Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll
Snabbkoll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

1. Transport har inte skrivit på huvudavtalet

Det gör att förbundets avtal inte omfattas av nya huvudavtalet. Huvudavtalet gäller för en majoritet av alla arbetsplatser med kollektivavtal i Sverige.

Den här texten handlar om vad lagen säger och enbart om huvudavtalet om det uttryckligen står så.

 

2. Vid uppsägning utan arbetsbrist

I den nya lagen om anställningsskydd har sakliga skäl ersatt begreppet saklig grund.

Innan uppsägning måste arbetsgivaren också i fortsättningen ha vidtagit vissa åtgärder. Exempelvis att ge varning och ha tillrättavisande samtal. Lagen tar däremot inte längre hänsyn till den uppsagdas vilja att vara kvar.

Om en arbetsgivare säger upp mot fackets vilja kan det fortfarande bli tvist. Till skillnad från förr börjar uppsägningen gälla efter uppsägningstiden, men under tvistens gång.

Om uppsägningen visar sig vara felaktig måste arbetsgivaren betala ett skadestånd på 135 000 kronor och ersätta förlorad arbetsinkomst.

Under tvistens gång har den uppsagda rätt till a-kassa, men om tvisten ogiltigförklaras blir den uppsagda återbetalningsskyldig till a-kassan.

En annan skillnad från förr är att den som väljer att säga upp sig själv, efter arbetsgivarens uppmaning, inte blir avstängd från a-kassan.

 

3. Uppsägning vid arbetsbrist

Först in – sist ut gäller fortfarande. Men undantagen har blivit fler. Om det är arbetsbrist kan företag oavsett storlek undanta tre personer från turordningslistan. Alltså välja tre personer som inte ska sägas upp. Det går att göra en gång per organisationsnummer och nya undantag går inte att göra vid nya uppsägningar som sker inom tre månader.

Om arbetsplatsen omfattas av huvudavtalet får företaget göra betydligt fler undantag från turordningslistan.

 

4. Vid hyvling

Hyvling är när arbetsgivaren sänker sysselsättningsgraden för minst två arbetstagare samtidigt. Den med kortast anställningstid ska först erbjudas omreglering av sysselsättningsgrad först.

När man har tackat ja till ett ”erbjudande” om ny sysselsättningsgrad är omställningstiden i nya LAS upp till tre månader.

I vissa av Transports avtal finns ytterligare regler om omställningstid. Transports tolkning är att det är avtalen och inte lagen som gäller i de fallen.

 

5. Särskild visstid

Den som jobbat med anställningsformen särskild visstid för samma arbetsgivare i 12 månader under den senaste 5-årsperioden ska erbjudas en tillsvidareanställning. Om en anställd har tre eller fler anställningar under samma månad räknas också tiden mellan anställningarna som anställningstid.

En person som jobbat med särskild visstid under nio månaders sammanhängande tid under den senaste treårsperioden får företräde till nya tjänster med särskild visstid.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Snabbkoll om EU-valet 2024. Illustration: Mattias Käll

Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor

Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.

Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.