Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster
Close
Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra.
Close

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Yanko Méndez (med pirran) och Alejandro Cueto Gonzales lastar av den ena av flyttfirmans stora bilar. Foto: Justina Öster
Yanko Méndez (med pirran) och Alejandro Cueto Gonzales lastar av den ena av flyttfirmans stora bilar. Foto: Justina Öster

Av tio flyttar går nio jättebra, säger arbetsledaren Yanko Méndez.

Det är i slutet av januari och det är Transports förbundskontor som flyttar till nya lokaler. Visserligen bara en port bort, och för majoriteten av de anställda en våning ned, på Olof Palmes gata vid Norra Bantorget i centrala Stockholm.

Flyttar i omgångar

Men förberedelserna har pågått länge och det faktiska flyttandet har skett i omgångar under årets inledning. Nu är det de sista som lämnar de gamla lokalerna, bland dem medarbetarna på tidningens redaktion.

Flyttkarlarna, eller expressarbetarna som de benämns i arbetsmarknadsstatistik, har också arbetat sedan före årsskiftet.

– Det hade gått att göra snabbare, på två veckor. Men det var de – era flyttgeneraler – som styrde. Den tid det tagit krävdes för att alla skulle kunna packa själva, och många bor på andra håll i landet, säger Yanko Méndez, som gjorde besiktningen inför flytten.

20 år i branschen

Han har jobbat inom flyttsvängen i snart 20 år. Mycket har förändrats.

– När jag började var det fler udda existenser, gubbar som kanske jobbade en dag då och då. En hel del drack. Nu är det mer strikt.

Rätt teknik är viktigare än råstyrka, hävdar flyttkillarna. Foto: Justina Öster
Rätt teknik är viktigare än råstyrka, hävdar flyttkillarna. Foto: Justina Öster

I samband med att hans bror öppnade en flyttfirma kom Yanko in i branschen. Tidigare läste han juridik, men tog först ett sabbatsår. Och sedan fortsatte det.

– Jag började köra utomlands, det är ett fritt jobb och jag trivs. Fast varje söndag när jag träffar mamma säger hon att jag ska gå tillbaka till studierna, säger han.

– Men vi är som nomader. Och så innebär jobbet gratis träning!

Fast de andra pikar honom och säger att han de senaste åren också börjat träna på gym, som ett utslag av ålderskris. Några av kollegorna tränar, men inte alla.

Parid Bushati, Nicolás Cueto och Alejandro Cueto Gonzalez tar lunch i före detta konferensrummet. Foto: Justina Öster
Parid Bushati, Nicolás Cueto och Alejandro Cueto Gonzalez tar lunch i före detta konferensrummet. Foto: Justina Öster

Tekniken viktigast

Enligt dem är rätt teknik så gott som alltid viktigare än styrka för att utföra jobbet.

– Det gäller att kunna använda alla muskler rätt, om teknik med händer och vid lyft, säger Alejandro Cueto Gonzalez.

Han äter lunch med två kollegor i ett större konferensrum, för tillfället fullt av överblivna kontorsmöbler, bråte och flyttkartonger. Nicolas har i dag hämtmat från hamburgerrestaurangen närmast, fast oftast har de alla matlåda med sig.

Parid Bushati är timanställd på Flyttbolaget. Det funkar, även om han hoppas på en tillsvidareanställning framöver. Foto: Justina Öster
Parid Bushati är timanställd på Flyttbolaget. Det funkar, även om han hoppas på en tillsvidareanställning framöver. Foto: Justina Öster

– Min fru, som är från Balkan, gör bästa lasagnen. Jag är trött på hamburgare, säger Parid Bushati, som är glad att själv snart kunna flytta med familjen till en lägenhet i Hagsätra i södra Stockholm.

Småbarnsföräldrar

Han är timanställd på företaget och tycker att det fungerar, även om han skulle önska tillsvidareanställning som några av de andra. Både Parid och Alejandro har små barn.

– Den här flytten är jättebra, man känner sig fri. Ibland är det kaos med packningen inför en flytt, och ibland känner man sig förföljd av folk som efterlyser en om man är ute två minuter och tar en cigg. För dem är vi liksom längst ned, sämre än byggarbetarna, säger Alejandro.

Han är packmästare på flyttfirman, ”för mig bättre än att springa i trappor”.

Tungt lyft. Foto: Kristina Sjöberg
Tungt lyft. Foto: Kristina Sjöberg

Ett kassaskåp på 800 kilo kräver vinkelkap och svets innan det är möjligt att flytta.

– När det är tungt tar vi rejält betalt, säger Yanko Méndez.

Tungtillägg

En flytt av en flygel på ett annat jobb, i mellandagarna, gav 4 000 kronor extra – fördelat på två – i tungtillägg.

Tidigare anlitade också telekombolaget Ericsson firman för att ta ned master i skogen som forslades bort med helikopter.

– Jag har jobbat i 20 år och aldrig skadat mig. Peppar, peppar, säger Yanko.

Ergonomi

Kollegan Chris Michau framhåller hur viktigt det är med ergonomi, att arbetet är utformat för att inte slita på kroppen i onödan och förebygga skador.

– Jag har lite ont i ryggen och i ett knä ibland, det är en gammal rugbyskada, säger Chris, som är spelare med rötterna i Sydafrika.

Till skydd för godset – Braizell Fleming Gonzalez rullar på skyddsplats. Lådan ska fyllas med krossat glas. Foto: Justina Öster
Till skydd för godset – Braizell Fleming Gonzalez rullar på skyddsplats. Lådan ska fyllas med krossat glas. Foto: Justina Öster

En gång fick han ett kassaskåp på foten, men de andra kunde lyfta bort det. En annan gång var Chris sjukskriven i två veckor efter att han ramlat i en trapp då han bar en kartong.

Men i stort sett har det gått bra. Oftare återkommande problem är okunnighet de möter på jobbet, om yrket och om vad som gäller.

– Ibland försöker inhyrda köra lastbil fast de inte har tillstånd, säger Chris.

– Och de vi flyttar åt förstår inte heller alltid att den vanliga taxan inte gäller tunga föremål.

Sågning inför tippen. Nelson Dickson gör jobbet. Foto: Justina Öster
Sågning inför tippen. Nelson Dickson gör jobbet. Foto: Justina Öster

Irritationsmoment

Just folk som inte respekterar yrkeskunskap är ett irritationsmoment. Och personer – oftast kvinnor – som är överdrivet rädda om sina ”nya golv” och talar till flyttgubbarna som till barn.

– De litar inte på att man kan jobbet fast man jobbat i 20 år. Och vissa bjuder inte ens på ett glas vatten. Tyvärr finns det kunder som ser ned på en, säger Yanko.

Men de flesta, nio av tio, är bra att ha att göra med enligt flyttkillarna. Som lyfter att kunderna ju faktiskt tjänar på att bjuda på mat, till exempel hämtpizza, i stället för att de ska ta en timmes lunch och försvinna ut och köpa mat själva.

Inte bara åt företag

Flyttbolaget i Stockholm AB utför uppdrag åt både företag och privatpersoner. Bolaget har också ett samarbete med en företagspartner då det gäller vattenskador.

Den här dagen är det sju män som jobbar med Transports förbundskontors flytt, det är lite olika från dag till dag. Tre av dem ska strax bege sig till Gladö kvarns återvinning i Huddinge. Ett fascinerande ställe, enligt Yanko, väl värt ett eget reportage.

Flera tar upp att de trivs bra på flyttfirman och att många återvänder efter att ha provat andra jobb eller konkurrenter. Just för att det är ett så bra arbetslag och en seriös arbetsgivare.

Det öde lunchrummet i slutet av januari, när flytten är så gott som helt genomförd. Foto: Justina Öster
Det öde lunchrummet i slutet av januari, när flytten är så gott som helt genomförd. Foto: Justina Öster

Flyttfirma med schysta villkor

Flyttbolaget. Flyttfirman som Transport anlitat är noga utvald och kontrollerad. Förbundet tog in flera anbud av firmor med kollektivavtal.

På väg mot tippen. Alejandro, Wilhelm och Anton lastar sådant som sorterats ut som nu ska till Gladö kvarns återvinning i Huddinge. Foto: Justina Öster
På väg mot tippen. Alejandro, Wilhelm och Anton lastar sådant som sorterats ut som nu ska till Gladö kvarns återvinning i Huddinge. Foto: Justina Öster

Flyttbolaget i Stockholm är ett familjeföretag, startat år 2010. Göran Winblad, som tidigare drivit en annan flyttfirma, öppnade tillsammans med sonen Sebastian Kvarnström.

– Vi är tre bröder som arbetar här, två på kontoret och en ute på fältet. Bolaget har vuxit med tiden, säger Sebastian, som är trafikansvarig.

Sebastian Kvarnström. Foto: Flyttbolaget
Sebastian Kvarnström. Foto: Flyttbolaget

Sebastian Kvarnström har under sina snart 20 år i branschen märkt en tydlig förändring. Fortfarande är det en mycket mansdominerad bransch, även om tjejer börjat komma in – främst då på kontoret och inom packning. ”Gubbarna från gatan” har å andra sidan försvunnit.

– Men väldigt många flyttfirmor saknar kollektivavtal. Vi försöker hålla det schyst här, också med sådant som arbetskläder till personalen, säger han.

– Rutavdraget som sådant är bra men det leder tyvärr också till att oseriösa aktörer kommer in i branschen. Städfirmor med mera som inte ens har trafiktillstånd kör flyttar och får ändå ut rutavdrag.

Flyttbolaget har varit i kontakt med Skatteverket om denna typ av osund konkurrens, men fått till svar att det är polisens sak att följa upp.

Vid offentligt upphandlad flytt ställs oftast krav på kollektivavtal, eller kollektivavtalsliknande villkor, till skillnad från hur det är när privatpersoner byter bostad.

– En del kunder prioriterar enbart ”bra pris” konstaterar Sebastian Kvarnström.

Men att anlitas av Svenska Transportarbetareförbundet måste väl vara det finaste uppdrag en flyttfirma kan få?

– Haha, jo men det är jättekul att få flytta åt er. Bättre referens är svårt att tänka sig, säger Sebastian på Flyttbolaget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.