Döden på jobbet

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kollegahjälpens loggaEn av dem som ställer upp när någon behöver prata om det jobbiga är Peter Anderson, lastbilschaufför från Filipstad.

– En psykolog i alla ära. Men ibland är det också bra att få prata med någon som har de branschrelaterade kunskaperna om hur det är att jobba som lastbilschaufför, säger Peter Andersson.

Han var själv med om en trafikolycka där två personer dog i en krock med hans lastbil.

– Jag vet att det var en olyckshändelse. Men ibland känner jag ändå ett mått av skuld. Att hjälpa andra hjälper på något sätt mig att betala av lite av den skulden. Det jag har varit med om gör det lätt för mig att sätta mig in i hur andra mår.

Peter Andersson beskriver erfarenheten som någonting han inte vill att hans värsta ovän råkar ut för, men han försöker att vända den till något positivt genom att hjälpa andra.

Valde att prata med andra

Peter valde tidigt att prata med andra om olyckan han var med om. I stället för att människor skulle spekulera bad han dåvarande chefen att kalla till ett möte så att alla som ville kunde komma och ställa frågor om det som hänt.

– Någon ringde brorsan och frågade hur jag mådde. ”Ring till en själv, han skulle uppskatta det”, sa brodern då.

Flera ringde och ville veta mer, de hade också kört mejeribilarna på samma sträckor.

Nu har det gått 16 år sedan Peter var med om olyckan.

Jobbar helt ideellt

– Varje gång jag pratar om det känns det som att det tar en liten bit och tar med grejen ut. Jag tycker att det är viktigt att prata och ventilera.

Peter Andersson och de andra på Kollegahjälpen tar samtal alla dagar om året och de gör det helt ideellt. Peter själv ställer alltid upp, hur motigt det än känns ibland.

– På eftermiddagen samma dag vi begravt min far fick jag ett uppdrag från Kollegahjälpen. Jag bet ihop och la det personliga åt sidan. Sedan får livet gå vidare.

Peter Andersson och de andra Kollegahjälparna är lyssnande kompisar. De pratar och stöttar. Däremot agerar de inte rådgivare. Därför finns tillfällen då den som ringer har för stora sår eller mörka tankar och då är det bäst söka sig till sjukvården.

De många samtalen tar mycket energi. Men familjen har ingenting emot att Peter lägger så mycket fritid på det han gör.

– Min hustru vet vad jag har varit med om. Hon har dessutom själv jobbat inom sjukvården, så hon förstår att det inte handlar om pengar utan om att vara en bra medmänniska.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.