EU nära lag om minimilön – Sverige röstar nej

EU. Sverige ska rösta nej till nya regler för minimilöner i EU. Det föreslår arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riksdagen. Transport välkomnar beskedet.

EU-parlamentets och Europiska rådets representanter nådde en kompromiss om en ny EU-lag om minimilöner under natten till tisdagen den 7 juni. Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är inte nöjd med det färdiga förslaget och kommer att föreslå riksdagen att rösta nej.

Från EU:s håll är signalen tydlig. Länder där lön sätts via kollektivavtal kommer inte att påverkas av de nya reglerna. Men Sveriges regering nöjer sig inte med garantierna i det färdiga förslaget.

– Självklart ska alla kunna leva på sin lön. Vi tror inte på låglönekonkurrens. Men i Sverige är det arbetsmarknadens parter som är garanten för bra löner. Vi har i samråd med parterna arbetat intensivt för att förslaget inte ska påverka vår modell, sa Eva Nordmark vid pressträffen.

Eva Nordmark säger att Sverige och andra länder fått igenom vissa förändringskrav som skyddar den nordiska modellen.

– Men vi vill inte att det här ska fattas på EU-nivå alls, löner är en fråga som ska skötas nationellt. Sverige kommer att rösta nej till förslaget.

Vid presskonferensen deltog LO:s ordförande Susanna Gideonsson som välkomnade Sveriges nej. Det gör också Transports ordförande Tommy Wreeth.

– Jag tycker att det är bra att man vill att Sverige ska rösta nej och att regeringens besked är att vi inte behöver några förändringar i den svenska lagstiftningen. Men efter Laval-domen är jag luttrad.

– Något som är positivt är att fackföreningsrörelsen och arbetsgivarrepresentanterna varit eniga i hela processen.

I Sverige är fack och arbetsgivare rädda att EU:s regler på sikt kan innebära att vi får lagstadgade minimilöner i Sverige och att det slår ut de kollektivavtalade lönerna.

– Många av Transports avtal har höga ingångslöner och tariffer, minimilöner skulle vara förödande och i vissa fall sänka löner för våra medlemsgrupper med 30–40 procent, säger Tommy Wreeth.

EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) sitter i EU:s arbetsmarknadsutskott. Hon är också kritisk till förslaget. På Twitter skriver hon: ”Svenska arbetsmarknadsmodellen kommer leva på nåder av EU-domstolen”.

När EU-parlamentets rapportörer presenterade förslaget garanterades Sverige och de andra länderna med liknande modell än en gång att EU inte kommer att röra kollektivavtalen. Dessutom kommer samtliga medlemsländer i EU att få som uppgift att främja tecknande av kollektivavtal i alla länder där färre än 80 procent av arbetskraften har kollektivavtal.

De länder som har minimilön behöver höja den så att den motsvarar 60 procent av median-eller medellönen.

Den nederländska socialdemokratiska parlamentarikern och rapportören Agnes Jongerius berättade att den nya lagen leder till att minimilönen i hemlandet höjs från strax under 11 euro till 14 euro. Enligt Jongerius ska förslaget leda till att 24 miljoner arbetare i EU får höjd lön.

– Som vi säger i Nederländerna: Det är ingen liten öl, det gör stor skillnad.

Så sent som måndagen den 6 juni hade Sverige och EU:s förhandlare samtal.

– Vi har lyssnat på deras oro och vi ska inte på något sätt riskera deras goda modell och det är därför vi tog deras förslag att ge extra klarhet i texten, sa Jongerius och fortsatte:

– Vi har nu en dryg vecka på oss att övertala Sverige. Å andra sidan är jag övertygad om att vi kan nå en kvalificerad majoritet med eller utan de svenska rösterna.

Den 16 juni ska EU:s arbetsmarknadsministrar rösta om förslaget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kao:
    28 juni, 2022

    Det ger en obehaglig känsla när man ser hur nytillkomna och asylsökanden som får jobb i transport- och byggbranschen och får usla löner. Detta kommer leda till att företagen inte anställer svenskar med utbildning och krav på avtalsenlig lön. Vad gör facket åt folk såsom kriminella startar företag där de skiter i alla krav som finns på marknader där de har tagit sig in? Personer med ett stort våldskapital.

  2. Peter Jansson:
    7 juni, 2022

    Vi har redan låglönekonkurrens i Sverige med alla de arbetstagare som är i landet legalt och illegalt.Det kan ingen förneka och att det är så i åkeribranschen är ingen större överraskning för mig som slutade som egen åkare redan 2015 efter att jag inte längre kunde sänka min lön mer än vad jag hade gjort under åratal för att klara mig lite till och lite till ända tills det blev omöjligt att kunna fortsätta som egen åkare med min dragbil.2018 valde jag att pensionera mig som lastbilschaufför när jag var 52 år.Det var tur att jag sparade mycket under de goda åren innan jag blev utkonkurrerad av låglönechaufför ifrån olika delar av världen.

Lästips:

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Upp till kamp!

Ledare. Striden om arbetsmarknadsmodellen har blossat upp. Svenska fackförbund kräver kollektivavtal hos tech-företag och andra internationella aktörer som Tesla.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Stå upp för den svenska modellen!

Ordförandeord. Den svenska modellen utmanas på allvar av Elon Musk och hans företag Tesla. Det verkar som om företaget på riktigt tycker att man står över den i Norden gällande modellen med kollektivavtal, och parter som hanterar frågorna på arbetsmarknaden.

Strejken på Tesla

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.