EU nära lag om minimilön – Sverige röstar nej

EU. Sverige ska rösta nej till nya regler för minimilöner i EU. Det föreslår arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riksdagen. Transport välkomnar beskedet.

EU-parlamentets och Europiska rådets representanter nådde en kompromiss om en ny EU-lag om minimilöner under natten till tisdagen den 7 juni. Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är inte nöjd med det färdiga förslaget och kommer att föreslå riksdagen att rösta nej.

Från EU:s håll är signalen tydlig. Länder där lön sätts via kollektivavtal kommer inte att påverkas av de nya reglerna. Men Sveriges regering nöjer sig inte med garantierna i det färdiga förslaget.

– Självklart ska alla kunna leva på sin lön. Vi tror inte på låglönekonkurrens. Men i Sverige är det arbetsmarknadens parter som är garanten för bra löner. Vi har i samråd med parterna arbetat intensivt för att förslaget inte ska påverka vår modell, sa Eva Nordmark vid pressträffen.

Eva Nordmark säger att Sverige och andra länder fått igenom vissa förändringskrav som skyddar den nordiska modellen.

– Men vi vill inte att det här ska fattas på EU-nivå alls, löner är en fråga som ska skötas nationellt. Sverige kommer att rösta nej till förslaget.

Vid presskonferensen deltog LO:s ordförande Susanna Gideonsson som välkomnade Sveriges nej. Det gör också Transports ordförande Tommy Wreeth.

– Jag tycker att det är bra att man vill att Sverige ska rösta nej och att regeringens besked är att vi inte behöver några förändringar i den svenska lagstiftningen. Men efter Laval-domen är jag luttrad.

– Något som är positivt är att fackföreningsrörelsen och arbetsgivarrepresentanterna varit eniga i hela processen.

I Sverige är fack och arbetsgivare rädda att EU:s regler på sikt kan innebära att vi får lagstadgade minimilöner i Sverige och att det slår ut de kollektivavtalade lönerna.

– Många av Transports avtal har höga ingångslöner och tariffer, minimilöner skulle vara förödande och i vissa fall sänka löner för våra medlemsgrupper med 30–40 procent, säger Tommy Wreeth.

EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) sitter i EU:s arbetsmarknadsutskott. Hon är också kritisk till förslaget. På Twitter skriver hon: ”Svenska arbetsmarknadsmodellen kommer leva på nåder av EU-domstolen”.

När EU-parlamentets rapportörer presenterade förslaget garanterades Sverige och de andra länderna med liknande modell än en gång att EU inte kommer att röra kollektivavtalen. Dessutom kommer samtliga medlemsländer i EU att få som uppgift att främja tecknande av kollektivavtal i alla länder där färre än 80 procent av arbetskraften har kollektivavtal.

De länder som har minimilön behöver höja den så att den motsvarar 60 procent av median-eller medellönen.

Den nederländska socialdemokratiska parlamentarikern och rapportören Agnes Jongerius berättade att den nya lagen leder till att minimilönen i hemlandet höjs från strax under 11 euro till 14 euro. Enligt Jongerius ska förslaget leda till att 24 miljoner arbetare i EU får höjd lön.

– Som vi säger i Nederländerna: Det är ingen liten öl, det gör stor skillnad.

Så sent som måndagen den 6 juni hade Sverige och EU:s förhandlare samtal.

– Vi har lyssnat på deras oro och vi ska inte på något sätt riskera deras goda modell och det är därför vi tog deras förslag att ge extra klarhet i texten, sa Jongerius och fortsatte:

– Vi har nu en dryg vecka på oss att övertala Sverige. Å andra sidan är jag övertygad om att vi kan nå en kvalificerad majoritet med eller utan de svenska rösterna.

Den 16 juni ska EU:s arbetsmarknadsministrar rösta om förslaget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kao:
    28 juni, 2022

    Det ger en obehaglig känsla när man ser hur nytillkomna och asylsökanden som får jobb i transport- och byggbranschen och får usla löner. Detta kommer leda till att företagen inte anställer svenskar med utbildning och krav på avtalsenlig lön. Vad gör facket åt folk såsom kriminella startar företag där de skiter i alla krav som finns på marknader där de har tagit sig in? Personer med ett stort våldskapital.

  2. Peter Jansson:
    7 juni, 2022

    Vi har redan låglönekonkurrens i Sverige med alla de arbetstagare som är i landet legalt och illegalt.Det kan ingen förneka och att det är så i åkeribranschen är ingen större överraskning för mig som slutade som egen åkare redan 2015 efter att jag inte längre kunde sänka min lön mer än vad jag hade gjort under åratal för att klara mig lite till och lite till ända tills det blev omöjligt att kunna fortsätta som egen åkare med min dragbil.2018 valde jag att pensionera mig som lastbilschaufför när jag var 52 år.Det var tur att jag sparade mycket under de goda åren innan jag blev utkonkurrerad av låglönechaufför ifrån olika delar av världen.

Lästips:

Lyckad samling vid vattnet

Facket. Intresset var väldigt stort när avdelning 51 ordnade familjedag vid Harasjömålas sjöar. Den soliga vårsöndagen på campen i Blekinge blev också ett forum att tala om fackliga frågor i avtalsrörelsens tid och, så klart – fiske.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Rätt eller fel – bra eller dåligt?

Ordförandeord. Under mina 36 år som medlem i förbundet, och snart lika lång tid som fackligt aktiv, har jag ganska ofta funderat på frågan om vad som är en bra, en hyfsad eller en dålig uppgörelse eller förhandling, och vem som avgör eller graderar det egentligen?

Transportarbetarens logga

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

Miljöarbetare. Landets cirka 5 600 miljö- och renhållningsarbetare har ett nytt tvåårigt avtal som ger upp till 8,58 procent. Avtalet gäller retroaktivt från den 1 april i år.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.

Forskare ska titta på hur AI förändrar arbetsvillkoren för bland andra flygplatspersonalen. Foto: John Antonsson

Hur påverkar AI och robotar flygarbetarna?

Arbetsmiljö Om några år kan robotar och AI sköta en del av jobbet på flygplatserna. Professor Åsa Cajander ska undersöka hur det påverkar arbetsmiljön.

Lyckad samling vid vattnet

Facket. Intresset var väldigt stort när avdelning 51 ordnade familjedag vid Harasjömålas sjöar. Den soliga vårsöndagen på campen i Blekinge blev också ett forum att tala om fackliga frågor i avtalsrörelsens tid och, så klart – fiske.

AVTAL 2023

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

Taxi. Ett lönepåslag på mellan 1 935 kronor och 2 370 kronor totalt. Efter en rad sittningar enades Transport och arbetsgivarna i Biltrafikens Arbetsgivareförbund på onsdagen om ett nytt tvåårigt avtal för taxitelefonisterna.

Symbol för kvalitet. Servicetrafikens gröna fordon har kommit att bli ett välkänt inslag i stadsbilden. Foto: Lilly Hallberg

Göteborgsmodell höjer servicetrafikens status

Färdtjänst. Bristen på förare är inte unik för Göteborg. Staden arbetar sedan flera år med riktade insatser för att utbilda fler som klarar att köra färdtjänst – utbildning och krav ska både göra jobbet mer attraktivt och ge bättre kvalitet på den upphandlade, samhällsbetalda trafiken.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Fler än hälften av buden i Bohuslän blir av med jobbet

Tidningsbud. Chock och sorg. Det är reaktionen bland dem som distribuerar tidningar i Bohuslän – två av tre anställda förlorar jobbet när mediebolaget Stampen fortsätter sin övergång till digital utgivning.

Avtal 2023

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

Miljöarbetare. Landets cirka 5 600 miljö- och renhållningsarbetare har ett nytt tvåårigt avtal som ger upp till 8,58 procent. Avtalet gäller retroaktivt från den 1 april i år.

Avtal 2023

Tvåårigt flygtankningsavtal höjs med upp till 11,1 procent

Flygtankning. Ett tvåårigt avtal för flygtankning har tecknats mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund. Avtalet ger upp till 11,1 procent med en första avräkning 1 april 2023.