Det senaste inom bevakning visades upp på mässan Skydd.
Close
Det senaste inom bevakning visades upp på mässan.
Close
Skyddsmässan 2022

Hela samhällets säkerhet i fokus

Bevakning. Nordens största mötesplats för säkerhetsbranschen har öppnat på Stockholmsmässan i Älvsjö. Totalförsvar och samhällssäkerhet är i fokus på mässan Skydd.

På tisdagen var det invigning. Skyddsmässan pågår sedan i tre dagar, till och med torsdag den 27 oktober.

Centralt placerad, invid stora scenen i mässhallen, är Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Bya), vars monter är välbesökt.

Eva Andersson är säkerhetsvakt och lärare på Bya.

Transportarna Eva Andersson, säkerhetsvakt, och Robert Savela regionalt skyddsombud från Norrbottensavdelningen, var på plats som representanter för Bya. Båda undervisar också på utbildningar för blivande bevakningspersonal.

– Jag är ämneslärare, och här handlar det om att just förmedla kunskap om arbetsmiljödelen för att ge en bra grund in i branschen. Vi berättar också  om Transport och vad medlemskapet innebär, säger Eva och fortsätter:

– Jag har ännu inte hunnit se så mycket för egen del, men på förmiddagen kollade jag på programmet med hundar, det var spännande.

En robothund gick runt på mässan.

På eftermiddagen promenerar en wifi-styrd robothund i gångarna. Den finns ännu inte ute på marknaden, men väcker mycket uppmärksamhet. I övrigt rymmer mässhallen det mesta inom säkerhet och bevakning, både teknik för framtiden och konkreta ting – som avspärrningsband – och all slags utrustning för brandförsvar.

Intill Bya:s monter står Jerry Persson, som jobbar på Securitas, och visar en kroppsburen så kallad trygghetskamera.

En kroppsburen trygghetskamera är till för att skydda den som bär den.

– Den är framför allt till för att skydda bäraren. Och det positiva är att den är mycket lätt att bära. Du behöver inte vara driftsingenjör för att använda den, säger han.

Framför allt är det parkeringsvakter, värdetransportörer och ordningsvakter som kameran är tänkt för. Polisen kan begära in film, men varken säkerhetsbolaget eller den anställda har möjlighet. Däremot finns teknik för fjärrstyrning, men den används inte i dag.

– Det är bäraren själv som slår på kameran. Och det är viktigt att vara tydlig, kameran är inte något som används i stället för dubbelbemanning utan som skydd och i förebyggande syfte, förklarar Jerry.

Här bakas väktare

Mästerbagaren Caroline Ahlqvist bjöd på bullar och kakor i Byas monter.

En angenäm doft av kanelbullar spreds från bakstugan på plats – mästerbagaren Caroline Ahlqvist fixade bakverk för Bya för tredje gången, medan Bya:s folk koncentrerade sig på att ”baka väktare” enligt broderi på förklädena.

På invigningsdagen var det också dags för ett historiskt stort handslag under programpunkten ”Totalförsvar tillsammans” där en panel diskuterade hur den gemensamma kompetensförsörjningen för framtiden ska se ut och planeras.

Bya:s vd Martin Bjurhem uttryckte att det tidigare funnits en viss oro inom bevakningsbranschen för att personal som gjort militärtjänst ständigt skulle ryckas bort för repmånader och inkallelser. Men att den initiala oron kommit på skam.

Bjurhem betonade dagens rådande samsyn; att det finns ett stort ömsesidigt behov av säkerhetsutbildad personal. Och han var också en dem som skakade hand inför nästa steg i det gemensamma arbetet, med arméchef Karl Engelbrektson och Transports Rose-Marie Settergren från GOS – God ordning i säkerhetsbranschen.

Sedan blev det prisutdelning på stora scenen. Bya offentliggjorde då för första gången vem som vunnit titeln som ”Årets säkerhetspersonal”: Kaveh Tiba, skyddsvakt som hade nominerats av sina kollegor på Arlanda till Bya:s tävling.

Bya är en ideell förening där medlemmarna är bevakningsbranschens parter, Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet.

Skyddsmässan arrangeras traditionsenligt vartannat år, men blev på grund av pandemin framflyttat ett år och hålls därför 2022 – just nu, till och med torsdag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kaveh Tiba fick 10 000 kronor och en hotellnatt med trerätters middag tillsammans med sin fru när han utsågs till ”Årets kollega inom säkerhetsbranschen”.

Fira säkerhetspersonalens dag

Bevakning. Den 14 februari är inte bara alla hjärtans dag, utan också säkerhetspersonalens dag. Ett bra tillfälle att uppmärksamma det samhällsviktiga arbete som väktare, ordningsvakter och skyddsvakter utför. Dessutom öppnar nomineringen till Årets kollega inom säkerhetsbranschen.

Biljettkontroll i busväder

Bevakning. I snålblåst eller sol. Väktarna som kontrollerar biljetter i Östergötland är ute varenda dag och ser till att resenärerna betalar.

Transportarbetarens logga

Företag betalade 450 000 i skadestånd

Bevakning. Ett bevakningsföretag i Västsverige har betalat 450 000 kronor i skadestånd efter en uppgörelse med Transport.

Avtal 2023
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Fack säger nej till lönebud

Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.

Hovrätten: Brott när hamnarbetare dog

Arbetsmiljö. Svea Hovrätt slår fast att hamnchefen är skyldig till arbetsmiljöbrottet "vållande till annans död". Samtidigt sänks chefens straff och hamnbolagets företagsbot.