Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.
Close
Här i Kagghamra, Botkyrka kommun, brann det under julhelgen för tre år sedan. Sedan februari 2021 är sophögen täckt av sand.
Close

Många åtalade i sopskandal

Miljöbrott. I mellandagarna åtalades elva personer för inblandning i kriminell avfallshantering. Think Pink-härvan rör det mest omfattande miljöbrott som misstänks ha skett i landet.

För tre år sedan härjade bränder i sopberg i Botkyrka, söder om Stockholm. Både människor och djur i trakten drabbades av hälsoproblem på grund av röken från det dumpade avfallet.


Den 28 december väcktes åtal mot ansvariga och personer med kopplingar till återvinningsbolaget NMT Think Pink.

Huvudmisstänkta är entreprenören Bella Nilsson – som i dag har bytt till annat namn – och hennes tidigare make, Thomas Nilsson. De och fyra andra inblandade är misstänkta för grovt miljöbrott, respektive medhjälp till grovt miljöbrott.

Ytterligare fem personer är misstänkta för miljöbrott av normalgraden.

Enligt åtalet har Think Pink systematiskt hanterat långt mer sopor än vad bolaget haft tillstånd för, och dessutom på ett otillåtet sätt: Dumpat avfall och flyttat det mellan olika platser i stället för att återvinna det.

Totalt gäller misstankarna 21 platser i 15 kommuner där brottslig avfallshantering ska ha skett. Förutom i Botkyrka kommun bland annat i Kjula i Eskilstuna, i Laxå och Skultuna i Västerås kommun.

Det handlar bland annat om osorterat bygg- och rivningsavfall som plastats in, grävts ned och använts som utfyllnadsmaterial. På flera platser är det giftigt avfall som utgjort en fara för boende i närheten.

När åtalet presenterades vid en presskonferens framkom att avfallet på vissa håll fortfarande ligger kvar där Pink Think dumpat det.


Fastighetsägare som tagit emot avfallet finns också bland de misstänkta. 
Enligt en markägare i Botkyrka ligger ansvaret dock helt på Think Pink som dumpat för stor mängd avfall.


I kommunen brann det i avfallshögar redan 2018, först i Kassmyra, och senare i Kagghamra i omgångar under hösten och vintern 2020–2021.


Rekordstor utredning

 

Förundersökningen har pågått i flera år och gäller förutom miljöbrott också ekonomisk brottslighet, bland annat grovt bokföringsbrott.


Enligt förundersökningsledaren, åklagare Anders Gustafsson, är målet det största som Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål haft.


Materialet i förunderundersökningen omfattar cirka 45 000 sidor.


De
 huvudmisstänkta greps redan i september 2020 då man lokaliserat osorterat byggavfall på en rad platser i landet. De båda ägarna till Think Pink, liksom deras miljökonsult, satt sedan häktade under en period. Samtliga har hela tiden nekat till anklagelserna om grovt brott.


Företaget är i dag försatt i konkurs.
Den del av utredningen som rör misstankar om grov ekonomisk brottslighet är inte avslutad.


När huvudförhandlingarna om miljöbrott börjar i rätten är inte klart, men rättegången väntas ta flera veckor.
En fällande dom för grovt miljöbrott ger som lägst fängelse i sex månader, som högst i sex år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Håkan Karlsson:
    12 januari, 2024

    Lås in jävlarna på livstid.

  2. Carl Lachmann:
    11 januari, 2024

    Facket är ju så förträffliga på att jaga t ex Tesla. Var fanns ni när detta pågick??

Lästips:

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Helsingborgs containerhamn

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.