Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen
Mobbning

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Det är alldeles för många, säger Michael Rosander som är professor i psykologi på Linköpings universitet och har ägnat de senaste åren åt att forska om mobbning på arbetsplatser.

Men vad är egentligen mobbning? I arbetsmiljölagen används begreppet kränkande särbehandling. Då räcker det att någon utsätts för ett negativt beteende en gång om det är tillräckligt allvarligt. Mobbning är värre än så.

– För att det ska handla om mobbning ska en person utsättas för ett negativt beteende systematiskt och över tid. Att någon skämtar lite elakt med mig en gång betyder inte att jag blir mobbad, utan det handlar om att en person blir utsatt om och om igen och sakta nöts ner. Om man inte redan är det så hamnar man i ett underläge där man har svårt att värja sig och försvara sig, säger Michael.

Olika sätt att mobba

Mobbningen kan se ut på olika sätt. Det kan vara att man får kränkande kommentarer, blir förlöjligad, förödmjukad, hånad eller retad. Men det kan också handla om att man blir ignorerad, inte får gehör för det man säger eller att man blir utestängd och inte får vara med. Man blir personen som ingen pratar med på rasterna och får inte reda på att det är after work.

Dessutom finns det arbetsrelaterade mobbningsbeteenden, till exempel att någon får en helt ohanterlig arbetsbörda, medan kollegorna inte får det. Eller att man nedvärderas, alltid får göra skitgörat eller blir fråntagen ansvar.

– Det är egentligen inte så stor skillnad om det är chefen eller kollegorna som mobbar. Men när chefen mobbar så är man redan i underläge vilket kan göra att man snabbare hamnar i en negativ situation. Med kollegorna är man ofta någorlunda jämbördig från början men nöts ner över tid. Men värst är det förstås om både kollegor och chefen mobbar, säger Michael.

I sitt senaste forskningsprojekt har han tittat på hur vanligt det är med mobbning på arbetsplatsen och tillfrågat ett slumpmässigt urval av alla yrkesarbetande i Sverige. Resultatet är nedslående: 200 000 svenskar utsätts för regelrätt mobbning på jobbet.

– Då handlar det om människor som systematiskt utsätts och som mår väldigt dåligt av det, säger Michael.

Ofta eskalerande

Men problemet är mycket större än så.

– När vi pratar om mobbning så behöver det inte vara antingen eller, att antingen är du mobbad eller inte. Ofta är det en eskalerande process där man initialt utsätts lite grann, utan att det har blivit systematiskt, men det är ändå något som man mår dåligt av. Då handlar det om ytterligare 250 000 svenskar. Så man räknar med att ungefär en halv miljon svenskar utsätts för negativa beteenden på jobbet. Det är alldeles för många, säger Michael och fortsätter:

– Det borde vara noll. Särskilt när man vet vad konsekvenserna är.

Personer som utsätts för kränkande särbehandling och mobbning på jobbet drabbas oftare av depressioner, ångest och utbrändhet jämfört med de som inte utsätts för mobbning alls. De hamnar oftare i långtidssjukskrivning och risken att stötas ut ur arbetslivet är betydligt större.

– Här är det klara tydliga skillnader, säger Michael.

Det finns också studier som visar att risken att begå självmord ökar.

– Det är förstås ett stort mörkertal, för det är svårt att veta exakt vad som orsakar självmord. Men redan på 1990-talet kom en statlig utredning som visade att mellan 100 och 300 personer begår självmord varje år på grund av mobbning på jobbet. Om man jämför det med antalet fysiska arbetsskador som leder till att någon dör, ungefär 50 om året, så får man perspektiv på hur mycket lidande mobbning kan orsaka. Och då ska man komma ihåg att innan det går så långt som till självmord så är det en lång väg av lidande, säger Michael och fortsätter:

– Även om det ”bara” är 100 personer som tar livet av sig på grund av mobbning på jobbet, så finns det 100 bra anledningar till att det här inte ska förekomma på våra arbetsplatser.

Förekommer överallt

I sin forskning har Michael tittat på vad det är som gör att mobbning uppstår på vissa arbetsplatser och inte på andra. Han säger att det förekommer inom alla branscher och yrkesgrupper. Hur stor arbetsplatsen är spelar ingen större roll. Och tvärtemot vad många tror så är det inte en viss sorts personer som mobbar eller en viss sorts personer som utsätts.

– Den viktigaste orsaken är att organisationen har brister. Det kan handla om att ledarskapet inte fungerar eller att det finns otydlighet vad gäller förväntningar, roller och vem som ska ta ansvar för olika saker. Med en chef som inte bryr sig så mycket och inte agerar om det uppstår konflikter, då har du en ganska otäck krutdurk som kan explodera i form av att någon utsätts för mobbning.

Om man utsätts för mobbning är det viktigt att säga till och se till att man får hjälp. Det är arbetsgivarens ansvar att vidta åtgärder för att motverka kränkande särbehandling.

– Men känner man att man inte får gehör så är man i en farlig situation. Hur otäckt det än låter så är det bästa rådet att springa så långt därifrån du kan. Det är så pass allvarligt. Det smärtar att behöva säga det, att det är den som utsätts som ska behöva byta jobb, men är man utsatt och inte får hjälp så är det farligt att vara kvar, säger Michael.

När man byter jobb, så blir det oftast bättre på den nya arbetsplatsen.

– Det visar på att det är just arbetsplatsen som är problemet, eftersom samma person inte alls behöver utsättas på nästa ställe.

Depression

Men även om mobbningen upphör så lider många fortfarande av depression ett och ett halvt år efter att de har bytt arbetsplats.

– Och det i sig är tyvärr en riskfaktor om den nya arbetsplatsen också är dålig, eftersom det ofta är den som redan lider av psykisk ohälsa som utsätts för mobbning. Man sparkar på den som redan ligger ner. Då finns det risk att man hamnar i mobbning igen. Men det beror helt på hur arbetsplatsen är. För på en välfungerande arbetsplats är psykisk ohälsa inte en riskfaktor för mobbning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Asanja:
  8 februari, 2024

  Jag tycker det är farligt att hela tiden säga att det är "arbetsplatsen" eller "organisationen" som är problemet.
  Det är faktiskt människor - individer - som beter sig brottsligt.
  Eller ja, det borde vara brottsligt och straffbart.
  Kännbara straff - inte minst för ledare och chefer.

Lästips:

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kultur
Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Höjt inkomstkrav slår hårt
Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

”Försörjningskravet blir moment 22”

Migrantarbetare. En rundringning till några av Transports avdelningar tyder på att Transportarbetareförbundet kommer att få fler ärenden som gäller migranter 2024, när deras nuvarande arbetstillstånd löper ut.

Höjt inkomstkrav slår hårt
Taxibilar vid Stockholms Centralstation och Azeem Yousaf på tidningsbudsfilialen.

Två migrantarbetare vittnar

Arbetsvillkor. ”Majid” och Azeem lämnade Pakistan för Sverige – i tron att arbetsvillkoren var bättre här. Med höjt inkomstkrav för migrantarbetare tvingades Majid säga upp sig och börja köra taxi. Tio, elva timmar per dag. Azeem skadade sig i jobbet, men är kvar som tidningsbud.

Höjt inkomstkrav slår hårt

Premo: ”Vi vill samverka med facket”

Migrantarbetare. Premo välkomnar att tidningen tar upp de förändrade reglerna för arbetskraftsinvandring. – Tyvärr är det lite för sent eftersom förändringen redan trätt i kraft, säger Premos HR-chef Maria Björnefur och vd Jan Persson.

Höjt inkomstkrav slår hårt
Transports avtalssekreterare Peter Winstén. Foto: Pernilla Ahlsén

”Bäst vore behovsprövad arbetskraftsinvandring”

Migrantarbetare. Transport ser höjningen av inkomstkravet som rimlig: Arbetskraftsinvandringen måste vara reglerad. Men beklagar samtidigt att den nya nivån införts utan övergångsperiod. Konsekvensen blir att tusentals som redan bor och arbetar i landet drabbas.

Höjt inkomstkrav slår hårt

Migrantarbetare. Den 1 november mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Några övergångsregler finns inte. Den som tjänar under 27 360 kronor i månaden riskerar både att förlora arbetet och att utvisas. Transportarbetaren har pratat med två migrantarbetare, arbetsgivare och Transport.

Fysioterapeuten Lotta Melander guidar Patric Örnfjärd genom övningarna på yogamattan.

Stroken blev en vändpunkt i livet

Hälsa. Att vara sann mot sig själv, kan det vara läkande? För strokedrabbade Patric Örnfjärd är svaret ett självklart ja. Han övar på Basal Kroppskännedom. I dag är han tacksam för sin stroke, för genom den har han fått träffa sig själv i en bättre version.

Snabbkoll
Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.