Avtal 2025

Vad händer i förhandlingarna för bevakning och säkerhet?

Förhandlingar. Bevaknings- och säkerhetsavtalet löper ut den 31 maj. Förhandlingar om nytt avtal startade i början av maj men har nu tappat fart.

Magnus Thelander. Foto: Martin Hörner-Kloo
Magnus Thelander. Foto: Martin Hörner-Kloo

– Inledningsvis upplevde vi att det var konstruktiva förhandlingar. Min minnesbild från 2023 är att dialogen då var riktigt dålig, säger Magnus Thelander som är central ombudsman och ansvarig för bevaknings- och säkerhetsavtalet på Transport.

Förhandlingarna inleddes den 8 maj och fler förhandlingsdagar var bokade till den 20 och 21 maj samt avslutningsvis 27 och 28 maj. Men förhandlingsdagarna 20 och 21 maj ställdes in. Varför?

– Det var på arbetsgivarnas initiativ. De skrev att det var i sympati med de varsel som ligger. Då låg varsel både på hamn- och stuveriavtalet samt kabinavtalet.

Kommer förhandlingarna att genomföras den 27 och 28 maj?

– Vi har inte fått några andra indikationer. Ett nytt avtal för hamn tecknades i tisdags men kabinvarslet ligger fortfarande kvar. Vi är lite frågande om arbetsgivarens sympati inom Svenskt Näringsliv. Avtalen ligger ju under olika arbetsgivarförbund.

Vilka frågor är viktiga för Transport i det nya avtalet?

– Vi vill få in delpension. Det är något vi har fått i flera andra avtal och det är en viktig fråga. Framför allt för de yngre. Sedan vill vi också bygga vidare på branschvana. Det ska löna sig att ha arbetet i många år och ha god kunskap om branschen. En annan fråga gäller hundförare som vill kunna ta en skadad hund till veterinären på betald arbetstid.

Vad upplever ni vara viktiga frågor från arbetsgivarna?

– De vill till exempel förlänga provanställningstiden vid frånvaro och ändra utbetalning av semesterersättning för deltidsanställda och behovsanställda. Nu betalas det ut som en klumpsumma i maj. De vill kunna betala ut den löpande.

Kan du säga något mer om förhandlingarna?

– Nej vi vill inte sköta förhandlandet via media. Förhandlar gör man i sammanträden och det betyder öga mot öga, säger Magnus Thelander.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Anna:
    1 juni, 2025

    Håller med signatur Mikael Larsson, dags sätta hårt mot hårt. 100- lappen blev ju jättelåg när man jobbar 70 el 50 %. Borde vart minst 1000kr .
    Sen vad hände med vårt urusla ob-tillägg som borde bli bättre? Och schema 2 v i förväg borde man väl kunna kräva? Nu får vi det bara 6 dagar i förväg.

  2. Elias:
    31 maj, 2025

    Fruktansvärt lite i höjning för vakterna som är samhällets bär stenar, yrket slår på kropp och själ och skyddar massor utav instanser, nu får ni ta och tuffa till er lite och utdela så att lönen blir betydligt högre minst en ökning på 2000, att hamnarbetare tjänar mer än brottsbekämpare och folk som räddar liv och egendom är helt tokigt, säger inte att dom ska ha mindre men åtminstone i den klassen eller mer.

    Och att heltid anställning/ fast anställning som är tryggt ska vara norm. Många kommer sluta från den här branschen och söka till något annat.

  3. Miranda Johansson:
    26 maj, 2025

    Se istället till och ge oss den lön som vi förtjänar, vi arbetar inom en bransch där behovet växer sig större för varje dag. Låt våran lön spegla det hårda arbete vi gör, detta är ingen jäkla välgörenhet. Vi ska som alla andra kunna betala våra räkningar i slutet av månaden utan att tvingas räkna ut hur mycket övertid vi måste jobba för få vardagen att gå ihop! Kämpa för det vi är värda

  4. Göran Amreus:
    22 maj, 2025

    Det är ingen välgörenhet som vi utför, det är viktigt i detta samhälle som vi lever i idag, hur trångsynt kan man vara för man vill väl klara betala sina utgifter som bara stiger i vårt samhälle !!!!!!!

  5. Mikael Larsson:
    22 maj, 2025

    Dags att köra hårt mot hårt!
    Inte som sist ett hån mot vi som har jobbat i massor med år och får 100kr för detta extra i månaden.
    Det ska ju märkas på lönen att vi har högre kompetens. Se nu till att detta kommer att ökas ordentligt. Inte någon ynka 100 lapp. Pengar i handen som Markus skriver.

    inte någon ynka 100 lapp

  6. Markus Kovanen Schüler:
    22 maj, 2025

    Den här gången är det pengar i handen som gäller. Och inte några hundralappar i månaden. Vi ställde upp och blev rejält blåsta under covid, då arbetsgivaren tjänade massor av pengar på all extrabevakning och det är samma situation nu. Om inte arbetsgivaren lär sig att ta betalt , så är det inte vårat problem. Behovet i samhället ökar ju för varje dag som går tyvärr.
    Så var vänlig och slå näven i bordet och kräv rejält betalt för den insats alla kollegor runt om i landet gör varje dag året runt.
    Vill arbetsgivaren leka underbud med varandra så får de göra det, men lön är svår att komma runt.

Lästips:

Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Magnus Hedman. Foto:privat

Det är dags för en bojkott av Israel

Debatt. I 600 dagar har Gaza bombats sönder och samman. Utan respekt för civila offer bombas skolor, sjukhus, bostadsområden och tältläger. FN uppskattar att nära 60 000 palestinier har dödats i Gaza och på Västbanken, varav nära 20 000 barn, 224 biståndsarbetare från FN och 180 journalister.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.