Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock
Close
Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se.
Close
Har du pengar att hämta?

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog är sjukskriven för att hon har en tumör i magen. Snart har hon varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS hjälper också till. Försäkringen toppar upp pengarna från Försäkringskassan med tio procent av hennes lön.

– Jag visste om att den fanns, eftersom mitt skyddsombud som också var en nära kollega till mig berättade om försäkringen förra gången jag var sjukskriven.

Den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS betalar tio procent extra mellan dag 15 och 360 under sjukskrivningen samt ungefär 15 procent extra till den som har sjukersättning. Ersättningarna är ett komplement till socialförsäkringen. Det är en försäkring som just nu är helt kostnadsfri för arbetsgivarna under 2024 och har varit det i nästan två decennium.

Anders Jonsson, chefaktuarie på Afa Försäkring. Foto: Susanne Kronholm
Anders Jonsson, chefaktuarie på Afa Försäkring. Foto: Susanne Kronholm

Men varför är det så billigt? Det vet Anders Jonsson. Han är chefaktuarie på Afa Försäkring. Hans jobb är att se till att det finns tillräckligt med pengar i kassan för att täcka framtida kostnader till de försäkrade som har rätt till ersättning.

– Våra försäkringsvillkor säger att vi ska betala månadsersättning vid sjukersättning från Försäkringskassan, det betyder att försäkringarna är ett komplement till socialförsäkringssystemet och vi utgår alltid från Försäkringskassans beslut. Reglerna för rätten att få sjukersättning förändrades väsentligt 2008. Det innebar att bolagets åtagande minskade samtidigt som jag hade reservsatt utifrån de gamla reglerna, säger han.

Reglerna tuffades till

Reglerna som ändrades kom under den dåvarande alliansregeringen som ett svar på flera år av kraftigt stigande sjuktal. Reglerna tuffades till och antalet som fick sjukersättning, tidigare kallat sjukpension, minskade kraftigt. 2005 fick 540 000 personer sjukersättning, år 2001 var det 220 000 personer som fick det.

Minskade kostnader och goda börsår har gjort att Afa Försäkring har en hög konsolidering. Detta har gjort att det inte har funnits behov av att ta ut premier. Dessutom har, efter olika styrelsebeslut i Afa Försäkring som både LO och Svenskt Näringsliv stod bakom, arbetsgivarna fått tillbaka miljardbelopp för att de betalat för mycket i premier åren kring då de nya reglerna infördes. Den senaste utbetalningen kom 2022 och gav exempelvis Samhall och Ica 289 respektive 73 miljoner kronor i återbetalning från Afa Försäkring. Men då uppkommer frågan. Varför inte ge bättre försäkringsvillkor för de försäkrade i stället?

– Skälet är att det är arbetsmarknadens parter som äger försäkringsvillkoren och inte Afa Försäkring. Det innebär att det är parterna som har möjligheten att ändra försäkringarnas innehåll.

Om Afa Försäkring ska öka eller minska försäkringarnas omfattning så krävs det dessutom att LO och Svenskt Näringsliv kommer överens. Försäkringarna är frikopplade från kollektivavtalen och därför kan varken fack eller arbetsgivare baka in det som krav i en avtalsrörelse eller hota med stridsåtgärder för att ändra i försäkringsvillkoren.

Få vet att de finns

Ytterligare ett skäl till varför försäkringen är gratis för arbetsgivaren: få vet ens om att de finns. Elisabet hade turen att ha en kollega som tipsade. Men hon tror att många saknar den kunskapen.

– Vi som är med i facket får lite information. Jag blev ju själv påmind när jag läste en artikel i Transportarbetaren. Men de som inte är med i facket får inte ens tidningen och ingen från arbetsgivaren hör av sig och berättar om försäkringar då man är sjuk.

Vems ansvar tycker du att det ska vara att informera?

– På vårt jobb skulle det vara svårt. Många pratar inte svenska. Men det är klart arbetsgivaren kunde ju ringa till den som är sjuk, men de gör inte det. På VTD har de sparat bort så mycket så det finns knappt någon kvar som känner oss.

”Borde räcka längre”

Elisabet har snart varit sjukskriven i mer än 360 dagar. Det betyder att toppningen från AGS-försäkringen tagit slut och hon hade gärna sett att försäkringen skyddat i framtiden med.

– Pengarna skulle behövas. Jag har tio år kvar till pensionen och tvivlar på att jag kommer tillbaka. Jag kan tycka att försäkringen skulle räcka längre, det är inte ovanligt att folk är sjukskrivna i flera år, säger Elisabet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.