Johan Johansson
Close
Ett grill-gig hos tankbilschauffören Johan Johansson kan inträffa när som helst på året. Dagens rätter funkar bra i sommarvärmen.
Close
Sommarspecial

Johan grillar året runt

Grillentusiasten. Rök dina räkor. Grilla kycklingvingar och rör ner dem i en kryddig buffalosås. Glöm inte salladen. Chauffören Johan Johansson bjuder på en plockig middag – och sina bästa grilltips.

Sommar, semester, sol och dags att ta fram grillen. Så tänkte vi på redaktionen när säsongens sista nummer planerades.

Men så hamnade vi hos Johan Johansson, tankbilschaufför och grilltokig. På en just nu grönskande villatomt i Uttran, söder om Stockholm, har han byggt upp scenen för sina grill-gig – oavsett årstid.

– Vi grillade på juldagen, berättar han. Och sedan fortsatte vi 13 dagar i rad.

Johan Johansson
På sikt ska Johan Johansson lämna sin grillscen söder om Stockholm. Nytt jobb som spannmålschaufför väntar på Gotland.  Foto: Lena Blomquist

En inbyggd grill under tak är central på altanen. Lägg till detta två klotgrillar och en ganska hög, svart rök. Grillredskap i stora mängder, skåp för förvaring och rejält med bänkyta ingår också i uteköket. Och kaminen som förhöjer nöjet vid vintergrillning.

– Jag har alltid gillat att laga mat, och är lite av en receptslav. Men sedan jag träffade Mia för fem år sedan har det blivit grillning …

Efter fem dygn i lastbilen, med mycket rostbiff och potatissallad, är han ledig lika många dagar. Och då brukar grillen vara preparerad när hustrun kommer hem från jobbet.

Johan Johansson medger att sommar och fina hösteftermiddagar är sköna grilltillfällen. Att det är något speciellt med en ljummen kväll som lockar en att stanna många timmar i utemöbeln.

– Men snö och kyla har aldrig stoppat mig och Mia. Det är alltid fantastiskt att vara utomhus och all mat smakar godare där, säger han.

I skuggan, medan räkor och kycklingvingar är på väg att bli klara för tallriken, sprutar det idéer ur Johan Johansson. Inspirerande idéer om vad du, jag och alla andra grillsugna kan placera ovanför eller intill glöden.

– Det roliga med grillning, som jag tycker, är styckningsdetaljerna. Jag har fastnat för secreto, en tunn del av grisens hals. Gärna från Ibericogrisen, ett väldigt gott spanskt kött. Picanha är också en trevlig del, nötkött med en tjock fettkappa.

Det mesta hittar han på större butiker i förorten, men ibland får det bli en utflykt till saluhallen inne i Stockholm.

– Sedan är det förstås inget fel att grilla karré eller fläskfilé. Det är en smaksak och man ska grilla det man tycker om. Den som vill ha genomstekt nötkött kan låta det ligga kvar en stund till.

Hans egen rekommendation när det gäller entrecote är annars att använda en hel bit. Eller tjocka skivor, gärna tre centimeter. Grilla dem över glöd som är het som fan. En minut per centimeter kött, vänd på köttbiten och kör en minut per centimeter igen. Om du vill ha entrecoten medium rare.

Själv har han slutat marinera köttet, föredrar att torrkrydda. Såser är inte Johan Johanssons grej. Han gör hellre ett kryddsmör, kanske med soltorkade tomater. Många tillbehör står annars hustrun Mia Wennström för, medger han lite generad över den traditionella könsuppdelningen.

Grönsaker då, hamnar de på grillen?

– Det blir mest de vanliga: paprikor, sparris, tomater ibland. Det kan bli rotfrukter också, potatisen delar jag i halvor och låter dem ligga på en bra stund. Själv har jag inte förstått det där med citron ännu, det sägs att den blir så god på grillen …

Finns det något som inte går att grilla?

– Ostron. Jag har provat, men det blev inte roligt. Musslor däremot, det är gott att röka.

Sista frågan, Johan, vilket är ditt bästa tips till nybörjaren?

– Oj det var svårt …

(Nu blir det reklam.)

Johan Johansson
Vattenmelon är svalkande både före och efter räkor och kycklingvingar à la Johansson. Foto: Lena Blomquist

– Jag tycker att man ska tänka kvalitet när det gäller grillen. Hellre köpa en Weber som kostar 3 500 eller 4 000 än en bensinmacksgrill för några hundralappar. Sedan handlar det om att våga. Pröva dig fram och börja med något du kan, kanske hamburgare. Det är inte svårare att laga mat ute än inne i en stekpanna vid spisen.

Så småningom tror han att nybörjargrillaren också kan skilja på direkt värme rakt ovanför kolen – och indirekt värme när maten ligger på en annan del av gallret, vid sidan av kolbädden. Och då är det inte långt kvar till att börja röka mat i sin vanliga grill. Köp hem en påse rökflis, och studera tekniken i receptet på rökta räkor.

Pratstunden är över, nu ska räkor, kycklingvingar, såser och tomatsalladen testas. Delikat, konstaterar Transportarbetarens utsända.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

Min mammas mat

Krönika. När jag var barn bodde jag och min tyska mamma i en liten by där alla, utom mamma, var ”inrikes födda”. Vi var annorlunda. Mamma bakade tyskt surdegsbröd och vanliga pålägg på smörgåsen var smör, Teewurst och skinka från Schwarzwald. De kvällar hon inte jobbade åt vi Abendbrot.

Niclas Jürgens stora fritidsintresse är musiken och han har lyckats komma tillbaka som gitarrist efter en arbetsplatsolycka där han miste en fingertopp. Foto: Urban Löfqvist

Chaufförsjobbet blev ett framgångsrecept

Åkeri. Som liten drömde han om ett liv på vägen som lastbilschaufför. För drygt 20 år sedan valde Niclas Jürgens att förverkliga drömmen. Bakom sig lämnade han livet som kock på finkrogar som anrika Savoy i Malmö och Sheraton i Köpenhamn.

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

En eloge till matlådan

Krönika. Matlådan: Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles underbar. Lunchen är, för många arbetare, höjdpunkten på dagen och så även för mig. Jag har en halvtimmes lunch och på en halvtimme hinner jag inte gå till en lunchrestaurang, vilket de facto är bra för min ekonomi.

Snabbkoll
Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

Miljöbrott
Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Här används ”sopspioner” i kampen mot brottslig dumpning

Södertälje. Små och stora brott – en sängbotten ställd framför pappersinsamlingen, en brinnande soptipp. I hela landet har kriminell avfallshantering fått ökad uppmärksamhet. I Södertälje arbetar ett par kommunala tjänstemän mot brottsligheten – som ”sopspioner”.

Boel Godner är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: Liza Simonsson

”Fungerar avskräckande”

Södertälje. – Vi tror att arbetet ger effekt och upplever att problemen minskat de senaste åren. Vi polisanmäler misstänkta fall av illegal dumpning, säger Södertäljes kommunstyrelses ordförande Boel Godner (S).

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Think Pink – toppen på misstänkt brottsberg

Avfallshärva. I månader härjade bränder i gigantiska avfallshögar. Men sopbergen i Botkyrka är bara en del i Think Pink-härvan. Utredningen om grovt miljöbrott rör ett tjugotal platser i landet och rättsprocessen kring företagskoncernen har pågått i flera år.

Arbetsmiljö
Funktionärer, skyddsombud och förtroendevalda från Transport besökte UPS-terminalen i Göteborg.

UPS-förare: Press och stress leder till fusk

Åkeri. Orimliga prestationskrav, dåligt utrustade bilar och toppstyrning. Chaufförerna på UPS har tröttnat på bristerna på arbetsplatserna och börjat organisera sig.

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Kultur
Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.

Prisad boklåda i lunchrummet

Kultur. Lagerarbetaren Jonny Kronbäck hinner inte läsa. Kollegan Tilde Kristoffersson gillar deckare, men Alexander Lind tål dem inte. Transportarbetaren besöker företaget Truck and Wheel för att höra vad de anställda tycker om sin prisbelönta boklåda.

Avtal 2023
Plånbok med pengar

Avtalat och klart: Här har du din nya lön

Löner. Efter tuffa förhandlingar och strejkhot är de nya lönerna klara i majoriteten av Transports avtal. Transportarbetaren listar löneökningarna. Här är de som fått minst – och de som har fått mest.

5 tycker till om lönerna

Enkät. Transportarbetaren frågade fem medlemmar vad de tycker om sitt nya kollektivavtal.

Ny motpart sökes?

Förhandlingar. Av Transports 27 kollektivavtal förhandlas 6 avtal med Almegas förbund. Nästa avtalsrörelse kan det bli än färre.

Säkerhetsvakter
Säkerhetsvakten Mikael Hen och instruktören Ulf Sahlin pratar, medan Christoffer Hammarlöf filmar en scen där en väktarbil rullar in på området.

Filmar för säkerhets skull

Räddningsarbete. Säkerhetsvakter som Mikael Hen och hans kollegor på Prevent ska släcka bränder, upptäcka livsfarlig gas och se till att alla har rätt skyddsutrustning. I vanliga fall är bevakningspersonal inte med på film, men den här dagen är de det.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.