ETF möte Ikea
Close
Transports internationella sekreterare Magnus Falk, Matt Draper från engelska Unite, förbundsordförande Tommy Wreeth, Christer Norfall, Nordiska Transportarbetarefederationen, Jimmy Ovesson, Ordning & reda i åkeribranschen, Transport, John Reynaert, belgiska BTB, Noel Coard, Internationella Transportarbetarefederationen (ITF), Alain Sutour, franska CGT, Hans Christian Graversen danska 3F, Tommy Jonsson, Ordning & reda i åkeribranschen, Transport och Alen Clifford från ITF.
Close

”Ikea borde kräva kollektivavtal hos sina transportörer”

Internationellt. I två dagar har en rad europeiska och internationella transportfack kraftsamlat på Transports förbundskontor. Syftet är att förmå Ikea och andra stora transportköpare att kräva kollektivavtal bland sina entreprenörer.

– Ikea är en oerhört stor transportköpare både nationellt, på nordisk, europeisk och global nivå. Vi har kämpat i snart tre år för att förmå företaget att ta sitt ansvar och teckna en avsiktsförklaring. I den vill vi att de deklarerar att de kräver kollektivavtal bland sina transportörer, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Han pekar på den uppförandekod, Iway, som Ikea tagit fram.

– Företaget säger att de tar ansvar som transportköpare, men då borde de säga åt Bring trucking som kör i Sverige, och andra åkerier i andra länder, att teckna kollektivavtal för sina chaufförer.

Företrädare från transportfack i Belgien, Frankrike, England och Danmark har i går och i dag samlats på Transports förbundskontor i Stockholm tillsammans med representanter från de internationella och nordiska tranportarbetarefederationerna, ITF och NTF.

– Vi jobbar med att samordna våra metoder, lär av varandra och ser hur vi kan jobba vidare, både när det gäller Ikea och branschen i stort, säger Tommy Wreeth.

Alla deltagande förbund har på olika sett bearbetat Ikea genom aktioner på hemmaplan och internationellt, under ITF:s flagg. Transport har upprepade gånger delat ut flygblad och diskuterat med kunder utanför möbeljättens varuhus. Samtidigt har samtal förts på internationell nivå mellan fackförbunden och Ikea.

– Ikea anlitar  Bring Trucking Slovakia och Samskip Van Dieren för många av sina transporter. Företagen hävdar att de kör kombinerade transporter och cabotage, med särskilda regler för att lastbilar inte ska rulla tomma. Men vi hävdar att de till stor del ligger och kör linjetrafik, säger Tommy Wreeth.

Han förtydligar:

– Chaufförerna från öst bussas in och sätts i lastbilar i Sverige, där de utför en hel del av den nationella trafiken. Samtidigt hävdar åkerierna att det handlar om cabotage och kombitransporter. Men det är något som bara tillåter ett begränsat antal körningar under en viss tid.

I förlängningen innebär det oschyst konkurrens och att svenska åkerier slås ut, anför Tommy Wreeth.

– Cabotagereglerna och reglerna för kombinerade transporter med flera trafikslag kom till för att främja miljön, påminner han.

Transport har anmält både Bring Trucking och Samskip Van Dieren till Skatteverket, Arbetsmiljöverket och polisen. Facket vill ha svar på om det är förenligt med lagstiftningen att köra månadsvis i Sverige med slovakisk-registrerade bilar.

– Vi har begärt att Bring Trucking ska teckna kollektivavtal och kommer att återuppta vår begäran i höst. Vår åsikt är att det inte är cabotage och kombitransporter som företaget kör.

Under tvådagarsmötet talade fackförbunden också om att intensifiera kartläggningen av fler stora transportköpare, när det gäller om de har kollektivavtal och följer lagar och regler inom transportsektorn.

– Ikea är ett av flera bolag vi behöver trycka på. Möbeljätten skulle säkert göra mer om fler stora upphandlare av transporter följde efter, säger Tommy Wreeth.

Transportfacken planerar att samlas till ett nytt möte i Bryssel, troligen i september.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Offentliga upphandlingar

Domstol stoppar nya avtal

Servicetrafik. Med omedelbar verkan stoppade förvaltningsrätten före midsommar Region Kalmar från att teckna nya avtal om färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. Den pågående upphandlingen har kritiserats för att riskera slå ut mindre taxiföretag.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.