Collage med avtalsförsäkringar
Close
Kollektivavtalade försäkringar, billiga för arbetsgivaren och bra för dig.
Close
Har du pengar att hämta?

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

KOLLEKTIVAVTALADE FÖRSÄKRINGAR

De är i grunden betalda av arbetstagarnas löneutrymme. Facken har alltså gått med på något mindre löneökningar och i stället valt att få försäkringar till anställda på företag med kollektivavtal.

Företagen betalar premier, alltså priset för försäkringen, baserat på en procent av lönen. Som det ser ut nu är den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS gratis för arbetsgivarna.

 

Om du blir sjukOm du blir sjuk

Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS)

Arbetsgivarens premie 2024 (kostnad för försäkringen): 0 procent av din lön.

Då kan försäkringen hjälpa dig:

De första två veckorna du är sjuk får du sjuklön. Därefter är det Försäkringskassan som ska betala dig sjukpenning på cirka 80 procent av din lön.

Om du beviljas sjukpenning kan du också få pengar från Afa:s försäkring Avtalsgrupplivförsäkring på upp till 10 procent av din lön. Pengar går att få som mest från sjukdag 15 till sjukdag 360.

Om du inte bedöms kunna komma tillbaka till arbetslivet kan Försäkringskassan bevilja dig sjuk- eller aktivitetsersättning. Det är ganska svårt att få. men om du får det går det att söka mer pengar från AGS.

 

Om du blir förälder

Föräldrapenningtillägg (FPT)

Arbetsgivarens premie 2024:

0 procent av din lön.

Då kan försäkringen hjälpa dig:

Då du är föräldraledig får du föräldrapenning från Försäkringskassan. Men om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan du också få ett föräldrapenningtillägg (FPT) på upp till 10 procent av din vanliga lön.

Du kan få ersättningen i upp till 180 dagar, men det finns en sak du inte får glömma. Det går bara att få för en sammanhängande period. Så ta reda på detaljerna innan du söker, annars riskerar du att i värsta fall gå miste om ganska mycket pengar.

Föräldrapenningtillägget gäller inte när du tar ut dagar på lägstanivå eller då du vabbar och måste sökas senast 5 ,5 år efter barnets födelse.

 

Tjänstepension vid sjukskrivning och föräldraledighet

Premiebefrielseförsäkring

Arbetsgivarens premie 2024: 0 procent av din lön.

Då kan försäkringen hjälpa dig:

Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal betalar arbetsgivaren in 4,5 procent av lönen i tjänstepension för alla som fyllt 22 år.

Om du varit långvarigt sjukskriven eller föräldraledig övertas ansvaret för att betala in tjänstepension från arbetsgivaren till försäkringsbolaget Afa.

Om du sökt och beviljats pengar från AGS eller FPT kommer pengarna in på pensionskontot automatiskt. Annars måste du söka det själv.

Premiebefrielseförsäkring går att söka också efter att det gått 5,5 år efter barnets födelse.

 

Symbol för fallolyckaOm du skadat dig på jobbet

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA)

Arbetsgivarens premie för 2024: 0,01 procent av månadslöner upp till 35 812 kronor kronor.

Då kan försäkringen hjälpa dig:

Det här är försäkringen för dig som skadat dig på jobbet. Försäkringen ska täcka olycksfall på jobbet. Och om du skadat dig på väg till eller från arbetet på din vanliga väg.

TFA kan också ge dig ersättning om du fått en arbetssjukdom eller smittats på arbetet.

Om ett fordon varit inblandat vid olyckan är det i regel fordonets trafikförsäkring som ska ersätta dig.

 

symbol för döden, en gravstenOm du dör

Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)

Arbetsgivarens premie för 2024: 0,1 procent av månadslöner upp till 35 812 kronor. Därefter ingenting.

Då kan försäkringen hjälpa dig:

Det är en försäkring som kan ge stöd till dina anhöriga om du dör.

I försäkringsvillkoren är förmånstagare make, maka, registrerad partner och barn. Ibland räknas också sambo. För 2023 var grundbeloppet mellan 26 250 och 315 000 kronor.

Barn kan också få ett särskilt barnbelopp.

Försäkringen kan även hjälpa till med kostnader för begravning.

Det finns också vissa tillval som gör att efterlevande kan få ta del av pengar du tjänat in genom tjänstepensionen, men det ger dig lägre tjänstepension om du fortsätter leva.

 

ÖVRIGA FÖRSÄKRINGAR

 

Utbildning då du blivit av med jobbet

Omställningsstöd (Trygghetsfonden TSL)

Arbetsgivarens premie för 2024: 0,15 procent av månadslöner upp till 35 812 kronor. (Detta gäller om din arbetsgivare är med i Svenskt Näringsliv och står utanför huvudavtalet.)

TSL är en omställningsförsäkring som gör att du kan få karriärvägledning och finansiering till kortare utbildningar under vissa förutsättningar.

 

Symbol för pengarPengar om du blir av med jobbet

Försäkring om avgångsbidrag (AGB)

Arbetsgivarens premie för 2024: 0,15 procent av månadslöner upp till 35 812 kronor. (Detta gäller om din arbetsgivare är med i Svenskt Näringsliv och står utanför huvudavtalet.)

Försäkringen finns för dig som är över 40 år och blir av med jobbet på grund av arbetsbrist. Ersättningen är mellan 40 230 och 58 490 kronor.

 

Rättelse. I en tidigare version stod det att arbetsskadeförsäkringen kostar 0,1 procent av lönesumman. Rätt ska vara 0,01 procent.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fredrik Lindby. Foto: Justina Öster

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.