Close
Vad är en arbetsplatsklubb? Startpunkten på engelska hos Stockholmsavdelningen i januari. Från vänster: Sidhli, Omabanjo, Kow Donkor, Carolina, Mick och Hassan.
Close

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.

Inom flera av Transports yrkesgrupper har majoriteten ett annat modersmål än svenska. Stockholmsavdelningen håller i år flera endagarskurser på engelska. Startpunkter, den första av förbundets utbildningar.

Avdelningskontorets mötesrum vid åtta-tiden i mitten av januari, fika och mackor: Organiseringsfunktionär Carolina Nolasco Gil Roth, som håller i utbildningen tillsammans med Michael ”Mick” Mullen, som gjort den större delen av översättningen, hälsar välkomna. De har tidigare haft kursen på engelska, men då speciellt för UPS-anställda.

– Vi har utökat tiden för att hinna med, från fyra till åtta timmar, och lagt mer tid för diskussion och frågor än grupparbete, säger Carolina.

– Min ambition är att ge så mycket kunskap som möjligt. Förhoppningen är att fler här ska kunna ta uppdrag som Transportombud ute på sina arbetsplatser där många är engelsktalande.

Sex deltagare har kommit i dag, alla män. Tre jobbar som tidningsbud, hos distributionsbolaget Premo, fast på olika filialer. Diskussionen börjar redan före lektionsstart om ändrade utdelningsturer, arbetsledning och rätt till ersättning vid förlängda arbetspass.

Sidhali jobbar inom taxi, Mustapha är budbilsförare och Kow Donker bemanningsanställd, kör truck på terminal. Ytterligare ett par var anmälda men hade fått förhinder. Antalet deltagare begränsas av utrymmet i lokalen.

Frågorna är många. Om möjlighet till infomaterial på andra språk än svenska, om medlemsavgiften, om rättigheter.

Kan chefen alltid lägga på extratid? Varför har medlemstidningen inga texter på andra språk? Vem inom facket ska jag vända mig till? Vad ger medlemskapet mig?

Inledningsvis får vi intervjua varandra två och två. Frågorna handlar om förväntningar på kursen men också om sådant som fritidsintressen.

Jag som skriver för tidningen, men också går kursen, får tala med Hassan. Han arbetar i Huddinge och är tidningsbud liksom Orezi och Omabanjo.

– Jag vill veta mer om mina rättigheter, och vad vi kan kräva enligt avtal, säger han.

Hassan kom som flykting från krigets Syrien för snart tio år sedan. Från gamla hemlandet har han utbildning i ekonomi, något som han tidigare också arbetat med i Sverige.

Språk kan vara svårt att lära när man inte är så ung längre, påpekar han. Men tycker att det fungerar med engelska på jobbet även om arabiska är hans modersmål.

De andra har liknande förväntningar på kursen, framkommer det på redovisningen. Fritiden är mer oklar. Träffa familjen, vila.

Under dagen går vi igenom olika punkter: Kollektivavtal, Transports utbildningar, arbetsmiljöfrågor, medlemskapet, facklig-politisk dialog. Något som starkt berör är det historiska avsnittet, om fackföreningsrörelsens framväxt och kamp, med bilder från Fattig-Sverige i slutet av 1800-talet början av förra seklet.

Det känns att ett starkt engagemang vuxit fram i gruppen, så mycket som vill lyftas och diskuteras. Så trots bra planering drar vi över sluttiden. Flera hade önskat ytterligare en dag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

Fler vill bli flygmekaniker – ont om praktikplatser

Utbildning. Branschen skriker efter flygmekaniker. Söktrycket till utbildningarna har ökat, och nu har eleverna svårt att hitta praktikplatser.

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.