Det senaste inom bevakning visades upp på mässan Skydd.
Close
Det senaste inom bevakning visades upp på mässan.
Close
Skyddsmässan 2022

Hela samhällets säkerhet i fokus

Bevakning. Nordens största mötesplats för säkerhetsbranschen har öppnat på Stockholmsmässan i Älvsjö. Totalförsvar och samhällssäkerhet är i fokus på mässan Skydd.

På tisdagen var det invigning. Skyddsmässan pågår sedan i tre dagar, till och med torsdag den 27 oktober.

Centralt placerad, invid stora scenen i mässhallen, är Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Bya), vars monter är välbesökt.

Eva Andersson är säkerhetsvakt och lärare på Bya.

Transportarna Eva Andersson, säkerhetsvakt, och Robert Savela regionalt skyddsombud från Norrbottensavdelningen, var på plats som representanter för Bya. Båda undervisar också på utbildningar för blivande bevakningspersonal.

– Jag är ämneslärare, och här handlar det om att just förmedla kunskap om arbetsmiljödelen för att ge en bra grund in i branschen. Vi berättar också  om Transport och vad medlemskapet innebär, säger Eva och fortsätter:

– Jag har ännu inte hunnit se så mycket för egen del, men på förmiddagen kollade jag på programmet med hundar, det var spännande.

En robothund gick runt på mässan.

På eftermiddagen promenerar en wifi-styrd robothund i gångarna. Den finns ännu inte ute på marknaden, men väcker mycket uppmärksamhet. I övrigt rymmer mässhallen det mesta inom säkerhet och bevakning, både teknik för framtiden och konkreta ting – som avspärrningsband – och all slags utrustning för brandförsvar.

Intill Bya:s monter står Jerry Persson, som jobbar på Securitas, och visar en kroppsburen så kallad trygghetskamera.

En kroppsburen trygghetskamera är till för att skydda den som bär den.

– Den är framför allt till för att skydda bäraren. Och det positiva är att den är mycket lätt att bära. Du behöver inte vara driftsingenjör för att använda den, säger han.

Framför allt är det parkeringsvakter, värdetransportörer och ordningsvakter som kameran är tänkt för. Polisen kan begära in film, men varken säkerhetsbolaget eller den anställda har möjlighet. Däremot finns teknik för fjärrstyrning, men den används inte i dag.

– Det är bäraren själv som slår på kameran. Och det är viktigt att vara tydlig, kameran är inte något som används i stället för dubbelbemanning utan som skydd och i förebyggande syfte, förklarar Jerry.

Här bakas väktare

Mästerbagaren Caroline Ahlqvist bjöd på bullar och kakor i Byas monter.

En angenäm doft av kanelbullar spreds från bakstugan på plats – mästerbagaren Caroline Ahlqvist fixade bakverk för Bya för tredje gången, medan Bya:s folk koncentrerade sig på att ”baka väktare” enligt broderi på förklädena.

På invigningsdagen var det också dags för ett historiskt stort handslag under programpunkten ”Totalförsvar tillsammans” där en panel diskuterade hur den gemensamma kompetensförsörjningen för framtiden ska se ut och planeras.

Bya:s vd Martin Bjurhem uttryckte att det tidigare funnits en viss oro inom bevakningsbranschen för att personal som gjort militärtjänst ständigt skulle ryckas bort för repmånader och inkallelser. Men att den initiala oron kommit på skam.

Bjurhem betonade dagens rådande samsyn; att det finns ett stort ömsesidigt behov av säkerhetsutbildad personal. Och han var också en dem som skakade hand inför nästa steg i det gemensamma arbetet, med arméchef Karl Engelbrektson och Transports Rose-Marie Settergren från GOS – God ordning i säkerhetsbranschen.

Sedan blev det prisutdelning på stora scenen. Bya offentliggjorde då för första gången vem som vunnit titeln som ”Årets säkerhetspersonal”: Kaveh Tiba, skyddsvakt som hade nominerats av sina kollegor på Arlanda till Bya:s tävling.

Bya är en ideell förening där medlemmarna är bevakningsbranschens parter, Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet.

Skyddsmässan arrangeras traditionsenligt vartannat år, men blev på grund av pandemin framflyttat ett år och hålls därför 2022 – just nu, till och med torsdag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

Håret är alldeles för långt, tycker arbetssökande Bror Hellman. ”Men jag har inte råd att klippa mig förrän nästa månad”, säger han som tvingas spara in på allt.

”Snart tar a-kassan slut”

Privatekonomi. Att söka jobb är en heltidssyssla – med låg ersättning. Det vet Bror Hellman som dras med lån efter behovsanställning och lång sjukskrivning. Tyngst är att tvingas be sina pensionerade föräldrar om pengar.

Två ordningsvakter som ska få nya löner.

Striden om ett nytt avtal för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Transport har fått frågor från medlemmar inom bevakningsbranschen som undrar varför man sa ja till medlarnas bud. Hade det inte varit bättre att strejka?

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.