Därför hyr företagen in personal

Varför hyr företag in arbetskraft när timkostnaderna blir långt högre än att anställa egen personal? Vi ställde frågan till bemanningsföretaget Lernia, arbetsgivarlägret och en stor kund, DHL.

Förbundsdirektör Henrik Bäckström på branschorganisationen Bemanningsföretagen medger att inhyrd personal blir dyrare på kort sikt, om man räknar strikt timme för timme.

Men han hävdar att kostnaden sjunker på längre sikt – om man ser till utgifter för personalavdelningar och möjligheten att öka och minska personalstyrkan efter upp- och nergångar i verksamheten. Bäckström säger:

– Får man ett uppdrag men saknar personal att utföra det får man noll kostnader, men samtidigt noll inkomster. Kundföretagen kan också bedöma att de är beredda att betala mer för att verkligen få den kompetens de efterfrågar.

Lars Strömberg är vd på bemanningsföretaget Lernia, som förser industri- och logistikföretag med personal. Han uppskattar att en inhyrd arbetare kostar företagen 25–30 procent mer än en anställd i rak timpenning. Kostnaden kan variera beroende på hur lång perioden är.

Martin Hagstedt är platschef på DHL Supply Chain i Rosersbergs industriområde i Stockholm. Företaget har 80 fast anställda terminalarbetare och brukar ta in någonstans mellan 20 och 50 inhyrda, beroende på säsong.

– Arbetsmängden skiftar mellan månader, veckor och dagar. Oftast har vi några inhyrda konsulter, men under sommaren klarar vi oss med våra anställda. Kunderna kräver att vi ska kunna hantera deras volymsvängningar.

När DHL får mindre att göra kan företaget inte stå med samma personalstyrka och vid toppar kan man inte utgå ifrån att de anställda kan jobba över, resonerar Hagstedt.

Fler fördelar med inhyrning är, enligt de tre tillfrågade:

• Ett sätt att möta hårdare internationell konkurrens. “Alla jagar tid och har kortare och kortare framförhållning. Order och leveranser, allt ska göras under mindre tid. Fixar du inte uppdraget, står någon annan på tur att ta över”.

• Experthjälp vid rekrytering. Snabbare och lättare att få rätt kompetens. Möjlighet att testa personal och anställa inhyrda som man är nöjd med. Man slipper kostnader för felrekryteringar.

• Uthyrningsbolaget bekostar långtidssjukskrivningar, rehabilitering och arbetskläder.

• Får hjälp att organisera och effektivisera verksamheten.

• Billigare att ta inhyrd än visstidsanställd personal.

• Köper sig besvärsfrihet. Det tar tid och engagemang att ta in och göra sig av med egna anställda. Mindre egna personalavdelningar krävs.

• Bemanningsföretag är bättre än Arbetsförmedlingen på att matcha jobb med anställda.

Att inhyrd arbetskraft skulle jobba hårdare än egna anställda avvisar samtliga tillfrågade. De poängterar att bemanningsanställda ska avlönas enligt kollektivavtalet, Bemanningsavtalet, och vara fast anställda. ”Trygg, rätt avlönad personal gör ett bättre jobb än otrygg”.

DHL:s platschef liksom Lernias vd betonar att kundföretagen vill ha nära, långsiktiga samarbeten med enskilda uthyrningsföretag. Att ta in oseriösa bemanningsföretag äventyrar deras varumärken och kundkontakter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Offentliga upphandlingar

Domstol stoppar nya avtal

Servicetrafik. Med omedelbar verkan stoppade förvaltningsrätten före midsommar Region Kalmar från att teckna nya avtal om färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. Den pågående upphandlingen har kritiserats för att riskera slå ut mindre taxiföretag.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.