Färdtjänst, Nävertorp i Sörmland
Close
Färdtjänsten befinner sig i botten av taxiträsket, enligt Helena Blomstrand. Bilden är från ett annat tillfälle.
Close
Kongress 2017

Vittnesmål från taxiträsket: ”Vi är livegna”

Färdtjänst Kravet på ett modernt färdtjänstavtal skapade rejäl debatt, innan kongressen beslutade att bifalla motionen från Jönköpingsavdelningen. Förbundet ska nu fortsätta jobba för bättre villkor för färdtjänstförare och för att kommunerna väljer bolag med kollektivavtal i upphandlingarna.

Under våren har färdtjänstförarna i Jönköping lobbat hårt för motionen, som går ut på att Transport ska arbeta för ett färdtjänstavtal som är ”anpassat för branschens tuffa krav och särskilda behov”.

Flera ombud tolkade skrivningen som att Jönköpingsförarna, och förbundet, vill ha ett separat avtal för samhällsbetalda körningar. En av dem var Vasilios Papoutsis, taxiförare från Umeåavdelningen.

– Färdtjänsten har alltid varit en viktig del av verksamheten hos oss. Det skulle kännas konstigt att dela kollektivavtalet i två. Jag inser att många slagits hårt för drägligare villkor i branschen, men två olika avtal splittrar förarkåren och gör oss svagare.

– Jag förstår heller inte hur två skilda avtal skulle kunna tillämpas, när chaufförer kör både vanliga taxikunder och färdtjänst under samma arbetspass. Med två avtal ser jag en risk för avtalsshopping, därför yrkar jag avslag på motionen.

Jens Östergaard, Jönköping, klev upp och försvarade kraven:

– Vi som kör färdtjänst har inte bara ett yrke. Vi fungerar som sjuksköterska, ambulanspersonal, kurator, psykolog, vaktmästare. Med ett separat färdtjänstavtal kan vi få in fler medlemmar och då blir vi starkare.

Helena Blomstrand är en finurlig färdtjänstförare i avdelning 51:

– Jag finns i taxiträsket, det vet jag redan. Jag kör blandat, men 99 procent är färdtjänst. Vi jobbar ibland 13 timmar utan rast. Vi är livegna. Vi står i princip aldrig vid taxistationen och läser tidningen, som taxiförare ibland gör. Jag vill sätta press på arbetsgivarsidan.

Stefan Nilsson, förare i Örebroavdelningen, försökte få kongressen med sig på ett förbud för så kallad procentlön vid alla samhällsbetalda körningar. Men han fick backa – kravet var nytt och kunde inte stuvas in i motionen som ett tilläggsyrkande.

Mats Andersson, ombudsman i Göteborg, gav sig in i debatten med orden:

– Om syftet är att göra två separata avtal, då måste det bli avslag på motionen!

I sitt yttrande försvarade förbundsstyrelsen motionen. Förbundets åkeriombudsman Lars Mikaelsson – nu nyvald förbundssekreterare – sa:

– Jag tror att ni övertolkar motionen. Under lång tid har vi arbetat för att förbättra villkoren inom taxi och färdtjänst. Det är förmodligen så att vi måste arbeta in regler för samhällsbetalda körningar i det nuvarande taxiföraravtalet. Så bifall motionen!

Omröstningen gick smärtfritt. Det blev bifall.

Nej till motion om solidaritet

I en separat motion efterlyser Malmöavdelningen solidaritet med taxi- och färdtjänstförarna. Kravet som ställs är att Transport inte ska skriva på något enda kollektivavtal med Biltrafikens arbetsgivare – förrän alla avtalen är färdigförhandlade och ligger klara för påskrift.

– Jag har träffat många taxiförare. Man blir förfärad över vittnesmålen. Tyvärr går det så här när man avreglerar en transportbransch, sa Stefan Andreasson, väktare i Malmö.

Kongressen röstade nej till kravet, men biföll en generell skrivning som säger att Transport ska ställa upp solidariskt för ”svagare avtalsområden”.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.