Protest I Ryssland. Ryska förare protesterar mot ny vägavgift utanför Moskva. Som synes har lastbilen en gång i tiden kört på svenska vägar. Från vänster: Oleg Silinskij, Jurij Jasjukov, Sergej Vladimirov och Jevgenij Staritsyn.
Close
Ryska förare protesterar mot ny vägavgift utanför Moskva. Som synes har lastbilen en gång i tiden kört på svenska vägar. Från vänster: Oleg Silinskij, Jurij Jasjukov, Sergej Vladimirov och Jevgenij Staritsyn.
Close

Ryska chaufförer ger inte upp

På en snöig parkeringsplats vid Ikea i Chimki, utanför Moskva, står åtta lastbilar. På dem sitter ryska flaggor och skyltar som säger ”Jag är emot avgiftsbelagda vägar”. Sedan mitten av november protesterar långtradarchaufförer över hela Ryssland mot platon – en ny vägavgift för långtradare.

Ett släp har gjorts om till kök och där inne sitter fyra förare och dricker te. Trots att de parkerat här, i en förstad ungefär en timme från Moskvas centrum, i över en och en halv månad är de kampvilliga. Stämningen är fortfarande god. När Transportarbetaren kommer på besök börjar det skämtas om Sverige. Flera av dem kör Volvo.

En av förarna, Jevgenij Staritsyn, berättar att han kom hit den 3 december. Han förklarar att den nya avgiften är så stor att det som blir kvar inte går att leva på.

– Ryssland är ett rikt land med stora naturresurser och vi har redan betalat många skatter. Varför ska vi betala för vägar som byggdes av våra fäder och farfäder? frågar Jevgenij Staritsyn.

Runt lägret finns en mur av snö som plogbilar lämnat där. Förarna tror att myndigheterna dumpar snön för att provocera och dölja deras lastbilar. De säger också att FSB, den ryska säkerhetspolisen, övervakar dem.

Är ni inte rädda? 

– Nej, vad kan man göra? Om vi vore rädda skulle vi inte vara här, säger Jevgenij Staritsyn.

Protester av den här typen är ovanliga i Ryssland. De som demonstrerar utmålats ofta som köpta av Väst. Men det är svårare att anklaga chaufförerna för eftersom många ser dem som vanliga och hederliga ryssar.

Känner ni att ni har folkets stöd? 

– Ja. Det kommer hit folk från Moskva med mat och diesel. Vi överlever tack vare dem, men samtidigt är folk rädda, säger Jurij Jasjukov.

Att föra ut sitt budskap har inte varit enkelt för lastbilsförarna eftersom de statliga medierna, som styrs av regeringen, inte rapporterar om dem. På tv-nyheterna existerar inte deras protest.

Ändå tycks de ha gett regeringen bekymmer. Ryska transportdepartement förslog nyligen att platon-avgiften skulle förändras. Men förarna är inte imponerade. Nästa steg är demonstrationer i flera städer i runt om i Ryssland den 6 februari.

– Det är viktigt att inte vara rädda och att enas. Vi behöver skapa någon slags organisation eller fackförening, säger Jurij Jasjukov.

Vad kan svenska chaufförer som vill stödja er göra? 

– Kom och parkera era bilar här i Chimki, skämtar Jurij Jasjukov.

Förarna skrattar, men så ger Jevgenij Staritsyn ett riktigt svar.

– Om de vill skulle de kunna skriva ett stödupprop för oss. Det vore bra.

 

David Isaksson, frilansjournalist

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.