Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Tecknat avtal på gott och ont

Taxi. Reaktionerna är blandade. Vissa väsentliga krav har lyfts in i det nya taxiavtal som tecknades på onsdagen, framhåller de Transportarbetaren talat med. Andra uttrycker besvikelse över att strejken är avblåst.

Mats L Andersson Transport avdelning 4 Östergötland
Foto: John Antonsson

Mats L Andersson är ombudsman på Transports Linköpingsavdelning och en av dem som suttit i förhandlingsdelegationen. 

– Något som är verkligt är bra är att fyraåringen kom med, säger han. 

Fyraåringen är en helt ny löneklass som införts  för dem som omfattas av taxiavtalet-förare, alltså även färdtjänstförare och förare av skolskjutsar och sjukresor. 

Löneklassen för fyra år i yrket ger ett lönepåslag med 1 300 kronor det första året och drygt 1 000 kronor år två under avtalsperioden. 

– Det är bra att erfarenhet lönar sig och att det kravet kommit med i avtalet. Jag har själv kört taxi i 20 år, säger Mats L Andersson.  

Finns det inte risk att den avblåsta konflikten blir ett antiklimax? 

– Jo. Det finns en risk. Jag vet att många var taggade för att gå ut i strejk. Vi i Östgötaavdelningen var väldigt väl förberedda, säger Mats L Andersson.  

Västerviksbolaget Vikbolands Taxi var ett av sex bolag i landet där förarna skulle gått ut i strejk på måndag den 4 september klockan 04.  

En vecka tidigare hade en fackklubb bildats på taxibolaget. Organiseringsgraden är 100 procent. 

Niklas Johansson är nyvald klubbordförande.  

– Det känns bra, kommenterar han det nya avtalet. 

– Det ger ju nästan 10 procent, betydligt mer än märket. 

Någon besvikelse att förhandlarna inte driva fackets krav ännu hårdare genom att gå ut i strejk känner inte Niklas Johansson. 

– Nej, det känns okej men det finns nog de som känner så.  

 Pea Olsson jobbar för Transdev i Dalarna och har suttit med i Transports avtalsdelegation.

Pea Olsson Foto: Privat

– Det har varit väldigt intressant och lärorikt. Man får väl vara nöjd med utgången och hur det blev eftersom det drog ut så mycket på tiden. 

Har du hunnit prata med någon jobbarkompis sedan avtalet blev klart? 

– Ja, min telefon ringde från att vi fick ut mejl och allting kom ut på hemsidan.  Så gick min telefon varm hela kvällen kan jag säga. Många jag pratat med är jättenöjda faktiskt. 

Hur känns det att ha varit med och ta fram avtalet? 

– Det känns skitbra faktiskt. Vi har visat att det går att slå sig fram och visa att vi står upp för varandra.  Vi jobbar ju för bättre arbetsmiljö och bättre villkor. 

Finns det något du ville få med som inte gick? 

– Längre framförhållning när vi ska få våra scheman. 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Orvar Stambert:
    1 september, 2023

    Vilka scheman??? Jag och mina kollegor har arbetat flera år i branschen och aldrig fått något trots att vi har begärt det.

Lästips:

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Förhandlingarna om nya flygavtal har startat

Avtal 2023. Transport och Transportföretagen Flyg har inlett sina förhandlingar om tre kollektivavtal. Facket satsar mest krut på pengar.

Yrkesförarens dag 9/9 logga

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.