
Det handlar kabinkonflikten om
Kabinpersonal. En ledig helg i månaden, det är ett av de avtalskrav Transport går i konflikt för. – Jag har hunnit med att prova att jobba i flera olika yrken och i det här yrket får vi på tok för lite återhämtning, säger Fredrik Bägerfeldt som är ordförande på SAS Connects kabinklubb.
Fredrik Bägerfeldt är förhållandevis ny i yrket och han tycker att arbetsuppgifterna är roliga. Men han har märkt hur det sliter på honom och kollegorna.
– En sak jag har tappat är mitt sociala liv. Det är väldigt olika från schema till schema hur vi jobbar. Vi får våra scheman den 15:e varje månad och innan det går det inte att planera någonting, säger Fredrik Bägerfeldt.
En ledig helg i månaden
Transport har varslat om konflikt för att kabinpersonalen ska få en ledig helg i månaden.
– På min arbetsplats har vi rätt till två lediga helger under en period på åtta veckor. Jag har varit med om att jag får ledigt den första helgen en månad och den sista helgen nästa. Då jobbar jag sex helger i rad. Jag tycker inte att vårt krav är orimligt och det kostar inte mer än bättre planering och lite mer personal under högsäsong. Helst skulle jag vilja att vi fick vara lediga två helger i månaden, så att det finns lite tid att umgås med familj och vänner.
Fredrik Bägerfeldt berättar att det är vanligt att ligga ute på en slinga i fem dagar, med övernattningar på annan ort, eller i annat land.
– Då har jag haft tidiga mornar eller senare kvällar och mött tusentals passagerare varje dag. Den här branschen tar på krafterna. Vi jobbar på 10 000 meters höjd och kan starta uppåt fem gånger om dagen. När jag kommer hem till helgen kan jag vara som en urvriden trasa. Första dagen går åt till att bara försvinna.
Fokus på arbetsmiljön
I den här avtalsrörelsen har Transport och klubbarna valt att fokusera på att lyfta upp avtalskrav som handlar om att förbättra arbetsmiljön. Den europeiska myndigheten för flygsäkerhet tillåter upp till 60 timmars arbete per vecka. Fackets krav är att det ska krävas centrala överenskommelser mellan fack och arbetsgivare för att tillfälligt få jobba mer än 47,5 timmar i veckan.
– Tittar du på många andra branscher som jobbar oregelbundna tider har de arbetstidsförkortning. Men vi förväntas jobba 47,5 timmar i veckan och har ett stort ansvar för säkerheten.
Måste ha full koll
Fredrik Bägerfeldt jobbar på en Airbus 320 med god beläggning. Det innebär att han och hans kollegor har ansvar för 180 personers säkerhet på 10 000 meters höjd.
– Vad som helst kan hända och vi måste hela tiden vara påkopplade. Att jobba tio till tolv timmar en dag är fine. Men att göra det en hel vecka är att tumma på säkerheten. Vi som jobbar i kabinen måste ha koll på alla passagerare. När vi säger ”hej och välkommen ombord” är vi helskärpta. Samtidigt som vi hälsar kollar vi: Är någon påverkad av alkohol? Ser någon sjuk ut? Säkerhetstänket finns från att den första passageraren klivit på till den sista har klivit av.