Ny fackklubb
Close
Det viktigaste för den som vill bilda en klubb är att alltid vara nåbar, sa Roger Björk innan han tog samtalet med en undrande medlem. Han och Jimmy McCorkindale har dragit i gång facklig verksamhet på DSV i Ättekulla industriområde, Helsingborg.
Close

Rivstart för åkerifackklubb

Chaufförer. I Helsingborg finns åkeriet som har blivit med klubb. Jimmy McCorkindale och Roger Björk har tillsammans väckt det fackliga engagemanget. De vill bygga upp chaufförernas yrkesstolthet. När de började för ett år sedan var runt 60 chaufförer med i facket. I dag finns det 140 medlemmar bland de drygt 170 anställda.

– Var för sig är vi kanske inte så mycket att ha, säger Jimmy McCorkindale. Men tillsammans är vi formidabla.

Då tänker han på fackförbundsidén i stort och den växande klubben – men kanske framför allt på de arbetskamrater som han kämpat tillsammans med för att få till en fackklubb.

– Vi drog i gång när omsättningen var som störst på chaufförer och vi aldrig kunde lita på att schemat höll, fortsätter Jimmy McCorkindale.

Droppen var när han själv skulle tvingas jobba över i tre timmar och inte kunde hämta på förskolan.

– Jag satt i Malmö … och då ringde jag fackets avdelning. ”Klart att du ska hämta din son”, sa ombudsmannen. ”Kör hem och ställ bilen.”

Den ombudsmannen, Tomas Pettersson i Helsingborg, har varit ett viktigt stöd under året som gått. Huvudskyddsombudet Roger Sederström ingår också i gänget som skapat det fackliga intresset.

Sedan klubbverksamheten startade har åkeriet tagits över av speditionsbjässen DSV. Arbetsuppgifterna är desamma: Chaufförerna lastar, kör och lossar mat och annat från Icas lager till butikerna. Men ägarskiftet betydde en omstart för de fackliga pionjärerna.

– De nya cheferna känner oss på pulsen och vi känner på dem, säger Roger Björk. Det gäller att hitta en bra väg till samarbete i den nya större organisationen.

Anette Martell, HR-chef för DSV:s hela svenska verksamhet, har bara positivt att säga om att det startas en fackklubb i Helsingborg. Hennes linje är att företaget ska ha en rak och öppen dialog med anställda.

– Och då skapar en fackklubb möjligheter för oss att ha ett närmare samarbete med dem som jobbar på en arbetsplats, säger Anette Martell. Det gäller särskilt chaufförer som det inte alltid är så lätt att träffa.

Den fackliga expeditionen har blivit en samlingspunkt. Alla chaufförer passerar utanför glasväggen när de ska hämta sina köruppdrag. Och där finns någon i styrelsen både dagar och kvällar.

– Vi tar oss den tid som krävs när någon har problem, undrar något eller bara vill prata en stund, säger Roger Björk.

Bland frågorna som den snart bildade klubben redan har drivit (först som en kommitté och nu med en interimsstyrelse) är diverse arbetsmiljöproblem. Till exempel ett stort övertidsuttag och att chaufförer körde med skadade fordon utan att anmäla problemen.

Snart blir det årsmöte. Då ska klubben bildas på allvar. Tio personer är nominerade till styrelsen. Roger Björk har fått nytt jobb och hoppar av, Jimmy McCorkindale hoppas på förnyat förtroende.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ovädershiummel över hav.

Facken har en viktig roll i miljö- och klimatarbetet

Klimatpsykologi. Lastbilsförare håller samhället på rull och ser till att vi får mat på bordet, men utsläppen av koldioxid från transporterna spär på klimateffekten. Är chaufförerna miljöbovar då? Och hur är det med flygskam? Kommer flygplatsarbetarna förlora jobben om vi flyger mindre?

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Det våras för demokratin

Ledare. Jag vet inte om fler tidningsmakare märker att det blir allt svårare att få komma in på arbetsplatser för att göra reportage. Att få människor att ställa upp på intervjuer. Inte ens som anonyma ibland.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.