Collage med avtalsförsäkringar
Close
Kollektivavtalade försäkringar, billiga för arbetsgivaren och bra för dig.
Close
Har du pengar att hämta?

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

KOLLEKTIVAVTALADE FÖRSÄKRINGAR

De är i grunden betalda av arbetstagarnas löneutrymme. Facken har alltså gått med på något mindre löneökningar och i stället valt att få försäkringar till anställda på företag med kollektivavtal.

Företagen betalar premier, alltså priset för försäkringen, baserat på en procent av lönen. Som det ser ut nu är den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS gratis för arbetsgivarna.

 

Om du blir sjukOm du blir sjuk

Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS)

Arbetsgivarens premie 2024 (kostnad för försäkringen): 0 procent av din lön.

Då kan försäkringen hjälpa dig:

De första två veckorna du är sjuk får du sjuklön. Därefter är det Försäkringskassan som ska betala dig sjukpenning på cirka 80 procent av din lön.

Om du beviljas sjukpenning kan du också få pengar från Afa:s försäkring Avtalsgrupplivförsäkring på upp till 10 procent av din lön. Pengar går att få som mest från sjukdag 15 till sjukdag 360.

Om du inte bedöms kunna komma tillbaka till arbetslivet kan Försäkringskassan bevilja dig sjuk- eller aktivitetsersättning. Det är ganska svårt att få. men om du får det går det att söka mer pengar från AGS.

 

Om du blir förälder

Föräldrapenningtillägg (FPT)

Arbetsgivarens premie 2024:

0 procent av din lön.

Då kan försäkringen hjälpa dig:

Då du är föräldraledig får du föräldrapenning från Försäkringskassan. Men om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan du också få ett föräldrapenningtillägg (FPT) på upp till 10 procent av din vanliga lön.

Du kan få ersättningen i upp till 180 dagar, men det finns en sak du inte får glömma. Det går bara att få för en sammanhängande period. Så ta reda på detaljerna innan du söker, annars riskerar du att i värsta fall gå miste om ganska mycket pengar.

Föräldrapenningtillägget gäller inte när du tar ut dagar på lägstanivå eller då du vabbar och måste sökas senast 5 ,5 år efter barnets födelse.

 

Tjänstepension vid sjukskrivning och föräldraledighet

Premiebefrielseförsäkring

Arbetsgivarens premie 2024: 0 procent av din lön.

Då kan försäkringen hjälpa dig:

Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal betalar arbetsgivaren in 4,5 procent av lönen i tjänstepension för alla som fyllt 22 år.

Om du varit långvarigt sjukskriven eller föräldraledig övertas ansvaret för att betala in tjänstepension från arbetsgivaren till försäkringsbolaget Afa.

Om du sökt och beviljats pengar från AGS eller FPT kommer pengarna in på pensionskontot automatiskt. Annars måste du söka det själv.

Premiebefrielseförsäkring går att söka också efter att det gått 5,5 år efter barnets födelse.

 

Symbol för fallolyckaOm du skadat dig på jobbet

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA)

Arbetsgivarens premie för 2024: 0,01 procent av månadslöner upp till 35 812 kronor kronor.

Då kan försäkringen hjälpa dig:

Det här är försäkringen för dig som skadat dig på jobbet. Försäkringen ska täcka olycksfall på jobbet. Och om du skadat dig på väg till eller från arbetet på din vanliga väg.

TFA kan också ge dig ersättning om du fått en arbetssjukdom eller smittats på arbetet.

Om ett fordon varit inblandat vid olyckan är det i regel fordonets trafikförsäkring som ska ersätta dig.

 

symbol för döden, en gravstenOm du dör

Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)

Arbetsgivarens premie för 2024: 0,1 procent av månadslöner upp till 35 812 kronor. Därefter ingenting.

Då kan försäkringen hjälpa dig:

Det är en försäkring som kan ge stöd till dina anhöriga om du dör.

I försäkringsvillkoren är förmånstagare make, maka, registrerad partner och barn. Ibland räknas också sambo. För 2023 var grundbeloppet mellan 26 250 och 315 000 kronor.

Barn kan också få ett särskilt barnbelopp.

Försäkringen kan även hjälpa till med kostnader för begravning.

Det finns också vissa tillval som gör att efterlevande kan få ta del av pengar du tjänat in genom tjänstepensionen, men det ger dig lägre tjänstepension om du fortsätter leva.

 

ÖVRIGA FÖRSÄKRINGAR

 

Utbildning då du blivit av med jobbet

Omställningsstöd (Trygghetsfonden TSL)

Arbetsgivarens premie för 2024: 0,15 procent av månadslöner upp till 35 812 kronor. (Detta gäller om din arbetsgivare är med i Svenskt Näringsliv och står utanför huvudavtalet.)

TSL är en omställningsförsäkring som gör att du kan få karriärvägledning och finansiering till kortare utbildningar under vissa förutsättningar.

 

Symbol för pengarPengar om du blir av med jobbet

Försäkring om avgångsbidrag (AGB)

Arbetsgivarens premie för 2024: 0,15 procent av månadslöner upp till 35 812 kronor. (Detta gäller om din arbetsgivare är med i Svenskt Näringsliv och står utanför huvudavtalet.)

Försäkringen finns för dig som är över 40 år och blir av med jobbet på grund av arbetsbrist. Ersättningen är mellan 40 230 och 58 490 kronor.

 

Rättelse. I en tidigare version stod det att arbetsskadeförsäkringen kostar 0,1 procent av lönesumman. Rätt ska vara 0,01 procent.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.