Taxihållplatsen vid Centralstationen
Close
Taxihållplatsen vid centralstationen i Stockholm. För dem som inte har förbokat bilen med en app i telefonen.
Close

Regeringen öppnar för ny taximodell

Taxi. Två sorters taxi – med och utan taxameter i bilen. Regeringen föreslår en ny kategori taxibilar för att möta tekniken med appar och förskottsbetalning.

– Det här förslaget tolkar jag som ett sätt att öppna för teknikneutralitet, och samtidigt öppna för transparens och kontroll oavsett vilken modell taxiföretagen använder, säger Emil Burman, utredare på Transport.

När det amerikanska IT-företaget Uber etablerade sig i Sverige 2013 rördes taxibranschen om. Den nya tekniken överlät åt resenärerna att boka och betala sin bil via en app i telefonen. Snart dök även Uberpop upp på gatorna, privatbilar som kördes av privatbilister och kallades ”samåkningstjänst”.

Fem år senare har Uberpop och andra liknande modeller dött ut. Den avgörande orsaken är att ”samåkningstjänsten” var olaglig: Förare dömdes till böter för att de saknade trafiktillstånd och taxiförarlegitimation. De upptaxerades också av Skattemyndigheten.

Idén med appar och förskottsbetalning plockades däremot upp även av traditionella taxiföretag.

Och i dag, måndag, kommer regeringen med sina förslag som ska bringa ordning bland de olika sätten att betala taxiresor. Och i förlängningen dessutom bringa ordning bland taxiföretagens olika sätt att redovisa sina inkomster.

Dagens modell med bilar utrustade med taxameter och anslutna till en redovisningscentral blir kvar.

Lägg till detta att företag med bilar utan taxametrar, enligt förslaget, ska upprätta en beställningscentral som samlar in och lagrar uppgifter om körningarna. Beställningscentralen behöver inte vara bemannad, utan hanteringen kan ske helt digitalt.

En idé med regeländringen är att Skatteverket ska kunna kontrollera alla taxiföretag på ett rutinmässigt sätt.

Oavsett om taxiåkeriet använder sig av dagens vanliga modell med taxameter eller den nya modellen måste chaufförerna ha taxiförarlegitimation. Åkerierna måste också ha taxitrafiktillstånd.

– Det är viktigt att vi har tydliga regler som säkerställer en sund konkurrens samt trygghet för kunden och arbetstagaren – samtidigt som vi bejakar den tekniska utvecklingen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Uber i Sverige har anpassat sig till dagens lagar och undantag, och utifrån sett kommer de även att leva upp till de föreslagna reglerna utan några större förändringar. Bolaget Uber Sverige vill avvakta med kommentarer tills det hunnit läsa lagförslaget, skriver nyhetssajten Breakit.

Regeringens förslag ska nu granskas av lagrådet. Planen är att lagen ska ändras hösten 2020 samt en resterande del den 1 januari 2021.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Stefan Örneborg:
    13 april, 2018

    Hur ska man lösa frågan om allt en taxameter gör förutom att räkna fram priset på en resa? Taxametern i min bil håller reda på vem som kör och när. Den håller reda på om bilen körs i tjänst eller ej osv. Dessutom är txm plomberad i bilen. Bryts plomb måste jag in på verkstad o få bilen provkörd o txm omplombad till en kostnad ej under 1000sek. Varje år ska txm kontrolleras-samma kostnad. En app i telefon löser icke dessa frågor. Dessutom borde det kollas om alla som kör taxi är rätt försäkrade.

  2. Tröttare:
    12 april, 2018

    Appar fanns här långt innan Uber dök upp.

  3. Trött:
    14 mars, 2018

    Vart tog förslaget om att alla bilar ska ha taxameter vägen? Hur mycket kostade Eneroth den här gången...

Lästips:

Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

Transportarbetarens logga

Stort skadestånd till medlemmar inom taxi

Fackligt arbete. Transport har efter förhandlingar lyckats få ut över 800000 kronor i skadestånd till chaufförer som inte fått rätt lön från arbetsgivaren, ett taxibolag i Södermanland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.