Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.
Close
Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.
Close
Mobbning

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

– Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra på jobbet. Man får inte betalt för att bli mobbad, säger Gert Andersson som har haft flera jobb inom transportbranschen: på åkeri, lager och verkstad.

På en arbetsplats, berättar han, var det en kollega som verkade störa sig på att Gert städade när han inte hade några andra arbetsuppgifter.

– Chefen tyckte att det var bra, och det gillade inte den här kollegan. Han gick ofta runt och var arg, skällde och skapade en jobbig stämning. Efter ett tag började han snacka skit och sprida rykten om en annan kille på jobbet. Han påstod bland annat att killen hade stulit saker på arbetsplatsen. När jag sa att han inte kunde gå runt och säga så utan bevis, så blev han arg på mig, säger Gert.

– Vid ett tillfälle skällde han så mycket att jag gick hem och sjukskrev mig. Jag sa till chefen att ”jag tänker inte jobba mer med honom för det känns inte bra”.

Sa upp sig

Då blev Gert kallad till ett möte med chefen, kollegan och facket. Han förberedde sig genom att skriva ner alla gånger som kollegan hade uppfört sig illa mot honom och andra kollegor.

– Men chefen tog den andra killens parti eftersom han hade jobbat där längre. Det slutade med att jag sa upp mig, säger Gert.

På en annan arbetsplats, berättar han, var det en kvinna som trakasserades av en manlig kollega.

– Han gjorde närmanden mot henne både på jobbet och i sociala medier. När hon inte var intresserad straffade han henne och vägrade samarbeta med henne på jobbet, säger Gert.

Han har också varit med om att kollegor inte bjuder med alla när det är after work eller andra aktiviteter.

– Även om vi inte vill umgås med alla på jobbet så måste vi ändå samarbeta och vara trevliga mot varandra.

Tuff uppväxt

Gert berättar att han hade en tuff uppväxt och blev misshandlad av sina föräldrar.

– Det har gjort mig känslig för mobbning och maktmissbruk. Det är nog därför jag har bytt jobb så ofta. Jag tycker inte att man ska acceptera vad som helst, säger han.

Han tror att de som uppför sig illa mot andra på jobbet ofta mår dåligt själva.

– De kanske har det jobbigt hemma eller själva har varit mobbade, men man får inte ta med det till jobbet och sabba för andra.

Nolltolerans

Gert tycker att det borde finnas en ”Jobba sluta mobba”-certifiering för arbetsplatser som arbetar aktivt mot mobbning.

På kongressen 2022 fick han igenom sin motion om att förbundet ska verka för nolltolerans mot mobbning inom Transports kollektivavtalsområden.

– Men nu har det gått över ett år sedan kongressen och jag har inte hört att facket har gjort något än, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Porträttbild på man med rakat huvud och skägg

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.