Ombudsman Jan Lendin, RSO Anders Dristig och avdelningsordförande Dan Johansson på avdelning 55. Saknas gör studieorganisatören Alexander Hutter. På Transports kontor arbetar också Charlotte Wendel Lendin.
Close
Ombudsman Jan Lendin, RSO Anders Dristig och avdelningsordförande Dan Johansson på avdelning 55. Saknas gör studieorganisatören Alexander Hutter. På Transports kontor arbetar också Charlotte Wendel Lendin.
Close
Månadens avdelning

”Vi syns och folk märker att vi finns”

Uddevalla. Många mil och mycket arbete ute, trots att pandemin satt käppar i hjulet. På Transports västligaste avdelning har man funnit nya vägar. Och på bevakningsfronten har medlemsantalet ökat.

Tre av fyra killar på avdelning 55:s expedition är på plats när Transportarbetaren gör besök. Studieorganisatören Alexander Hutter hör av sig på telefon för att fråga om något.

– Det hör ändå till ovanligheten att vi är så många inne samtidigt, säger Jan Lendin, ombudsman och kassör.

”Janne” har bakgrund inom åkeri, liksom avdelningsordföranden sedan två år, Dan Johansson. Han har kvar sin tjänst på VTG, Västra Götalands transport.

Avdelningens kontor ligger i Uddevalla, på en höjd med utblick över staden. När det är klart går det att se den mäktiga bron över Byfjorden, men denna dag är det dimmigt.

Avdelning 55 täcker ett geografiskt stort område, delvis glesbefolkat. Det är inte alltid lätt att få folk att köra långt för att delta i utbildningar eller vara med på sektionsmöten. På så sett har pandemin lett fram till andra alternativ.

– Det har blivit mer kontorsjobb och skyddskommitté går att genomföra digitalt. Men skyddsronder måste ju vara på plats. Man får se till att hålla avståndet, det är inga problem, säger Anders Dristig, regionalt skyddsombud.

– Det blir ändå en hel del körande, lätt hundra mil i veckan.

Avtalspunkt Bevakningsavtalet, digitalt, fick nyligen positiv feedback. Särskilt att tiderna kunde anpassas till bevakningsanställdas ofta oregelbundna arbetstider.

Medlemsantalet har legat konstant de senaste åren, men andelen inom just bevakning växer.

– En anledning kan vara att vi har stora petrokemiska industrier i Stenungsund och Lysekil, säger Jan Lendin.

Första mars-demonstration på Gamla Svinesundsbron. Folk från Transports avdelning i Uddevalla finns på plats för att visa stöd för gränspendlare.
Första mars-demonstration på Gamla Svinesundsbron. Folk från Transports avdelning i Uddevalla finns på plats för att visa stöd för gränspendlare. Foto: Dan Johansson

Inom avdelningen utsågs ett tiotal nya skyddsombud förra året, fler än hälften var inom bevakning.

– Det märks att engagemanget vuxit. Vi får mycket fler samtal. Handlar det om arbetsmiljö bollar jag det vidare till Anders.

Och Uddevallaavdelningens RSO instämmer:

– Vi har kommit i gång och syns bättre, folk märker att vi finns, säger Anders Dristig.

Expeditionen i Uddevalla är stängd för spontana besök. De som har kontoret som utgångspunkt tycker ändå att det fackliga samarbetet inom hela regionen fungerar bra. Även över gränsen. Nyligen var de med i en svensk-norsk manifestation på Gamla Svinesundsbron, för att visa sitt stöd för gränspendlare som drabbats hårt av coronarestriktioner. Bakom manifestationen stod LO Sverige och LO Norge.

Uddevallaavdelningen har tidigare haft gemensamma uppsökerier med Fellesforbundet i norska Halden.

– Vi försöker samarbeta, fast corona har satt käppar i hjulet. Men det går, säger Jan Lendin.

Fast han och arbetskamraterna verkar ändå längta efter aktiviteter som Startpunkter med korvgrillning. Så som det var 2019.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Uddevalla är en av få hamnar i Sverige som inte stoppar bekvämlighetsflaggade fartyg när ITF-inspektörerna slår larm, ofta veckor innan det är aktuellt. För fartyget som ligger vid kajen för lossning är alla papper i ordning (arkivbild).

Här släpps fartyg utan avtal in

Hamn. Förebyggande arbete har gett resultat. När ITF-inspektörerna ser att ett fartyg utan giltigt avtal är på väg kontaktar de aktuell hamn – färre bekvämlighetsflaggade fartyg anlöper i dag svenska hamnar jämfört med för bara några år sedan. Uddevalla är en av de som inte sätter stopp, men de vill hålla dialogen levande med ITF.

Tidningsbud i bil

Katastrofbesked för tidningsbud

Tidningsdistributörer. Omkring 170 tidningsbud i Västsverige riskerar att mista jobbet. Det är en följd av mediebolaget Stampens stora sparpaket, som innebär att över 10 000 hushåll inte längre får sin morgontidning hemburen.

Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Hallå där!
Det var mycket stress som släppte när Qorban Naderi fick permanent uppehållstillstånd. Nu kan han börja planera för framtiden.

Qorban Naderi

…som kom ensam från Afghanistan till Sverige när han var 15 år. Han utbildade sig till lastbilschaufför och fick fast jobb efter studenten. Trots det var han inte säker på att få stanna i Sverige. Men nu har han fått permanent uppehållstillstånd.

Månadens medlem
Ann-Sofie

”Jag gillade jobbet direkt”

Miljöarbetare. Ann-Sofie Hermansson trivs som renhållningsarbetare efter att hon för fyra år sedan tvingades bort från politiken. Hon gillar att vara fri efter jobbet och att slippa det politiska spelet.

Månadens klubb
APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Först i världen med fyrfack

Miljöarbete. I Södertälje rullar sedan sommaren en eldriven sopbil med fyrfackssortering. Den är hittills världsunik och används för att hämta hushållsavfall. I kommunen finns även planer på att producera egen el till fordonsflottan.

Hallå där!

Ronja Nilsson

…höggravid timmerbilschaufför från Ödängla, Mönsterås kommun, som medverkar i säsongens "Svenska Truckers" på Viaplay.

Månadens klubb
Trivselnivån är hög, tycker förarna Kim Landström (som också är skyddsombud) och Eric Vigren. Foto: Lilly Hallberg

God sammanhållning i ny klubb

Vikbolands Taxi. Två dagar före strejken blev avblåst konstituerades Transportklubben på taxibolaget i Västervik. Men det har varit på gång länge och i dag är så gott som alla med. Stämningen bland färdtjänstförarna är påfallande god.

Hur bra är vi på inkludering?
”Jag visar tydligt vem jag är, jag sminkar mig och jag jobbar med mitt utseende. Varför är det så svårt att säga ”hon”? Eller nöja sig med arbetstiteln? Ville jag bli kallad ”han” så skulle jag inte ha haft bröst, naglar eller smink”, säger lastbilschauffören Gabriella.

Hur svårt kan det vara att säga ”hon”?

Byta kön. Gabriella föddes som man, och kom ut som kvinna för tre år sedan. Transportbranschen har en del att lära, konstaterar hon. Hur svårt kan det vara att säga ”hon”?

Dyrtider
Meddy Linond jobbar natt, åker hem och sover och börjar sedan med middagen, så att barnen kommer i väg på sina aktiviteter. Allt skjutsande drar mycket diesel.

”Någon vill alltid åt ens stålar”

Privatekonomi. Boende, mat, bensin och diesel är de stora slukhålen i familjen Linonds budget. Och priserna pekar stadigt uppåt. Flygplåtslagaren Meddy Linond bilpendlar till jobbet på Arlanda och familjebilen rullar dagligdags till och från de fyra barnens olika aktiviteter.

Månadens medlem
Per Ehlin. Foto: Börge Nilsson/Textra

Per tränade bort sin diabetes

Hälsa. För tio år sedan fick Per Ehlin diabetes. Hård träning och ändrad kost har gjort honom fri från medicinen.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.