Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.
Close
Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar (arkivbild).
Close

Fler än hälften av buden i Bohuslän blir av med jobbet

Tidningsbud. Chock och sorg. Det är reaktionen bland dem som distribuerar tidningar i Bohuslän – två av tre anställda förlorar jobbet när mediebolaget Stampen fortsätter sin övergång till digital utgivning.

– Det är brutalt. Det blir inte så mycket kvar utan känns som ett sista steg före att helt ta bort distributionen. Jag har svårt att se hur det skulle gå att vända, inget kommer ju att vara kvar – arbetsplatserna läggs ned, det kommer inte att finnas några lokaler eller annat att återgå till, säger Daniel Hilmér, ordförande för Transports avdelning 55 Bohuslän/Dalsland.

Chockartat

Daniel Hilmér. Foto: Lilly Hallberg
Daniel Hilmér. Foto: Lilly Hallberg

Också Daniel Hilmér upplevde det som chockartat när Västsvensk Tidningsdistribution (VTD), ett företag inom Stampenkoncernen, informerade om beslutade konsekvenser av minskad utgivning för två lokaltidningar i regionen.

Det kommer framöver bara bli arbete tre dagar i veckan och all utdelning kommer att utgå från Uddevalla när VTD:s filialsystem i Bohuslän försvinner. Av dagens 60 tjänster beräknas bara 20 bli kvar.

– Jag reagerade som personalen. Och det är ju inte så att de inte är medvetna om att antalet prenumeranter på papperstidningar minskar, säger Daniel Hilmér.

– Ska något positivt sägas är det att beskedet kom i rätt god tid. Det ökar chansen att hitta något nytt. Men det är en klen tröst.

Minskar utgivning

Den 1 oktober upphör Strömstads Tidning helt att komma ut som papperstidning. Bohusläningen halverar samtidigt utgivningen, från sex till tre dagar i veckan. Planerna blev offentliga i slutet av mars.

Stampen Media motiverar minskningen i utgivningstakt med förändringar i folks användning av medier. Allt färre har en prenumererad morgontidning, och bolaget ”fortsätter sin digitala resa”. Men förändringen motiveras också av kraftigt ökade kostnader för papper och distribution:

– Majoriteten av våra läsare tar i dag del av vår journalistik digitalt och den siffran stiger för varje år. Samtidigt går kostnaden för att dela ut tidningen upp för de som har papperstidningen när det är färre printprenumeranter att sprida distributionskostnaderna på, säger Johan Hansson, vd Stampen Media, i ett pressmeddelande.

Diskussioner med arbetsgivaren

När beslutet för de båda Bohustidningarnas framtid kom fanns hoppet att fortsätta ha distribution sex dagar i veckan, för att tidningsbuden skulle kunna dela ut paket och annat de dagar tidningen inte kommer att komma ut. Facket har efter haft diskussioner med arbetsgivaren efter beskedet om minskning i utgivningstakt.

– Det är självklart svårt för alla som riskerar jobbet, men ytterligare en tragedi är att många riskerar att utvisas om de inte längre uppfyller kraven för arbetstillstånd, säger Daniel Hilmér.

Så gott som samtliga tidningsbud har i dag deltidstjänster. För arbetstillstånd krävs arbete i den omfattning som ger en månadsinkomst på minst 13 000 kronor. För samtliga tidningsbud är frågan om det går att leva på lönen om sysselsättningsgraden dras ned.

Avveckling

Men i höst blir det alltså i stället i hög grad avveckling också av distributionsbolagets verksamhet i Bohuslän. De anställda har fått information om nedläggning av sina arbetsplatser. I början av maj är förhandlingstid avsatt.

Daniel Hilmér på Transports Uddevallaavdelning beklagar att Stampen inte gått ut med någon information om den stora omläggningen i sina egna tidningar:

– Ska en hel yrkeskår försvinna utan att de skriver om det? Det stör mig, men det var likadant vid omläggningen 2017–2018, ingen av tidningarna skrev. För de som prenumererar är det ju också relevant information, säger han och fortsätter:

– Vi har medlemmar som jobbat i 40 år som tidningsbud. Det vore väl värt ett reportage i Bohusläningen?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    21 maj, 2023

    Det borde inte vara någon överraskning att tidningsbuden kommer att försvinna som yrkesgrupp då digitaliseringen är särskilt bra för de som vill läsa nyheter digitalt och uppdaterade istället för att "gamla" nyheter skall tryckas i en tidning och sedan fysiskt delas ut till kunderna.Det är även väldigt bra för miljön och trafiksäkerheten med digitala tidningar istället för papperstidningar utan transporter till tryckerier med råmaterial och sedan slippa transporter av papperstidningar ut till prenumeranterna.Det är även bra för de som behöver ha större text då det går att förstora texten på datorn.Det är bara att gilla läget och söka sig till arbetsgivare med arbetsuppgifter som behöver ha personal som inte kan tas över av det digitala t.ex i förskolan, restauranger, lokalvård, sophämtning med mera.Det gäller som individ att hela tiden se till att man är attraktiv på arbetsmarknaden genom att vara välutbildade och genomgå vidareutbildningar eller omskola sig till de arbetena där det behövs arbetskraft.Den tiden när man kunde sluta grundskolan och sedan arbeta på en och samma arbetsplats livet ut är antagligen förbi då tempot på förändringen i samhället och på arbetsmarknaden går allt snabbare.

Lästips:

Tidningsbudens märklapp för Transportarbetaren. Foto: Viktor Dahlström

Vem har satt upp klistermärket på min brevlåda?

Transportarbetaren. Redaktionen har fått frågor om mystiska klistermärken på brevlådorna. Var kommer de ifrån?

Saad Ur Rehman är förtvivlad över korsdraget, vintertid, i de eldrivna dörrlösa Paxterbilar som bolaget stolt visar upp på sin webb. ”Vi blir sjuka och har bett om riktiga vinterkläder i tre år, men bolaget säger att de inte har råd. Är vi sjuka ofta kan vi får varningar”, säger han.

Stort missnöje på Premo

Tidningsbud. Det jäser bland tidningsbuden på Premo i Stockholm. Buden är arga över missade utbetalningar av extratid, fordon som gör dem sjuka, brist på arbetskläder, chefer som favoriserar och trakasserar och en rörig omorganisation med nedskuren tid för vissa.

Tidningsbud i bil

Katastrofbesked för tidningsbud

Tidningsdistributörer. Omkring 170 tidningsbud i Västsverige riskerar att mista jobbet. Det är en följd av mediebolaget Stampens stora sparpaket, som innebär att över 10 000 hushåll inte längre får sin morgontidning hemburen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.