
”Skatteverket kan inte kontrollera bort allt fusk”
Åkeri. Att pengar skickas utomlands för att omvandlas till svarta löner är inte ovanligt. Caroline Wald är samordnare för den särskilda insatsen mot åkerier hos Skatteverket.
– I branscher där det är mycket arbetskraftsbehov så vill man frigöra pengar på olika sätt, försöka undvika beskattning, eller få en lägre.
Oegentligheter återfinns ofta en bit ner i leverantörskedjan.
– Ju längre ner i kedjorna, desto sämre. Men det sköts snyggt högt upp. Det är det problemet man vill få bukt med. I pågående utredningar kan vi se kopplingar till andra och att det inte redovisas rätt. Vi kan fortsätta att utreda ett kluster, men man vill försöka påverka dem som är överst. Att de så gott de kan har koll på underentreprenörer till underentreprenörer och att alla sköter sig.
Har företag koll på sina underleverantörer?
– Svårt att säga. Det står ofta i avtal att man ska meddela om man anlitar en underentreprenör. Men om företagen har någon bra rutin för att följa upp det, och verkligen gör det, är ingenting vi vanligtvis kontrollerar.
Vad borde företag som anlitar mindre bolag göra?
– Vi vill ju inte att de oseriösa ska konkurrera ut de seriösa och då måste alla bidra till att motverka den osunda konkurrensen. Man kan begära ut uppgifter från Skatteverket om de har F-skatt, momsregistrering och vad de senaste löneredovisningarna visar. Och allmänt fundera på om det är för billigt för att vara sant, då kanske det är någonting som är fel.
Fyra gånger om året träffas myndigheter, arbetsgivarorganisationer och fackförbund i en branschsamverkan.
– Kontroll är jättebra, men Skatteverket kan inte kontrollera bort allt fusk och alla fel. Det krävs en mix av kontroll och information för att påverka dem som vill göra rätt eller kanske är i en gråzon. Vi försöker kommunicera inför kontroller i förebyggande syfte, så att det blir en upplevd upptäcktsrisk. Samtidigt som vi kommunicerar efteråt vad vi har hittat, för att allmänheten ska bli medveten om problematiken, säger Caroline Wald.