Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Tecknat avtal på gott och ont

Taxi. Reaktionerna är blandade. Vissa väsentliga krav har lyfts in i det nya taxiavtal som tecknades på onsdagen, framhåller de Transportarbetaren talat med. Andra uttrycker besvikelse över att strejken är avblåst.

Mats L Andersson Transport avdelning 4 Östergötland
Foto: John Antonsson

Mats L Andersson är ombudsman på Transports Linköpingsavdelning och en av dem som suttit i förhandlingsdelegationen. 

– Något som är verkligt är bra är att fyraåringen kom med, säger han. 

Fyraåringen är en helt ny löneklass som införts  för dem som omfattas av taxiavtalet-förare, alltså även färdtjänstförare och förare av skolskjutsar och sjukresor. 

Löneklassen för fyra år i yrket ger ett lönepåslag med 1 300 kronor det första året och drygt 1 000 kronor år två under avtalsperioden. 

– Det är bra att erfarenhet lönar sig och att det kravet kommit med i avtalet. Jag har själv kört taxi i 20 år, säger Mats L Andersson.  

Finns det inte risk att den avblåsta konflikten blir ett antiklimax? 

– Jo. Det finns en risk. Jag vet att många var taggade för att gå ut i strejk. Vi i Östgötaavdelningen var väldigt väl förberedda, säger Mats L Andersson.  

Västerviksbolaget Vikbolands Taxi var ett av sex bolag i landet där förarna skulle gått ut i strejk på måndag den 4 september klockan 04.  

En vecka tidigare hade en fackklubb bildats på taxibolaget. Organiseringsgraden är 100 procent. 

Niklas Johansson är nyvald klubbordförande.  

– Det känns bra, kommenterar han det nya avtalet. 

– Det ger ju nästan 10 procent, betydligt mer än märket. 

Någon besvikelse att förhandlarna inte driva fackets krav ännu hårdare genom att gå ut i strejk känner inte Niklas Johansson. 

– Nej, det känns okej men det finns nog de som känner så.  

 Pea Olsson jobbar för Transdev i Dalarna och har suttit med i Transports avtalsdelegation.

Pea Olsson Foto: Privat

– Det har varit väldigt intressant och lärorikt. Man får väl vara nöjd med utgången och hur det blev eftersom det drog ut så mycket på tiden. 

Har du hunnit prata med någon jobbarkompis sedan avtalet blev klart? 

– Ja, min telefon ringde från att vi fick ut mejl och allting kom ut på hemsidan.  Så gick min telefon varm hela kvällen kan jag säga. Många jag pratat med är jättenöjda faktiskt. 

Hur känns det att ha varit med och ta fram avtalet? 

– Det känns skitbra faktiskt. Vi har visat att det går att slå sig fram och visa att vi står upp för varandra.  Vi jobbar ju för bättre arbetsmiljö och bättre villkor. 

Finns det något du ville få med som inte gick? 

– Längre framförhållning när vi ska få våra scheman. 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Orvar Stambert:
    1 september, 2023

    Vilka scheman??? Jag och mina kollegor har arbetat flera år i branschen och aldrig fått något trots att vi har begärt det.

Lästips:

Transportarbetarens logga

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transportarbetarens logga

Strejker riskerar lamslå Finland

Konflikt. Flyg- och busstrafik stannar, förskolor och restauranger stänger ned – Finland stannar i månadsskiftet när över 100 000 arbetare och tjänstemän strejkar i protest mot regeringens arbetsmarknadspolitik och nedskärningar.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Lång färd mot kollektivavtal

Konflikt. Tesla rundar hamnblockaden och tar in bilar landvägen från Tyskland. Transport öppnar för fler sympatiåtgärder framöver till stöd för IF Metall, som skulle acceptera om den amerikanska elbilstillverkaren lägger verksamheten i ett annat bolag som har kollektivavtal – ”gör en Amazon”.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.