning och mindre grupper som ligger i någon slags gråzon. De vi har med har en företagsliknande struktur och erbjuder persontransporter mot betalning. Men det görs av privatpersoner som kör privata bilar, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet.

I Taxiförbundets undersökning framkommer det att svarttaxigrupperna är vanligast i lite mindre städer. Men det är inte fråga om enbart orter där tillgång till laglig taxi saknas. Luleås svarttaxigrupp har näst flest medlemmar sett till antalet invånare. I gruppens många regler går det att läsa: ”Vid förfrågningar om betalning av skjuts skrivs i pm/sms INTE öppet i loggen (För er som inte fattar! INGA SUMMOR I LOGGEN!!)”, eller: ” Upp till var och en att se till att den som kör/åker har körkort och försäkring. Be alltid personen visa upp körkortet.”

– Även om man som kund bortser från säkerhet, att den som kör kan sakna körkort eller vara drogad, är det kortsiktigt att använda svarttaxi. Det ter sig kanske billigt, men det gör att riktig taxi konkurreras ut och leder till minskade intäkter till statskassan, säger Claudio Skubla.

Enligt Taxiförbundets egna beräkningar förlorar staten minst 335 miljoner kronor varje år. Siffran har de kommit fram till genom att en tiondel av alla medlemmar i grupperna kör tre körningar i veckan som skulle ha kostat 344 kronor.

– Vi har varit försiktiga i beräkningen, säger Skubla.

I Dalarna finns flera svarttaxiförmedlingar på Facebook. Ett par av grupperna har över 3000 medlemmar och hymlar inte med vad de gör. Tvärtom, de har ”svarttaxi” i gruppnamnen. Roger Iversen är regionalt skyddsombud och försöker ha koll på vad som händer.

– Men nu ser jag att jag har blivit utsparkad ur en, fränt, säger Iversen när Transportarbetaren ringer honom.

– Vi har försökt komma åt dem under flera år. Vi har varit i kontakt med Polisen och Skatteverket, men det händer inte så mycket. Polisen får inte provocera fram brott och säger att de inte har resurser nog för att göra något åt det, säger Iversen.

I grupperna stod det tidigare vad varje resa skulle kosta, men uppgifterna om pengar har försvunnit.

– När jag körde brukade vi bråka med dem titt som tätt, men vi kunde inte heller göra någonting. Jag vet inte hur man ska göra för att komma åt dem. Det enda vi kan göra är att försöka upplysa kunderna om riskerna som finns. Vad händer om det sker en olycka? Att skrämma kunderna så de inte vågar åka svarttaxi, säger Iversen

Skubla tror att svarttaxi har blivit vanligare i och med att tjänsterna går att förmedla på sociala medier.

– Förr stod kanske Kalle utanför stadshotellet och ville dra in lite pengar till bensin. Då rörde det sig om några timmar på natten. Nu finns en ökad tillgänglighet. Människor kan mötas och göra upp om affärer digitalt och sedan ta betalt via Swish. Enkelheten och tillgängligheten gör att fler kan livnära sig på det.

– Digitaliseringen gör det svårt för polisen. Hur ska de se skillnad på om det är en vän eller svarttaxi som plockar upp någon på gatan? Det krävs fler insatser för att komma åt det här. Polisen behöver sätt att kunna spana digitalt, och när man väl åker fast måste det bli mer kännbart, säger Skubla.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Bort med den stressande procentlönen!”

Taxi. Bort med den stressande procentlönen och inför 27 100 kronor i lägstalön. De kraven stod högt upp på listan när Transportarbetareförbundet på onsdagen mötte arbetsgivarna och växlade krav. Den 20 juni börjar de regelrätta förhandlingarna om taxiföraravtalet.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Protesterande taxiåkare har ställt bilarna i Umeå

Protest. Ett stort antal taxiåkare har ställt sina bilar och protesterar mot Cabonlines villkor.

Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojekt om klimatomställningen. Foto: John Antonsson

Transportarbetarna avgörande för klimatet

8 frågor. Klimatutsläppen ska mer eller mindre upphöra fram till år 2045. I centrum av händelserna står förarna. Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojektet Justit. För att chaufförernas perspektiv ska bidra till klimatomställning som är rättvis för arbetarna.

Avtal 2023
Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

Matbud. Transport och Foodora har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för matbud som kör cykel och moped. Enligt Transport höjs garantilönen med 12,06 procent fördelat på två år.

Avtal 2023

Cellprov in i Foodora-avtal

Matbud. Ett nytt kollektivavtal har tecknats mellan Transport och Foodora. Det ger anställda rätt till permission för mammografi, gynekologisk cellprovtagning och prostataundersökning – något kongressen beslutade att Transport ska verka för.

Forskare: Mindre batterier och billigare drift med el

Åkeri. Att köra långt med tunga lastbilar på el har länge ansetts olönsamt eftersom det krävs stora batterier. Men nu visar en forskningsrapport från Chalmers tekniska högskola, lite överraskande, att det kan vara billigare att tanka lastbilarna med el än diesel.

Avtal 2023

Nytt gummiavtal tecknat

Avtal 2023. Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt avtal för gummiverkstäder. Lönerna ökar med upp till 1 400 kronor från 1 april 2023.

Avtal 2023
Ordningsvakter uppmanar rökande man att lämna biljetthallen.

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

Bevakning. (UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.

Hallå där!

Flyg. Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.