
Spetsutbildning för skyddsombud
Arbetsmiljö. En mentorsdag med regionala skyddsombudet är en chans till fördjupad kunskap för det egna uppdraget. Och har snabbt blivit uppskattat, inte minst av dem som nyligen fått förtroendeuppdrag ute på någon av Värmlandsavdelningens arbetsplatser.
Checklistor för riskbedömningar och skyddsronder, arbetsmiljölagen, känsliga frågor, ”krångliga” arbetsgivare och arbetsplatsbesök – mentorsfunktionen ger aktivt stöd åt de lokala skyddsombuden.
– I åkeribranschen är det ju inte jättelätt att få till en dag att ses eller åka till Torsby för att sitta med mig, säger lastbilschauffören Rickard Helin.
Han och Sven-Åke Spets, regionalt skyddsombud (RSO), träffas på avdelningens kontor i Karlstad för utbildningsdagen. Det är sista veckan i april när Transportarbetaren möter dem.
Rickard Helin har kört lastbil sedan 2006, ”på olika ställen” och för olika arbetsgivare. Sedan oktober 2023 för nuvarande åkeri – Stöpafors Transport – i Sunne. Med i facket har han varit med sedan starten som yrkesförare.
I december förra året blev Rickard invald som skyddsombud av Transports avdelningsstyrelse.
– Så i det sammanhanget är det ju väldigt nyligen, säger han.
På frågan vad det är som lockar, och fick honom att ta förtroendeuppdraget, svarar Rickard Helin att det är ett engagemang för arbetsmiljö. Ur olika aspekter.
– Alla ska trivas på jobbet. Och det är ett bra gäng på åkeriet nu.
Här inflikar RSO Sven-Åke att det också handlar om att det finns ett högt säkerhetstänkt, något som kanske inte alltid varit fallet ute på arbetsplatserna. Men samtidigt att många arbetsgivare, i likhet med Rickards åkare, stöttar och inser fördelarna med den kunskap fackets skyddsombud besitter.
– Jag släpper inte skyddsombuden sedan de blivit valda, säger Sven-Åke Spets.
Det kan handla om att vara behjälplig på olika vis, oftast via mejl. Den särskilda mentorsutbildningen har fått mycket positiv respons från olika håll.
Ökad kunskap

Sven-Åke Spets har tidigare erfarenhet som regionalt skyddsombud från IF Metall. För åtta år sedan blev han tillfrågad om han var intresserad av uppdraget från Transports avdelning 6 Värmland och där har han blivit kvar. Överlag upplever Sven-Åke att kunskapen om arbetsmiljöfrågor blivit bättre.
– De som går kurserna jag kör är väldigt intresserade, har hört att ”det var mer än jag räknat med”, och det är självklart roligt när de pratat om att det varit bra, säger han.
– Innan vi ses uppmanar jag att tänka igenom de frågor de vill ställa eller ta upp om de har några särskilda önskemål. Det kan till exempel vara skyddsrond eller att gå igenom vad man ska tänka på om det handlar om att bygga om ett åkeri.
Inom Transports Värmlandsavdelning finns i dag sammanlagt drygt 30 lokala skyddsombud ute på arbetsplatserna, inom flera yrkesgrupper som förbundet organiserar; på åkerier, terminaler, gummiverkstäder, bevakningsbolag, taxiföretag och budsbilsfirmor.
I mitten av maj är en särskild erfarenhetsdag inplanerad för alla avdelningens skyddsombud. Då medverkar bland annat Polisen och tanken är även att Tunggruppen ska ta upp frågor som rör färdskrivarkort.
– Jag uppskattar också att få träffa skyddsombuden, det är värdefullt för egen del. Arbetet blir ju lättare om jag träffat och känner personerna, säger Sven-Åke Spets.
Skyddsombud har arbetsmiljölagen att utgå ifrån i sitt arbete och att stödja sig mot. Men RSO Spets betonar vikten av kontinuerlig utbildning:
– Lagen kan ändras och det är viktigt att ha med sig under resans gång.