Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.
Close
Här i tippen i Kagghamra, Botkyrka kommun, brann det i omgångar 2020. Trots att deponin sedan mer än tre år är täckt av sand utreds fortfarande hur saneringen ska gå till. Klart är att den kommer kosta hundratals miljoner.
Close

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)

Rättegången mot de ansvariga och inblandade i NMT Think Pinks tidigare verksamhet beräknas pågå under 102 dagar, fram till juni nästa år. Huvudförhandlingarna kommer till största delen att hållas i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

De huvudmisstänkta, ett gift par, och fyra andra åtalades i december 2023 för grovt miljöbrott, respektive medhjälp till grovt miljöbrott.

Ytterligare fem personer åtalades samtidigt för miljöbrott av normalgraden. Samtliga elva åtalade antingen nekar till anklagelserna eller säger sig vara utan ansvar.

Enligt åtalet har återvinningsbolaget Think Pink forslat bort tusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ned i marken, plastats in i balar och använts som utfyllnadsmaterial. Även fastighetsägare som tagit emot avfall är åtalade.

Rättegången gäller olika grader av inblandning i grova miljöbrott på 21 platser i Sverige. De ligger i 15 kommuner: Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.

Sanering svår och dyr

Sanering av platserna fortsätter att orsaka stora problem.

I vissa fall har det varit nödvändigt att avvakta, som i Botkyrka. Där brann det i ett sopberg Kagghamra i omgångar 2020. Trots att deponin sedan mer än tre år är täckt av sand var det omöjligt att sanera när åtalet väcktes i slutet av förra året. Temperaturen var fortfarande för hög. Och i dagsläget utreds fortfarande vad som ska ske med den täckta tippen.

I Skultuna i Västerås kommun pausades arbetet med att forsla bort avfall i våras efter flera månader. Kommunen ville först ha en rapport från Kronofogden – och pengar från Think Pinks konkursbo. Arbetet med att få bort omkring 14 000 ton sopor har hittills bekostats av Västerås stad och beräknas gå på ungefär 66 miljoner kronor.

Norbergs kommun har krävt att markägaren bekostar sanering av en förorenad tomt i Spännarhyttan där bildelar och byggavfall maldes ned. Markägaren själv hävdar att han blev lurad av Think Pink. Också en markägare i Botkyrka säger sig ovetandes om mängden sopor som dumpades på tippen.

Flera markägare riskerar personlig konkurs. Bara Botkyrka kommun har begärt ett skadestånd på 125 miljoner kronor. Det är tänkt att täcka främst bortforsling och saneringen av Kassmyratippen. Men också den kostnad kommunen haft för rening av regnvatten som rinner genom den andra tippen i kommunen, i Kagghamra.

För att säkra att det finns pengar att betala ut om eventuella skadestånd döms ut har åklagare fryst pengar till ett värde av en kvarts miljard kronor hos de åtalade.

Mest omfattande miljömålet

Målet är det största någonsin för riksenheten för miljö- och arbetsmiljö. Förundersökningen består av cirka 50 000 sidor och har pågått i flera år.

I somras vidgades målet och rör nu även ekonomisk brottslighet. Fyra huvudpersoner i Think Pink-härvan åtalades då för bland annat privata köp som bokförts i bolaget och oriktiga fakturor.

Till grund för det senaste åtalet ligger en utredning där Think Pinks bokföring noga granskats i samband med åtalet för misstänkt miljöbrott. De båda åtalsdelarna kommer att slås ihop vid den rättsliga prövningen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Helsingborgs containerhamn

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Elmia Lastbil 2024

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Elmia Lastbil 2024

Transport på plats på Elmia

Åkeri. Alla kommer att vara där. På onsdag nästa vecka öppnar lastbilsmässan på Elmia-området i Jönköping. Transport välkomnar besök i förbundets monter under fyra mässdagar.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Civila kontrollanter kvar hos Västtrafik

Bevakning. De omstridda, civilklädda kontrollanterna i Göteborgs kollektivtrafik blir kvar åtminstone under en förlängd testperiod. Flera kontrollanter har utsatts för våld och hot, men enligt trafikbolaget Västtrafik har det lugnat ned sig.

CSG:s rekonstruktion har stoppats

Bevakning. Osäkerhet råder bland de anställda på vaktbolaget CSG sedan rekonstruktionen av företaget har stoppats. Personalen förtjänar en stor eloge säger Transports ombudsman Clas Hellsing.

Pride 2024 är i gång!

Facket. Transport är på plats på årets Pridevecka i Stockholm. Festivalen startade på måndagen och avslutas med traditionsenlig parad på lördag.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.