Vad händer i förhandlingarna för bevakning och säkerhet?
Förhandlingar. Bevaknings- och säkerhetsavtalet löper ut den 31 maj. Förhandlingar om nytt avtal startade i början av maj men har nu tappat fart.

– Inledningsvis upplevde vi att det var konstruktiva förhandlingar. Min minnesbild från 2023 är att dialogen då var riktigt dålig, säger Magnus Thelander som är central ombudsman och ansvarig för bevaknings- och säkerhetsavtalet på Transport.
Förhandlingarna inleddes den 8 maj och fler förhandlingsdagar var bokade till den 20 och 21 maj samt avslutningsvis 27 och 28 maj. Men förhandlingsdagarna 20 och 21 maj ställdes in. Varför?
– Det var på arbetsgivarnas initiativ. De skrev att det var i sympati med de varsel som ligger. Då låg varsel både på hamn- och stuveriavtalet samt kabinavtalet.
Kommer förhandlingarna att genomföras den 27 och 28 maj?
– Vi har inte fått några andra indikationer. Ett nytt avtal för hamn tecknades i tisdags men kabinvarslet ligger fortfarande kvar. Vi är lite frågande om arbetsgivarens sympati inom Svenskt Näringsliv. Avtalen ligger ju under olika arbetsgivarförbund.
Vilka frågor är viktiga för Transport i det nya avtalet?
– Vi vill få in delpension. Det är något vi har fått i flera andra avtal och det är en viktig fråga. Framför allt för de yngre. Sedan vill vi också bygga vidare på branschvana. Det ska löna sig att ha arbetet i många år och ha god kunskap om branschen. En annan fråga gäller hundförare som vill kunna ta en skadad hund till veterinären på betald arbetstid.
Vad upplever ni vara viktiga frågor från arbetsgivarna?
– De vill till exempel förlänga provanställningstiden vid frånvaro och ändra utbetalning av semesterersättning för deltidsanställda och behovsanställda. Nu betalas det ut som en klumpsumma i maj. De vill kunna betala ut den löpande.
Kan du säga något mer om förhandlingarna?
– Nej vi vill inte sköta förhandlandet via media. Förhandlar gör man i sammanträden och det betyder öga mot öga, säger Magnus Thelander.