Close
Ellinor Ohlsson kör taxi i Varberg. Hon tycker att det är jätteroligt och att branschen behöver fler kvinnor.
Close

”Taxibranschen behöver bli mer jämställd”

Taxi. Av alla taxiförare i Sverige är knappt 10 procent kvinnor. För att möta den stora förarbristen måste branschen rekrytera fler kvinnor. "Det är jättebra, det behöver bli mer jämställt", säger Ellinor Ohlsson som är taxichaufför och kör för Varbergs taxi.

Hon har jobbat inom taxibranschen sedan 2011, först i växeln och de senaste åren som chaufför.

– Att köra taxi är bland det roligaste jag har gjort. Ingen dag är den andra lik. Du vet aldrig var du hamnar eller vilka du träffar. Jag kommer ut på ställen jag aldrig annars skulle ha sett och träffar så mycket intressanta människor. Av alla jag kör är 99,9 procent helt underbara, säger hon.

Men som kvinna är Ellinor Ohlsson i klar minoritet på jobbet. När hon började var de bara fyra kvinnliga chaufförer på företaget. I dag är de tio.

– Det går framåt. Men det är fortfarande för lite, säger hon.

Varför tror du att det är så få kvinnor som kör taxi?

– Jag tror att det har med fördomar att göra. Många tror nog att en taxichaufför bara kör fulla människor på fredag och lördag natt. Men det är ju en väldigt liten del av vad vi gör. På dagarna kör vi färdtjänst, företag och alla tanter och farbröder som ska till affären. Många, som själva bara åker taxi när de har varit på fest, vet nog inte det.

Får du några reaktioner på att du är kvinna och kör taxi?

– Ja, väldigt ofta. Många kunder blir förvånade, just för att vi är en minoritet. Men det är positiva reaktioner, många tycker att det är lite tufft.

Har du haft någon dålig erfarenhet i tjänsten på grund av att du är kvinna?

– Nej, aldrig. Många tror att jag som tjej ska ha mer problem. Men det ser inte jag. Det är klart att vi får in fulla människor som stöter på en. Men några av mina manliga kollegor tycker att det är värst att köra äldre kvinnor av samma anledning.

Många tror också att kvinnliga förare ska ha mest problem med manliga kunder. Men det är den gruppen Ellinor Ohlsson har minst problem med

–  Jag har mycket mer problem med tjejer i 20-årsåldern som inte förstår att de inte får ha ett vinglas med sig i bilen, när vår stad består av kullersten och gupp.

Finns det fördelar med att vara kvinna i taxibranschen?

– Ja, många kvinnliga kunder uppskattar det. Det finns de som ber om en kvinnlig taxiförare i växeln och gärna väntar en stund på att det ska bli en ledig, för att de känner sig tryggare då. Men helst ska det ju inte spela någon roll om det är en man eller kvinna som kör. Vi ska behandla alla lika.

Sedan några år tillbaka är Ellinor delägare i Varbergs taxi, och alltså även delaktig i rekryteringen av nya chaufförer.

Hur gör ni för att rekrytera fler kvinnor?

– Vi pratar med våra kunder när vi kör och försöker rekrytera på det hållet.

Flera av hennes kvinnliga kollegor började för några år sedan när sjukskrivna och långtidsarbetslösa erbjöds hjälp av arbetsförmedlingen att ta taxikort.

– Flera av de som kom till oss då hade arbetat i vården innan och deras kroppar orkade inte längre. Vårt arbete är ju inte lika tungt. Det vore bra om arbetsförmedlingen kunde erbjuda fler den möjligheten, säger Ellinor.

Men, tillägger hon, för att komma till rätta med den sneda könsfördelningen måste vi ändra hela samhällets syn på vad som är manliga och kvinnliga jobb.

– När folk tänker på en taxichaufför så tänker de på en man, Det räcker att kolla på film. När det kommer en taxi så är det alltid en man som kör, säger Ellinor.

Med fler kvinnliga förebilder kommer fler kvinnor att söka sig till taxibranschen, tror hon.

– Det här att vi pratar om det tror jag är jättebra.

Vad vill du säga till kvinnor som tvekar att börja köra taxi?

– Våga testa! Gillar du att köra bil och träffa människor så är det här det perfekta jobbet.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

ArbetsLIV
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Nästa vecka startar rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet.

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.