
Hjälpsamhet bidrar till gemenskap
Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.
Gatorna är trånga i det lilla villaområdet vid Södertälje hamn. Johanna Söderlund rattar sin sopbil mellan husen – stannar, hoppar ut, drar fram tunnorna. Hejar glatt på mötande bilar som ibland får vänta en stund tills hon är klar. Vårsolen skiner. Ingen blir sur.

Uppe på ett krön ställer hon sig nos mot nos med en annan sopbil. Kollegorna Sebbe Pöldre och Filip Pihl väntar utanför på att få tacka för hjälpen – Johanna har tagit en del av deras tur så de ska hinna in till en utbildning på kontoret.
– Det vanliga är att man arbetar två och två, men jag kör för det mesta ensam. Min roll är att rycka in där det behövs. Jag trivs med det. Hjälpsamhet bidrar till gemenskapen – jag blir glad, och de som får hjälp blir glada.
Fredagsfrukost
Hon är arbetsledare och skyddsombud, och har arbetat på Telge återvinning i sju år. Dagens runda kommer hon att avsluta med fredagsfrukost, ett varannan vecka-event för hela företaget som hon själv är upphovet till.
– För några år sedan hade vi det rätt tungt, olika arbetslag och avdelningar höll sig mest för sig själva. Som chaufför kunde man pulsa i snö en hel dag, utan att känna att man fick uppskattning för det. Vi behövde få känna oss mer som en del av företaget.
I dag är situationen en annan, det är inte bara fredagsfrukostens förtjänst. Telge återvinning har arbetat på bred front med utbildningar, konferenser, studiebesök, hälsocoacher och sociala aktiviteter. Företaget hyr också en fiskesjö i Åkers Kronopark, som ligger i närheten av Södertälje, två gånger om året.
– Den traditionen har vi haft i många år. Många tar med familjen och tältar vid sjön. Det är väldigt roligt att vara med där, säger vd Vesa Hiltula.
Bygga relationer
Vissa aktiviteter deltar procentuellt sett fler tjänstemän på, som konferenserna. Fisket är i stället väldigt populärt bland chaufförer. Det krävs lite mer för att få in dem i gemenskapen – arbetsdagen tillbringas i bilen. Då behöver företaget bidra med tillfällen att bygga relationer med kollegorna, konstaterar han:
– Man behöver samtidigt komma ihåg att en del trivs mer med ensamhet än andra. Gemenskap innebär inte att man måste delta i allt, eller tycka om alla på arbetsplatsen. Men vet man att man är saknad om man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då kommer man att trivas.

Personalvård
Vesa Hiltula kom till Telge återvinning 2021, i samband med att bolaget återigen blev eget. En tidigare sammanslagning med andra bolag i Telgekoncernen hade påverkat trivseln på arbetsplatsen negativt, och mycket kraft riktades till personalvårdande insatser:
- Alla medarbetare får åka på en årlig konferens med övernattning, middag och grupparbeten.
- Varje medarbetare väljer varje år ett av fem studiebesök på en eller två dagar.
- Bolaget har en mängd olika utbildningar för alla yrkesgrupper.
- Alla tjänster annonseras internt, och intern karriär är vanlig.
- Varannan vecka bjuder bolaget på gemensam frukost.
- Varje jul bjuder bolaget på jullunch med catering och serveringspersonal.
- Bolaget bjuder ibland på lunch ute på ”grillplan”.
- Två gånger om året hyr bolaget under ett dygn en fiskesjö, där många övernattar i tält.
- Alla medarbetare erbjuds en hälsocoach.
– Det är en investering – varje krona in ger två kronor tillbaka. Vi har ett sjuktal på 2,7 procent. Vi var tidigare nere på närmare två procent, men just nu har vi en långtidssjukskrivning, säger Vesa Hiltula.

Dela kunskap
Han håller med Johanna Söderlund om att hjälpsamhet skapar gemenskap. Som han ser det är förutsättningen att man förstår vad kollegorna gör.
– Vi jobbar aktivt med att dela kunskap, så den inte blir koncentrerad till enstaka personer. Alla i företaget ska veta att de kan vara borta i två veckor utan att det påverkar verksamheten – de närmaste kollegorna ska klara av att ta över.
Rättvisa är en annan viktig förutsättning: konferenser, utbildningar och andra förmåner är öppna för alla anställda. Man rekryterar också internt i alla yrkesgrupper.
– Exempelvis den nuvarande produktionschefen började för femton år sedan som chaufför. Det är väldigt positivt. Våra chaufförer vet att de har en chef som förstår vad de gör.
Lära känna varandra
På konferenser och studiebesök består arbetsgrupperna av medarbetare från olika avdelningar. Meningen är att man ska känna till varandra och varandras arbetsuppgifter inom bolaget, och att man ska lära känna fler på jobbet.
– Vi jobbar naturligtvis med SAM (systematisk arbetsmiljöarbete), och med den psykosociala arbetsmiljön. Men arbetsmiljöregler är ett golv, inte ett tak. För att få gemenskap på jobbet behöver man göra mer, säger Vesa Hiltula.
Fotnot: Förkortningen SAM står för systematiskt arbetsmiljöarbete och beskriver hur ni ska organisera, genomföra och följa upp arbetsmiljöarbetet. (Källa: Arbetsmiljöverket)