Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan
Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)
Rättegången mot de ansvariga och inblandade i NMT Think Pinks tidigare verksamhet beräknas pågå under 102 dagar, fram till juni nästa år. Huvudförhandlingarna kommer till största delen att hållas i Attunda tingsrätt i Sollentuna.
De huvudmisstänkta, ett gift par, och fyra andra åtalades i december 2023 för grovt miljöbrott, respektive medhjälp till grovt miljöbrott.
Ytterligare fem personer åtalades samtidigt för miljöbrott av normalgraden. Samtliga elva åtalade antingen nekar till anklagelserna eller säger sig vara utan ansvar.
Enligt åtalet har återvinningsbolaget Think Pink forslat bort tusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ned i marken, plastats in i balar och använts som utfyllnadsmaterial. Även fastighetsägare som tagit emot avfall är åtalade.
Rättegången gäller olika grader av inblandning i grova miljöbrott på 21 platser i Sverige. De ligger i 15 kommuner: Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.
Sanering svår och dyr
Sanering av platserna fortsätter att orsaka stora problem.
I vissa fall har det varit nödvändigt att avvakta, som i Botkyrka. Där brann det i ett sopberg Kagghamra i omgångar 2020. Trots att deponin sedan mer än tre år är täckt av sand var det omöjligt att sanera när åtalet väcktes i slutet av förra året. Temperaturen var fortfarande för hög. Och i dagsläget utreds fortfarande vad som ska ske med den täckta tippen.
I Skultuna i Västerås kommun pausades arbetet med att forsla bort avfall i våras efter flera månader. Kommunen ville först ha en rapport från Kronofogden – och pengar från Think Pinks konkursbo. Arbetet med att få bort omkring 14 000 ton sopor har hittills bekostats av Västerås stad och beräknas gå på ungefär 66 miljoner kronor.
Norbergs kommun har krävt att markägaren bekostar sanering av en förorenad tomt i Spännarhyttan där bildelar och byggavfall maldes ned. Markägaren själv hävdar att han blev lurad av Think Pink. Också en markägare i Botkyrka säger sig ovetandes om mängden sopor som dumpades på tippen.
Flera markägare riskerar personlig konkurs. Bara Botkyrka kommun har begärt ett skadestånd på 125 miljoner kronor. Det är tänkt att täcka främst bortforsling och saneringen av Kassmyratippen. Men också den kostnad kommunen haft för rening av regnvatten som rinner genom den andra tippen i kommunen, i Kagghamra.
För att säkra att det finns pengar att betala ut om eventuella skadestånd döms ut har åklagare fryst pengar till ett värde av en kvarts miljard kronor hos de åtalade.
Mest omfattande miljömålet
Målet är det största någonsin för riksenheten för miljö- och arbetsmiljö. Förundersökningen består av cirka 50 000 sidor och har pågått i flera år.
I somras vidgades målet och rör nu även ekonomisk brottslighet. Fyra huvudpersoner i Think Pink-härvan åtalades då för bland annat privata köp som bokförts i bolaget och oriktiga fakturor.
Till grund för det senaste åtalet ligger en utredning där Think Pinks bokföring noga granskats i samband med åtalet för misstänkt miljöbrott. De båda åtalsdelarna kommer att slås ihop vid den rättsliga prövningen.