Döden på jobbet

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kollegahjälpens loggaEn av dem som ställer upp när någon behöver prata om det jobbiga är Peter Anderson, lastbilschaufför från Filipstad.

– En psykolog i alla ära. Men ibland är det också bra att få prata med någon som har de branschrelaterade kunskaperna om hur det är att jobba som lastbilschaufför, säger Peter Andersson.

Han var själv med om en trafikolycka där två personer dog i en krock med hans lastbil.

– Jag vet att det var en olyckshändelse. Men ibland känner jag ändå ett mått av skuld. Att hjälpa andra hjälper på något sätt mig att betala av lite av den skulden. Det jag har varit med om gör det lätt för mig att sätta mig in i hur andra mår.

Peter Andersson beskriver erfarenheten som någonting han inte vill att hans värsta ovän råkar ut för, men han försöker att vända den till något positivt genom att hjälpa andra.

Valde att prata med andra

Peter valde tidigt att prata med andra om olyckan han var med om. I stället för att människor skulle spekulera bad han dåvarande chefen att kalla till ett möte så att alla som ville kunde komma och ställa frågor om det som hänt.

– Någon ringde brorsan och frågade hur jag mådde. ”Ring till en själv, han skulle uppskatta det”, sa brodern då.

Flera ringde och ville veta mer, de hade också kört mejeribilarna på samma sträckor.

Nu har det gått 16 år sedan Peter var med om olyckan.

Jobbar helt ideellt

– Varje gång jag pratar om det känns det som att det tar en liten bit och tar med grejen ut. Jag tycker att det är viktigt att prata och ventilera.

Peter Andersson och de andra på Kollegahjälpen tar samtal alla dagar om året och de gör det helt ideellt. Peter själv ställer alltid upp, hur motigt det än känns ibland.

– På eftermiddagen samma dag vi begravt min far fick jag ett uppdrag från Kollegahjälpen. Jag bet ihop och la det personliga åt sidan. Sedan får livet gå vidare.

Peter Andersson och de andra Kollegahjälparna är lyssnande kompisar. De pratar och stöttar. Däremot agerar de inte rådgivare. Därför finns tillfällen då den som ringer har för stora sår eller mörka tankar och då är det bäst söka sig till sjukvården.

De många samtalen tar mycket energi. Men familjen har ingenting emot att Peter lägger så mycket fritid på det han gör.

– Min hustru vet vad jag har varit med om. Hon har dessutom själv jobbat inom sjukvården, så hon förstår att det inte handlar om pengar utan om att vara en bra medmänniska.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Däckbytartider
Jennie Franzén trivs bäst bland tungbilarna.

Lugnet före stormen

Gummiverkstad. Rockbandet Slade ljuder ur högtalarna och smält snö droppar i håret på däckmontörerna i splitternya lokaler vid däckverkstan Ingers däck. Men vem är Inger? Tungbilsmontören som rycker ut heter Jennie.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.