Krav för A-traktorer kan skärpas

Trafik. Olyckorna med A-traktorer har ökat kraftigt de senaste åren. Transportstyrelsen föreslår i dag flera åtgärder för ökad trafiksäkerhet genom hårdare regler – och bibehållen hastighetsgräns på 30 kilometer i timmen.

A-traktor
Foto: Transportstyrelsen

Krav på vinterdäck och bilbälte, gräns för antal passagerare och skärpning av reglerna för att omöjliggöra att trimma fordonen. Det är några av förslagen i den utredning som Transportstyrelsen i dag, den 1 november, överlämnade till regeringen. Syftet är att vända den dystra trenden när det gäller olyckor med A-traktorer inblandade.

Under några få höstveckor i år miste fyra människor livet. I september omkom en 17-årig pojke och en 16-årig flicka efter att A-traktorn frontalkrockat med en lastbil utanför Grästorp. I oktober dog två tonårspojkar i en singelolycka utanför Grebbestad.

Totalt har 1 200 personer dödats eller skadats i A-traktorrelaterade olyckor 2016 – 2021. De flesta var under 18 år.

Intresset för A-traktorer har blivit allt större och ökningen av antalet fordon fördubblats sedan Transportstyrelsen ändrade reglerna för två år sedan. Det blev då möjligt att bygga om modernare bilar till A-traktorer.

Kravet för att få köra en A-traktor är att man fyllt 15 år och har mopedkörkort eller traktorkort.

Maxhastigheten på 30 kilometer i timmen har länge diskuterats. Men det är inte aktuellt med en höjning i dagsläget, enligt Transportstyrelsens utredning. Först måste trafiksäkerheten höjas.

– Om fler använder bälte, följer gällande hastighetsgräns och använder vinterdäck när det är halt bedömer vi att antalet olyckor kan minska. Om de gör det är vi beredda att tänka om kring hastighetsgränsen. Vi vill i alla fall inte utesluta det, säger Transportstyrelsens utredare Josefine Hallenberg i ett pressmeddelande.

I utredningen föreslås även tekniska krav, bland annat för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsningen.

Transportstyrelsen lyfter också ökat fokus på risker i utbildningen för körkort med behörigheten AM, ”mopedkort”, och möjlighet att göra utbildningen med fyrhjuliga fordon.

Samma dag som utredningen presenterades genomförde Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) en riskutbildning speciellt utformad för ungdomar som kör A-traktorer.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Fredrik:
    13 november, 2022

    A-traktor är till för att bonnabarnen ska kunna ta sig till och ifrån åkern/skogshygget eller hämta diesel till skördetröskan el dyl.

    Det finns alltså ingen som helst nytta att ha dessa bromsklossar i stads-och förorts-trafiken.
    De är en uppenbar fara för trafiksäkerheten då planerade restider fördubblas för de som har ett jobb att sköta eller åka till eller ifrån. De tusentals omkörningar som A-traktorerna orsakar är ju helt uppenbara olyckstillfällen, till vilken nytta? För att en paragrafkaxig tonåring med felvänd keps ska kunna åka till torget och demonstrera sina 12”basar på nätterna?

    Tillåt A-traktor där de inte är en fara eller ett hinder för yrkestrafik eller hårt arbetande människor, allt annat är negligering av hedervärd insats. De kan cykla eller åka moppe på våra cykelvägar istället, de är ju lika breda idag som Nynäsvägen på 80-talet för 17. Nån ordning får det väl vara iallafall?

Lästips:

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

”DSV har ju inte ett jättebra rykte”

Åkeri/Terminal. – Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt. Så säger en chaufför på Schenker åkeri efter beskedet att danska logistikbjässen DSV köper tyska jätten DB Schenker.

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Elmia Lastbil 2024

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Elmia Lastbil 2024

Transport på plats på Elmia

Åkeri. Alla kommer att vara där. På onsdag nästa vecka öppnar lastbilsmässan på Elmia-området i Jönköping. Transport välkomnar besök i förbundets monter under fyra mässdagar.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Civila kontrollanter kvar hos Västtrafik

Bevakning. De omstridda, civilklädda kontrollanterna i Göteborgs kollektivtrafik blir kvar åtminstone under en förlängd testperiod. Flera kontrollanter har utsatts för våld och hot, men enligt trafikbolaget Västtrafik har det lugnat ned sig.

CSG:s rekonstruktion har stoppats

Bevakning. Osäkerhet råder bland de anställda på vaktbolaget CSG sedan rekonstruktionen av företaget har stoppats. Personalen förtjänar en stor eloge säger Transports ombudsman Clas Hellsing.