
Facket varslar om kabinkonflikt
Konflikt. Flygets kabinpersonal har varslat arbetsgivarna om konflikt. Facket och motparten kommer inte överens om bland annat rätten till helgvila och hur många timmar per vecka kabinpersonalen ska jobba.
Ett hinder i förhandlingarna handlar om de lokala avtalen. Stora delar av kabinpersonalens arbetsvillkor regleras i företagsbilagor. Företagsbilagorna har historiskt, när kabinpersonalen tillhörde Unionen, förhandlats efter att det centrala avtalet stängts. Alltså under fredsplikt.
Men det är Transport inte intresserade av. Fackets förslag har därför varit att göra en preliminär överenskommelse som ligger påskriven och klar medan bolagen förhandlar med klubbarna.
Under vinterns avtalsråd tog representanter från närmast samtliga kabinklubbar fram förslag om vad som skulle tas med i avtalsrörelsen. Ett centralt krav var en skarpare skrivning om att arbetstiden inte ska få överstiga 47,5 timmar per arbetsvecka. För kabinklubbarnas representanter är argumentet att det är en garanti för säkerheten ombord. En utarbetad flygvärd har svårare att hantera säkerhetsarbetet i en krissituation, ansåg många fackliga företrädare från kabinklubbarna.
Ett annat krav är att garantera kabinanställda minst en ledig helg i månaden. Det finns olika typer av lokala upplägg. Som två helger inom åtta veckor ledigt. Men även här har företagen satt stopp. Arbetsgivarparten anser att det är för dyrt.
– Vi har suttit i ett antal förhandlingar på central nivå och kommer inte fram. Främst är det arbetsmiljöfrågorna vi fastnar i. Bolagen har pressat de anställda så långt med rationaliseringar och besparingar. Nu är gränsen passerad och medlemmarna säger ifrån. Då säger också vi stopp. Man kan inte flyga 60 timmar per vecka, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth och fortsätter:
– Det är skrämmande att vi inte kan få igenom rätten att vara ledig en helg i månaden. Alla människor, oavsett yrke, borde ha rätt till ett vettigt socialt liv. För de flesta behövs då en rimlig ledighet. Både i antal timmar och var de förläggs. Inget av det vi pratar om kostar pengar. Det som kostar är bättre planering och möjligtvis lite mer folk under högsäsong.
Hur kommer det sig att ni varslar i för både hamnarbetare och kabinpersonal samtidigt?
–Båda avtalen har löpt ut och i båda fallen har vi försökt förhandla över tid. Nu har vi nått vägs ände, det var inte planerat från början.
Inom Transports kabindelegation har det under förhandlingsdagarna stundtals varit irriterat över att arbetsgivarparten vill ha motvaluta för alla fackliga krav. Irritationen grundar sig i att kabinarbetarnas villkor försämrats vid varje kris för flygbranschen, utan att arbetstagarna fått någon motvaluta i de fallen.
– Transport vill även ändra spelreglerna för förhandlingarna. De vill genomföra elva parallella lokala förhandlingar, samtidigt som den centrala förhandlingen inte är slutförd. Det är en ohållbar ordning som helt saknar förutsättningar att leda till de konstruktiva lösningar som tjänar både arbetstagare och arbetsgivare, säger Svenska Flygbranschens förhandlingschef Linda Räfsbäck i ett pressmeddelande.
Tommy Wreeth instämmer i att Transport vill ändra spelreglerna. Hans argument är att spelplanen behöver två jämnstarka parter:
– Ja det stämmer att parterna har skrivit bort fredsplikten i det centrala avtalet, men tagit de flesta av anställningsvillkoren i företagsavtal under fredsplikt. Vi vill komma till ett läge där vi kan förhandla om villkoren på företagen som jämbördiga parter. Jag tycker att det är ett rimligt krav, säger han.