Krav för A-traktorer kan skärpas

Trafik. Olyckorna med A-traktorer har ökat kraftigt de senaste åren. Transportstyrelsen föreslår i dag flera åtgärder för ökad trafiksäkerhet genom hårdare regler – och bibehållen hastighetsgräns på 30 kilometer i timmen.

A-traktor
Foto: Transportstyrelsen

Krav på vinterdäck och bilbälte, gräns för antal passagerare och skärpning av reglerna för att omöjliggöra att trimma fordonen. Det är några av förslagen i den utredning som Transportstyrelsen i dag, den 1 november, överlämnade till regeringen. Syftet är att vända den dystra trenden när det gäller olyckor med A-traktorer inblandade.

Under några få höstveckor i år miste fyra människor livet. I september omkom en 17-årig pojke och en 16-årig flicka efter att A-traktorn frontalkrockat med en lastbil utanför Grästorp. I oktober dog två tonårspojkar i en singelolycka utanför Grebbestad.

Totalt har 1 200 personer dödats eller skadats i A-traktorrelaterade olyckor 2016 – 2021. De flesta var under 18 år.

Intresset för A-traktorer har blivit allt större och ökningen av antalet fordon fördubblats sedan Transportstyrelsen ändrade reglerna för två år sedan. Det blev då möjligt att bygga om modernare bilar till A-traktorer.

Kravet för att få köra en A-traktor är att man fyllt 15 år och har mopedkörkort eller traktorkort.

Maxhastigheten på 30 kilometer i timmen har länge diskuterats. Men det är inte aktuellt med en höjning i dagsläget, enligt Transportstyrelsens utredning. Först måste trafiksäkerheten höjas.

– Om fler använder bälte, följer gällande hastighetsgräns och använder vinterdäck när det är halt bedömer vi att antalet olyckor kan minska. Om de gör det är vi beredda att tänka om kring hastighetsgränsen. Vi vill i alla fall inte utesluta det, säger Transportstyrelsens utredare Josefine Hallenberg i ett pressmeddelande.

I utredningen föreslås även tekniska krav, bland annat för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsningen.

Transportstyrelsen lyfter också ökat fokus på risker i utbildningen för körkort med behörigheten AM, ”mopedkort”, och möjlighet att göra utbildningen med fyrhjuliga fordon.

Samma dag som utredningen presenterades genomförde Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) en riskutbildning speciellt utformad för ungdomar som kör A-traktorer.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Fredrik:
    13 november, 2022

    A-traktor är till för att bonnabarnen ska kunna ta sig till och ifrån åkern/skogshygget eller hämta diesel till skördetröskan el dyl.

    Det finns alltså ingen som helst nytta att ha dessa bromsklossar i stads-och förorts-trafiken.
    De är en uppenbar fara för trafiksäkerheten då planerade restider fördubblas för de som har ett jobb att sköta eller åka till eller ifrån. De tusentals omkörningar som A-traktorerna orsakar är ju helt uppenbara olyckstillfällen, till vilken nytta? För att en paragrafkaxig tonåring med felvänd keps ska kunna åka till torget och demonstrera sina 12”basar på nätterna?

    Tillåt A-traktor där de inte är en fara eller ett hinder för yrkestrafik eller hårt arbetande människor, allt annat är negligering av hedervärd insats. De kan cykla eller åka moppe på våra cykelvägar istället, de är ju lika breda idag som Nynäsvägen på 80-talet för 17. Nån ordning får det väl vara iallafall?

Lästips:

A-traktor

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Transportarbetarens logga

Fängelse för livsfarlig omkörning

Åkeri. En man i 45-årsåldern döms till två månaders fängelse för att ha gjort en omkörning på heldragen sträcka och tvingat en mötande lastbil i diket. Enligt räddningstjänst på plats räddade lastbilschaufförens agerande mannens liv.

ordningsvakter

Terrorhot och arbetsliv

Arbetsmiljö. Säkerhetspolisen höjde den 17 augusti terrorhotnivån till fyra på den femgradiga skalan. Hotet för terrordåd bedöms nu som högt i landet. På flygplatser, kärnkraftverk, i gallerior, kollektivtrafiken och hamnar har säkerhetsrutinerna skärpts.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.