Uberbud på, moped.
Close
De nya EU-reglerna ska ge tryggare anställningsvillkor för matbud och andra plattformsarbetare.
Close

Plattformsarbetarnas villkor stärks i EU

Politik. EU:s nya regler för över fem miljoner plattformsarbetare är klara. Reglerna kan ge plattformsarbetarna en anställning och de rättigheter som följer med det.

Efter två års stötande och blötande har Europaparlamentet och rådet nått en överenskommelse för Europas 28 miljoner plattformsarbetare. Ett revolutionerande avtal för en grupp arbetstagare som växer rekordsnabbt skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande. Redan 2025 beräknas Europa ha ytterligare 15 miljoner plattformsarbetare; oftast egenföretagare utan kollektivavtal som kör taxi, levererar mat, utför hantverk med mera.

EU-parlamentarikern Ilan de Basso (S). Foto: Alain Rolland/EU-parlamentet
Ilan De Basso (S). Foto: Alain Rolland/EU-parlamentet

– Det är viktigt att gigekonomin regleras, men vår hållning är att det främst ska ske genom arbetsmarknadens parter. Det kräver dock att företagen tar sitt ansvar och kommer till förhandlingsbordet. Miljontals arbetare befinner sig i otrygga anställningar och vi måste hitta vägar för att skydda dessa och samtidigt stärka parterna på arbetsmarknaden, säger den svenske socialdemokratiske europaparlamentarikern Ilan De Basso.

Egenföretagare eller inte

Två saker har varit svåra att komma överens om.

För det första. Vem är egenföretagare och vem anställd? Plattformsbolagen vill göra alla till egenföretagare för att slippa ansvar och kostnader. EU beräknar att hela 5,5 miljoner av unionens plattformsarbetare är felaktigt klassificerade som egenföretagare och de snuvas därmed på de rättigheter och det sociala skydd som anställda har.

De nya reglerna inför en lista med fem kriterier. När en plattformsarbetare uppfyller två av de fem kriterierna ska hen betraktas som anställd (varje EU-land kan införa fler kriterier). Plattformsarbetaren kan själv, genom en företrädare (facket) eller myndighet hävda vilka kriterier som gäller. Det är sedan plattformsbolagets ansvar att motbevisa detta.

Hur ser Ilan De Basso på skrivningarna?

– Vi har ännu inte fått tillgång till kompromisstexten och därför kan vi inte uttala oss om det slutliga innehållet.

Den andra stötestenen i förhandlingarna har varit hur algoritmer får användas för att styra den som arbetar för plattformen.

I dag får plattformsarbetaren inte veta vilka algoritmer plattformarna använder för att inhämta uppgifter. Insamlad information om plattformsarbetaren ligger till grund för automatiserade beslut som berör allt från uppsägningar till avstängning av en arbetstagares konton. Nu blir plattformsbolagen skyldiga att med mänsklig tillsyn bedöma effekterna av fattade beslut, hur de påverkar arbetsförhållanden, hälsa, säkerhet och grundläggande rättigheter. Information som plattformsarbetaren och hens representanter, facket till exempel, ska ha tillgång till.

Den italienska socialdemokraten Elisabetta Gualmini. Foto: Philippe Stirnweiss/Europaparlamentet
Elisabetta Gualmini. Foto: Philippe Stirnweiss/Europaparlamentet

”Bättre rättigheter i EU nu”

Förhandlingsansvarig för Europaparlamentet (rapportören) har varit italienska socialdemokraten Elisabetta Gualmini. När uppgörelsen var i hamn sa Gualmini att de minst skyddade arbetarna nu har bättre rättigheter i EU än någon annanstans:

– I dag kan vi säga till 40 miljoner plattformsarbetare att Europa är till för dem också.

Plattformsdirektivet träder i kraft när rådet och parlamentet formellt antagit den överenskomna texten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya regler för buss i beställningstrafik

Politik. EU-parlamentet och EU:s ministerråd har kommit överens om nya regler om kör- och vilotider. Bland annat ska 45-minutersrasten gå att dela i två delar. Inte tre, som tidigare föreslagits.

Transportarbetarens logga

Fler förlorade körkortet

Trafiksäkerhet. Transportstyrelsen drog in fler körkort förra året än tidigare år. Fortkörare är den största kategorin men körkort som återkallades på medicinska grunder ökade mest.

Här ska utländska chaufförer träffa facket

Åkeri. Transport har öppnat ett fackligt kontor på säkerhetsparkeringen i Torsvik, söder om Jönköping. "Det är det första i Europa", säger initiativtagaren Tommy Jonsson, central ombudsman på Transport och engagerad i europeiska förares villkor.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.