Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen
Mobbning

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Det är alldeles för många, säger Michael Rosander som är professor i psykologi på Linköpings universitet och har ägnat de senaste åren åt att forska om mobbning på arbetsplatser.

Men vad är egentligen mobbning? I arbetsmiljölagen används begreppet kränkande särbehandling. Då räcker det att någon utsätts för ett negativt beteende en gång om det är tillräckligt allvarligt. Mobbning är värre än så.

– För att det ska handla om mobbning ska en person utsättas för ett negativt beteende systematiskt och över tid. Att någon skämtar lite elakt med mig en gång betyder inte att jag blir mobbad, utan det handlar om att en person blir utsatt om och om igen och sakta nöts ner. Om man inte redan är det så hamnar man i ett underläge där man har svårt att värja sig och försvara sig, säger Michael.

Olika sätt att mobba

Mobbningen kan se ut på olika sätt. Det kan vara att man får kränkande kommentarer, blir förlöjligad, förödmjukad, hånad eller retad. Men det kan också handla om att man blir ignorerad, inte får gehör för det man säger eller att man blir utestängd och inte får vara med. Man blir personen som ingen pratar med på rasterna och får inte reda på att det är after work.

Dessutom finns det arbetsrelaterade mobbningsbeteenden, till exempel att någon får en helt ohanterlig arbetsbörda, medan kollegorna inte får det. Eller att man nedvärderas, alltid får göra skitgörat eller blir fråntagen ansvar.

– Det är egentligen inte så stor skillnad om det är chefen eller kollegorna som mobbar. Men när chefen mobbar så är man redan i underläge vilket kan göra att man snabbare hamnar i en negativ situation. Med kollegorna är man ofta någorlunda jämbördig från början men nöts ner över tid. Men värst är det förstås om både kollegor och chefen mobbar, säger Michael.

I sitt senaste forskningsprojekt har han tittat på hur vanligt det är med mobbning på arbetsplatsen och tillfrågat ett slumpmässigt urval av alla yrkesarbetande i Sverige. Resultatet är nedslående: 200 000 svenskar utsätts för regelrätt mobbning på jobbet.

– Då handlar det om människor som systematiskt utsätts och som mår väldigt dåligt av det, säger Michael.

Ofta eskalerande

Men problemet är mycket större än så.

– När vi pratar om mobbning så behöver det inte vara antingen eller, att antingen är du mobbad eller inte. Ofta är det en eskalerande process där man initialt utsätts lite grann, utan att det har blivit systematiskt, men det är ändå något som man mår dåligt av. Då handlar det om ytterligare 250 000 svenskar. Så man räknar med att ungefär en halv miljon svenskar utsätts för negativa beteenden på jobbet. Det är alldeles för många, säger Michael och fortsätter:

– Det borde vara noll. Särskilt när man vet vad konsekvenserna är.

Personer som utsätts för kränkande särbehandling och mobbning på jobbet drabbas oftare av depressioner, ångest och utbrändhet jämfört med de som inte utsätts för mobbning alls. De hamnar oftare i långtidssjukskrivning och risken att stötas ut ur arbetslivet är betydligt större.

– Här är det klara tydliga skillnader, säger Michael.

Det finns också studier som visar att risken att begå självmord ökar.

– Det är förstås ett stort mörkertal, för det är svårt att veta exakt vad som orsakar självmord. Men redan på 1990-talet kom en statlig utredning som visade att mellan 100 och 300 personer begår självmord varje år på grund av mobbning på jobbet. Om man jämför det med antalet fysiska arbetsskador som leder till att någon dör, ungefär 50 om året, så får man perspektiv på hur mycket lidande mobbning kan orsaka. Och då ska man komma ihåg att innan det går så långt som till självmord så är det en lång väg av lidande, säger Michael och fortsätter:

– Även om det ”bara” är 100 personer som tar livet av sig på grund av mobbning på jobbet, så finns det 100 bra anledningar till att det här inte ska förekomma på våra arbetsplatser.

Förekommer överallt

I sin forskning har Michael tittat på vad det är som gör att mobbning uppstår på vissa arbetsplatser och inte på andra. Han säger att det förekommer inom alla branscher och yrkesgrupper. Hur stor arbetsplatsen är spelar ingen större roll. Och tvärtemot vad många tror så är det inte en viss sorts personer som mobbar eller en viss sorts personer som utsätts.

– Den viktigaste orsaken är att organisationen har brister. Det kan handla om att ledarskapet inte fungerar eller att det finns otydlighet vad gäller förväntningar, roller och vem som ska ta ansvar för olika saker. Med en chef som inte bryr sig så mycket och inte agerar om det uppstår konflikter, då har du en ganska otäck krutdurk som kan explodera i form av att någon utsätts för mobbning.

Om man utsätts för mobbning är det viktigt att säga till och se till att man får hjälp. Det är arbetsgivarens ansvar att vidta åtgärder för att motverka kränkande särbehandling.

– Men känner man att man inte får gehör så är man i en farlig situation. Hur otäckt det än låter så är det bästa rådet att springa så långt därifrån du kan. Det är så pass allvarligt. Det smärtar att behöva säga det, att det är den som utsätts som ska behöva byta jobb, men är man utsatt och inte får hjälp så är det farligt att vara kvar, säger Michael.

När man byter jobb, så blir det oftast bättre på den nya arbetsplatsen.

– Det visar på att det är just arbetsplatsen som är problemet, eftersom samma person inte alls behöver utsättas på nästa ställe.

Depression

Men även om mobbningen upphör så lider många fortfarande av depression ett och ett halvt år efter att de har bytt arbetsplats.

– Och det i sig är tyvärr en riskfaktor om den nya arbetsplatsen också är dålig, eftersom det ofta är den som redan lider av psykisk ohälsa som utsätts för mobbning. Man sparkar på den som redan ligger ner. Då finns det risk att man hamnar i mobbning igen. Men det beror helt på hur arbetsplatsen är. För på en välfungerande arbetsplats är psykisk ohälsa inte en riskfaktor för mobbning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Asanja:
  8 februari, 2024

  Jag tycker det är farligt att hela tiden säga att det är "arbetsplatsen" eller "organisationen" som är problemet.
  Det är faktiskt människor - individer - som beter sig brottsligt.
  Eller ja, det borde vara brottsligt och straffbart.
  Kännbara straff - inte minst för ledare och chefer.

Lästips:

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

”Jag vrider hela kroppen i stället för att vrida bara på huvudet när jag kör baklänges”, säger Adam Aliu, skyddsombud vid DB Schenker i Göteborg. Foto: Lars Soold

Här hålls arbetsskadorna i schack

Terminal. Schenker i Göteborg har gått från en bedrövlig arbetsmiljö till ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Genom att variera arbetsuppgifter och ändringar i paketflödet har arbetsskador och sjukdagar gått ned för utsatta truckförare.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.