Det senaste inom bevakning visades upp på mässan Skydd.
Close
Det senaste inom bevakning visades upp på mässan.
Close
Skyddsmässan 2022

Hela samhällets säkerhet i fokus

Bevakning. Nordens största mötesplats för säkerhetsbranschen har öppnat på Stockholmsmässan i Älvsjö. Totalförsvar och samhällssäkerhet är i fokus på mässan Skydd.

På tisdagen var det invigning. Skyddsmässan pågår sedan i tre dagar, till och med torsdag den 27 oktober.

Centralt placerad, invid stora scenen i mässhallen, är Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Bya), vars monter är välbesökt.

Eva Andersson är säkerhetsvakt och lärare på Bya.

Transportarna Eva Andersson, säkerhetsvakt, och Robert Savela regionalt skyddsombud från Norrbottensavdelningen, var på plats som representanter för Bya. Båda undervisar också på utbildningar för blivande bevakningspersonal.

– Jag är ämneslärare, och här handlar det om att just förmedla kunskap om arbetsmiljödelen för att ge en bra grund in i branschen. Vi berättar också  om Transport och vad medlemskapet innebär, säger Eva och fortsätter:

– Jag har ännu inte hunnit se så mycket för egen del, men på förmiddagen kollade jag på programmet med hundar, det var spännande.

En robothund gick runt på mässan.

På eftermiddagen promenerar en wifi-styrd robothund i gångarna. Den finns ännu inte ute på marknaden, men väcker mycket uppmärksamhet. I övrigt rymmer mässhallen det mesta inom säkerhet och bevakning, både teknik för framtiden och konkreta ting – som avspärrningsband – och all slags utrustning för brandförsvar.

Intill Bya:s monter står Jerry Persson, som jobbar på Securitas, och visar en kroppsburen så kallad trygghetskamera.

En kroppsburen trygghetskamera är till för att skydda den som bär den.

– Den är framför allt till för att skydda bäraren. Och det positiva är att den är mycket lätt att bära. Du behöver inte vara driftsingenjör för att använda den, säger han.

Framför allt är det parkeringsvakter, värdetransportörer och ordningsvakter som kameran är tänkt för. Polisen kan begära in film, men varken säkerhetsbolaget eller den anställda har möjlighet. Däremot finns teknik för fjärrstyrning, men den används inte i dag.

– Det är bäraren själv som slår på kameran. Och det är viktigt att vara tydlig, kameran är inte något som används i stället för dubbelbemanning utan som skydd och i förebyggande syfte, förklarar Jerry.

Här bakas väktare

Mästerbagaren Caroline Ahlqvist bjöd på bullar och kakor i Byas monter.

En angenäm doft av kanelbullar spreds från bakstugan på plats – mästerbagaren Caroline Ahlqvist fixade bakverk för Bya för tredje gången, medan Bya:s folk koncentrerade sig på att ”baka väktare” enligt broderi på förklädena.

På invigningsdagen var det också dags för ett historiskt stort handslag under programpunkten ”Totalförsvar tillsammans” där en panel diskuterade hur den gemensamma kompetensförsörjningen för framtiden ska se ut och planeras.

Bya:s vd Martin Bjurhem uttryckte att det tidigare funnits en viss oro inom bevakningsbranschen för att personal som gjort militärtjänst ständigt skulle ryckas bort för repmånader och inkallelser. Men att den initiala oron kommit på skam.

Bjurhem betonade dagens rådande samsyn; att det finns ett stort ömsesidigt behov av säkerhetsutbildad personal. Och han var också en dem som skakade hand inför nästa steg i det gemensamma arbetet, med arméchef Karl Engelbrektson och Transports Rose-Marie Settergren från GOS – God ordning i säkerhetsbranschen.

Sedan blev det prisutdelning på stora scenen. Bya offentliggjorde då för första gången vem som vunnit titeln som ”Årets säkerhetspersonal”: Kaveh Tiba, skyddsvakt som hade nominerats av sina kollegor på Arlanda till Bya:s tävling.

Bya är en ideell förening där medlemmarna är bevakningsbranschens parter, Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet.

Skyddsmässan arrangeras traditionsenligt vartannat år, men blev på grund av pandemin framflyttat ett år och hålls därför 2022 – just nu, till och med torsdag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Väktarprofil dömd till fängelse för grov misshandel

Bevakning. En väktare i norra Sverige har dömts till 1 år och 9 månaders fängelse för grov misshandel.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrerat nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svensk Flygbranschen.

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.