Esmeralda Wenebro bakom ratten.
Close
Esmeralda Wenebro fick jobb direkt efter skolan, här tränar hon före examen på transportgymnasiet.
Close

Transportplugg ger jobb

Utbildning. Gymnasielever som har pluggat fordon och transport får jobb efter skolan. Runt sju av tio arbetar dessutom i den bransch de har utbildat sig till.

– Ja, jag fick ett lastbilsjobb i september samma år jag gick ut gymnasiet, berättar Esmeralda Wenebro. Och jag är kvar här nu när det har gått mer än två år.

För en vecka sedan konstaterade Skolverket att över hälften av alla som gått gymnasiets fordons- och transportprogram hade jobb ett år efter examen.

I dag kommer Statistiska centralbyrån (SCB) med sin statistik som visar att nära 100 procent har en fast förankring på arbetsmarknaden när det har gått tre år. Och att 68 procent av fordons- och transporteleverna då har ett jobb inom den bransch de har utbildat sig.

Det betyder att programmet är bäst i klassen när det handlar om att få arbete. Den ligger på topp tre när SCB kollar om eleverna har hamnat i sin egen bransch, den listan leder vård- och omsorgseleverna.

Undersökningen handlar om dem som gick ut skolan 2014, det vill säga den första kullen sedan gymnasiet gjorts om. Den visar att fler yrkeselever över lag har jobb tre år efter examen. Men bara hälften hade ett jobb som de har utbildats för när alla yrkesprogram slås ihop.

Bland eleverna som gått ett studieförberedande program ägnade sig, inte så oväntat, betydligt fler åt högskolestudier.

Torun Rudin, enhetschef på Skolverket, konstaterar att ingen av de två aktuella undersökningarna har tittat på orsaker till varför vissa det är lättare att skaffa sig ett jobb efter vissa program.

– Det kan finnas många olika skäl, svarar hon på frågan om varför transporteleverna är så väletablerade efter några år.

– Det är allmänt lättare att få jobb efter utbildningar som har ett nära samarbete med sin bransch, fortsätter hon. Sedan behövs det väl fler för att fylla kompetensbehovet.

För Esmeralda Wenebro fanns det aldrig någon tvekan om vilket jobb hon skulle satsa på:

– Jag har åkt lastbil sen innan jag kunde gå, säger hon. Nu kör jag Örebro – Stockholm varje dag, och tidigare körde jag till Oslo. Kollegorna är bra och jag trivs jättemycket med körningen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Whilma Åbergh Salmio var nästan klar med sin utbildning när Yrkesakademin avvecklade utbildningen. Foto: Privat

Whilma drabbad av Yrkesakademins kollaps

Utbildning. Whilma Åbergh Salmio var i slutfasen av sin utbildning till maskinförare. Då kom mardrömsbeskedet. Yrkesakademin låg i rekonstruktion och la ner hennes utbildning.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Hundratals elever utslängda från Yrkesakademin

Utbildning. Yrkesakademin är i ekonomisk kris. Det har lett till att 700 personer som gick arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingen blivit av med sina studieplatser. Dessutom har många som utbildas på komvux också drabbats.

Transport har tagit fram ett presentationsmaterial som avdelningarna kan använda vid skolinformation.

Fler elever går med i Transport

Organisering. Transport har i dag över 1 500 elevmedlemmar, fler än någonsin tidigare. Framgångskoden bakom lyckad värvning är bland annat snabbt inträde i förbundet tack vare digital teknik.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

”Skyddsombud behöver fackets stöd”

Arbetsmiljö. Regeringen och Sverigedemokraterna har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda åtgärder för att fler ska engagera sig som skyddsombud. Något krav på att ombuden ska tillhöra facket, som i dag, finns inte. Uppdraget skapar oro och ilska i de fackliga leden.

Minskat varsel i Helsingborgs hamn

Hamn. Totalt 12 personer varslas om uppsägning på Helsingborgs hamn. Från början var det 31 personer som riskerade att förlora jobbet.