HF dras till domstol för hamnstrejk
Konflikt. Arbetsgivaren har stämt Hamnarbetarförbundet (HF) för olovliga stridsåtgärder. I går inledde facket strejker i en rad hamnar där de har medlemmar. I dag på eftermiddagen möts parterna i Arbetsdomstolen.
Arbetsgivarparten Sveriges Hamnar vill se att Arbetsdomstolen (AD) tar ett tillsvidare-beslut om att stoppa Hamnararbetarförbundets varslade stridsåtgärder.
Medan Transportarbetareförbundet på tisdagen träffade en överenskommelse med Sveriges Hamnar om nytt kollektivavtal – och därmed blåste av de varslade stridsåtgärderna – vidgade HF sitt varsel. Det omfattar nu också strejk vid vissa hamnföretag mellan den 30 maj och den 5 juni.
I går, den 22 maj, inleddes konflikten. Då la HF:s medlemmar ned arbetet mellan klockan 12 och 18.
Arbetet påverkades i en rad hamnar i landet där det andra facket som organiserar stuveriarbetare har medlemmar, bland annat i Göteborg, Karlshamn, Sundsvall och Piteå.
Men redan på onsdagskvällen hade Sveriges Hamnar lämnat in en stämningsansökan mot HF i AD.
Enligt arbetsgivarparten är Hamnarbetarförbundets olovliga och strider mot fredsplikten då det redan finns ett avtal; hamn- och stuveriavtalet som Sveriges Hamnar tecknat med Transport.
Transports avtal, hamn- och stuveriavtalet, är ett så kallat förstahandsavtal. HF:s avtal, kajavtalet, är ett andrahandsavtal. Enligt Sveriges Hamnars stämningsansökan syftar HF:s konfliktåtgärder till att tränga undan Transports avtal.
Att HF:s agerande handlar om att på något vis tränga undan Transports avtal är något som helt tillbakavisas av Erik Helgeson, vice ordförande i HF, i Arbetet. Till tidningen framhåller han att Hamnarbetarförbundet från början varit tydligt med vilka krav man skulle driva i årets avtalsrörelse.
– De bestämmelser vi prioriterat från början är också dem vi driver nu. Det är rena organisationsbestämmelser, som syftar till att reglera förhållandena mellan fackföreningen Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna, säger Erik Helgeson till Arbetet.
Liksom Transport har HF drivit kravet på att minska användningen av bemanningsanställda i hamnarna. HF har dessutom krävt stärkt skydd för fackligt förtroendevalda.
Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar är nu på fredagen, den 23 maj, kallade till ett ”särskilt sammanträde” i Arbetsdomstolen.
Arbetsgivaren önskar att domstolen beslutar att HF:s stridsåtgärder inte får genomföras tills vidare, fram till dess att tvisten är slutligt prövad.