Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock
Close
Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se.
Close
Har du pengar att hämta?

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog är sjukskriven för att hon har en tumör i magen. Snart har hon varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS hjälper också till. Försäkringen toppar upp pengarna från Försäkringskassan med tio procent av hennes lön.

– Jag visste om att den fanns, eftersom mitt skyddsombud som också var en nära kollega till mig berättade om försäkringen förra gången jag var sjukskriven.

Den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS betalar tio procent extra mellan dag 15 och 360 under sjukskrivningen samt ungefär 15 procent extra till den som har sjukersättning. Ersättningarna är ett komplement till socialförsäkringen. Det är en försäkring som just nu är helt kostnadsfri för arbetsgivarna under 2024 och har varit det i nästan två decennium.

Anders Jonsson, chefaktuarie på Afa Försäkring. Foto: Susanne Kronholm
Anders Jonsson, chefaktuarie på Afa Försäkring. Foto: Susanne Kronholm

Men varför är det så billigt? Det vet Anders Jonsson. Han är chefaktuarie på Afa Försäkring. Hans jobb är att se till att det finns tillräckligt med pengar i kassan för att täcka framtida kostnader till de försäkrade som har rätt till ersättning.

– Våra försäkringsvillkor säger att vi ska betala månadsersättning vid sjukersättning från Försäkringskassan, det betyder att försäkringarna är ett komplement till socialförsäkringssystemet och vi utgår alltid från Försäkringskassans beslut. Reglerna för rätten att få sjukersättning förändrades väsentligt 2008. Det innebar att bolagets åtagande minskade samtidigt som jag hade reservsatt utifrån de gamla reglerna, säger han.

Reglerna tuffades till

Reglerna som ändrades kom under den dåvarande alliansregeringen som ett svar på flera år av kraftigt stigande sjuktal. Reglerna tuffades till och antalet som fick sjukersättning, tidigare kallat sjukpension, minskade kraftigt. 2005 fick 540 000 personer sjukersättning, år 2001 var det 220 000 personer som fick det.

Minskade kostnader och goda börsår har gjort att Afa Försäkring har en hög konsolidering. Detta har gjort att det inte har funnits behov av att ta ut premier. Dessutom har, efter olika styrelsebeslut i Afa Försäkring som både LO och Svenskt Näringsliv stod bakom, arbetsgivarna fått tillbaka miljardbelopp för att de betalat för mycket i premier åren kring då de nya reglerna infördes. Den senaste utbetalningen kom 2022 och gav exempelvis Samhall och Ica 289 respektive 73 miljoner kronor i återbetalning från Afa Försäkring. Men då uppkommer frågan. Varför inte ge bättre försäkringsvillkor för de försäkrade i stället?

– Skälet är att det är arbetsmarknadens parter som äger försäkringsvillkoren och inte Afa Försäkring. Det innebär att det är parterna som har möjligheten att ändra försäkringarnas innehåll.

Om Afa Försäkring ska öka eller minska försäkringarnas omfattning så krävs det dessutom att LO och Svenskt Näringsliv kommer överens. Försäkringarna är frikopplade från kollektivavtalen och därför kan varken fack eller arbetsgivare baka in det som krav i en avtalsrörelse eller hota med stridsåtgärder för att ändra i försäkringsvillkoren.

Få vet att de finns

Ytterligare ett skäl till varför försäkringen är gratis för arbetsgivaren: få vet ens om att de finns. Elisabet hade turen att ha en kollega som tipsade. Men hon tror att många saknar den kunskapen.

– Vi som är med i facket får lite information. Jag blev ju själv påmind när jag läste en artikel i Transportarbetaren. Men de som inte är med i facket får inte ens tidningen och ingen från arbetsgivaren hör av sig och berättar om försäkringar då man är sjuk.

Vems ansvar tycker du att det ska vara att informera?

– På vårt jobb skulle det vara svårt. Många pratar inte svenska. Men det är klart arbetsgivaren kunde ju ringa till den som är sjuk, men de gör inte det. På VTD har de sparat bort så mycket så det finns knappt någon kvar som känner oss.

”Borde räcka längre”

Elisabet har snart varit sjukskriven i mer än 360 dagar. Det betyder att toppningen från AGS-försäkringen tagit slut och hon hade gärna sett att försäkringen skyddat i framtiden med.

– Pengarna skulle behövas. Jag har tio år kvar till pensionen och tvivlar på att jag kommer tillbaka. Jag kan tycka att försäkringen skulle räcka längre, det är inte ovanligt att folk är sjukskrivna i flera år, säger Elisabet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.