Sebastian Pöldre, Johanna Söderlund och Filip Pihl är vana vid att man ger varandra ett handtag när det behövs.
Close
Sebastian Pöldre, Johanna Söderlund och Filip Pihl är vana vid att man ger varandra ett handtag när det behövs.
Close
Ensamhet på jobbet

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Gatorna är trånga i det lilla villaområdet vid Södertälje hamn. Johanna Söderlund rattar sin sopbil mellan husen – stannar, hoppar ut, drar fram tunnorna. Hejar glatt på mötande bilar som ibland får vänta en stund tills hon är klar. Vårsolen skiner. Ingen blir sur.

Johanna Söderlund. Foto: Marika Sivertsson
Johanna Söderlund. Foto: Marika Sivertsson

Uppe på ett krön ställer hon sig nos mot nos med en annan sopbil. Kollegorna Sebbe Pöldre och Filip Pihl väntar utanför på att få tacka för hjälpen – Johanna har tagit en del av deras tur så de ska hinna in till en utbildning på kontoret.

– Det vanliga är att man arbetar två och två, men jag kör för det mesta ensam. Min roll är att rycka in där det behövs. Jag trivs med det. Hjälpsamhet bidrar till gemenskapen – jag blir glad, och de som får hjälp blir glada.

Fredagsfrukost

Hon är arbetsledare och skyddsombud, och har arbetat på Telge återvinning i sju år. Dagens runda kommer hon att avsluta med fredagsfrukost, ett varannan vecka-event för hela företaget som hon själv är upphovet till.

– För några år sedan hade vi det rätt tungt, olika arbetslag och avdelningar höll sig mest för sig själva. Som chaufför kunde man pulsa i snö en hel dag, utan att känna att man fick uppskattning för det. Vi behövde få känna oss mer som en del av företaget.

I dag är situationen en annan, det är inte bara fredagsfrukostens förtjänst. Telge återvinning har arbetat på bred front med utbildningar, konferenser, studiebesök, hälsocoacher och sociala aktiviteter. Företaget hyr också en fiskesjö i Åkers Kronopark, som ligger i närheten av Södertälje, två gånger om året.

– Den traditionen har vi haft i många år. Många tar med familjen och tältar vid sjön. Det är väldigt roligt att vara med där, säger vd Vesa Hiltula.

Bygga relationer

Vissa aktiviteter deltar procentuellt sett fler tjänstemän på, som konferenserna. Fisket är i stället väldigt populärt bland chaufförer. Det krävs lite mer för att få in dem i gemenskapen – arbetsdagen tillbringas i bilen. Då behöver företaget bidra med tillfällen att bygga relationer med kollegorna, konstaterar han:

– Man behöver samtidigt komma ihåg att en del trivs mer med ensamhet än andra. Gemenskap innebär inte att man måste delta i allt, eller tycka om alla på arbetsplatsen. Men vet man att man är saknad om man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då kommer man att trivas.

Telge återvinnings vd Vesa Hiltula. Foto: Marika Sivertsson
Telge återvinnings vd Vesa Hiltula. Foto: Marika Sivertsson

Personalvård

Vesa Hiltula kom till Telge återvinning 2021, i samband med att bolaget återigen blev eget. En tidigare sammanslagning med andra bolag i Telgekoncernen hade påverkat trivseln på arbetsplatsen negativt, och mycket kraft riktades till personalvårdande insatser:

  • Alla medarbetare får åka på en årlig konferens med övernattning, middag och grupparbeten.
  • Varje medarbetare väljer varje år ett av fem studiebesök på en eller två dagar.
  • Bolaget har en mängd olika utbildningar för alla yrkesgrupper.
  • Alla tjänster annonseras internt, och intern karriär är vanlig.
  • Varannan vecka bjuder bolaget på gemensam frukost.
  • Varje jul bjuder bolaget på jullunch med catering och serveringspersonal.
  • Bolaget bjuder ibland på lunch ute på ”grillplan”.
  • Två gånger om året hyr bolaget under ett dygn en fiskesjö, där många övernattar i tält.
  • Alla medarbetare erbjuds en hälsocoach.

– Det är en investering – varje krona in ger två kronor tillbaka. Vi har ett sjuktal på 2,7 procent. Vi var tidigare nere på närmare två procent, men just nu har vi en långtidssjukskrivning, säger Vesa Hiltula.

Gemenskap på jobbet. Illustration: Ingrid Fröhlich
Illustration: Ingrid Fröhlich

Dela kunskap

Han håller med Johanna Söderlund om att hjälpsamhet skapar gemenskap. Som han ser det är förutsättningen att man förstår vad kollegorna gör.

– Vi jobbar aktivt med att dela kunskap, så den inte blir koncentrerad till enstaka personer. Alla i företaget ska veta att de kan vara borta i två veckor utan att det påverkar verksamheten – de närmaste kollegorna ska klara av att ta över.

Rättvisa är en annan viktig förutsättning: konferenser, utbildningar och andra förmåner är öppna för alla anställda. Man rekryterar också internt i alla yrkesgrupper.

– Exempelvis den nuvarande produktionschefen började för femton år sedan som chaufför. Det är väldigt positivt. Våra chaufförer vet att de har en chef som förstår vad de gör.

Lära känna varandra

På konferenser och studiebesök består arbetsgrupperna av medarbetare från olika avdelningar. Meningen är att man ska känna till varandra och varandras arbetsuppgifter inom bolaget, och att man ska lära känna fler på jobbet.

– Vi jobbar naturligtvis med SAM (systematisk arbetsmiljöarbete), och med den psykosociala arbetsmiljön. Men arbetsmiljöregler är ett golv, inte ett tak. För att få gemenskap på jobbet behöver man göra mer, säger Vesa Hiltula.

Fotnot: Förkortningen SAM står för systematiskt arbets­miljö­arbete och beskriver hur ni ska organisera, genomföra och följa upp arbetsmiljö­arbetet. (Källa: Arbetsmiljö­verket)

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lee Ljungberg har arbetat som flygvärdinna i 16 år. Lika länge har hon navigerat mellan olika hudtillstånd, till följd av den utmanande arbetsmiljön i luften. Foto: Maria Lund

Livet i luften – en utmaning för huden

Kabinpersonal. Livet i luften utmanar hudens status. En dränerande cocktail av nattflygningar, stress och arbete genom tidszoner fick flygvärdinnan Lee Ljungbergs hud att slå bakut.

Hudproblem vanliga för flygvärdinnor och lastbilschaufförer. Illustration av Ingrid Fröhlich

Huden mår sämst i hytt och kabin

Hälsa. Huden är inte bara en yta. Den är en bortglömd beskyddare med många fiender. Inom transportarbetarkåren finns några av de yrken som löper störst risk för en hud i kris.

”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Slamsugning
Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.

Arbetsmiljö
Johan Duvskog är huvudskyddsombud och Jessica Karlsson skyddsombud. De vill samverka kring arbetsmiljön på Prezero, men tycker inte att ledningen lyssnar.

Stress och press på Prezero

Miljöarbetare. ”Det bästa med Prezero är omhändertagandet av personalen”, säger Malmöregionens chef i företagets interntidning. Flera miljöarbetare vittnar tvärtemot om övervakning, hot och stress.